Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
18. 3. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Sreda, 18. 3. 2015, 14.11

8 let

Eric Bernard: Čas ni nikoli idealen. Nikoli! Zato smo prevzeli pobudo.

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z Ericom Bernardom, generalnim direktorjem Renaulta za regijo Adriatic, o pravem času za električno ofenzivo in slovenski tekmovalnosti.

Renault je odlašal z začetkom prodaje električnih vozil v Sloveniji predvsem zaradi infrastrukturnih pomanjkljivosti. Je čas zdaj pravi?

Čas ni nikoli idealen. Nikoli. Če bi bilo dovolj polnilnic, bi manjkalo kaj drugega. Da trenutne razmere še ne dovoljujejo polnega razcveta električne mobilnosti v Sloveniji, smo namenoma spregledali in se obenem lotili še večne dileme o jajcu in kokoški. Čakali bi lahko še dolgo, zato smo se odločili, da je zdaj čas za promoviranje našega električnega programa. Menimo, da lahko slovenskim kupcem že v tem trenutku ponudimo tri cenovno dostopna vozila.

Seveda, tako kot drugi avtomobilski proizvajalci s podobno ponudbo pričakujemo ustrezno sodelovanje državnih in lokalnih oblasti. Bili smo na sestanku na ministrstvu za infrastrukturo in ministrstvu za okolje, sprejel nas je tudi župan Ljubljane. Če se vzporedno z našo zgodbo ne bodo razvijale tudi ugodnejše razmere za nadaljnji razvoj, bo vse skupaj veliko težje.

Produkte imate in z njimi pokrivate relativno širok spekter kupcev. Kakšne so največje omejitve, s katerimi se srečujete v prodajnih salonih?

Psihološke omejitve! Te so največje. Trajnostna, električna mobilnost še ni nekaj vsakdanjega in s težavo psihološkega strahu se srečujemo povsod po Evropi. Vprašanje "Kje in kako bom polnil svoj električni avtomobil?" ostaja daleč najbolj aktualno.

Tudi ljudje na večjih in bolje uveljavljenih trgih redko uporabljajo javne polnilnice. Najbolj zaupajo domači vtičnici in avtomobil polnijo ob vsaki priložnosti, tudi če je od njihovega doma do službe le dvajset kilometrov ali celo manj. Kljub temu pa potrebujejo potrditev, vedenje, da je polnilnica zmeraj blizu. Tudi če je ne uporabljajo.

Pot do spremembe miselnosti je dolga, a hkrati veliko krajša tudi zato, ker smo ukrepali.

Stroški poskusa prodora na trg z novo vrsto mobilnosti niso zanemarljivi. Najbrž pomenijo dodatno obremenitev tudi za prodajalce avtomobilov?

Seveda. Stroški so razmeroma veliki, polnilne postaje niso poceni, serviserji za opravljanje učinkovite storitve potrebujejo posebno orodje. Pogonski sklopi naših električnih vozil so tehnološko zelo napredni, zato so nujna temeljita izobraževanja. Tudi zato smo se odločili, da bomo pomagali uradni prodajno-servisni mreži. Zavedamo se, da delamo novo zgodbo, da delamo prve korake.

Električna mobilnost mora med ljudi! Lahko bi se sicer odločili za enega prodajalca oziroma serviserja in znižali stroške, a bi bil to po našem mnenju povsem napačen pristop. Tovrstna centralizacija ni niti dobra niti zdrava in zmanjšuje možnost razcveta električne mobilnosti. Tudi zato smo se odločili, da smo opremili in izobrazili pet prodajalcev, s čimer smo pohitrili proces integracije električnega avtomobila ne samo na ceste, ampak tudi v zavest ljudi. Tudi tako se borimo proti psihološki oviri.

Kaj pa trgovci? Kako velik interes je bil med njimi?

Kljub naložbi so bili odzivi že na začetku zelo pozitivni, zelo optimistični, predvsem pa smo opazili veliko zdrave tekmovalnosti, kar je dobro. Prodajalec v Celju na primer ne bi rad rekel: "Prosimo vas, pojdite svojega električnega renaulta kupit v Ljubljano ali Mursko Soboto. Tu jih namreč nimamo."

Kakšni so cilji? So prodajni načrti zakoličeni?

V tem trenutku nas prodajna uspešnost ne zanima. Ne obremenjujemo se s tem, ali bomo prodali dva, sedem ali trideset avtomobilov. Zavestno smo prevzeli vlogo pobudnika oz. enega izmed njih in upamo, da bomo s svojo prisotnostjo pomagali razviti novo obliko miselnosti. Ne le pri uporabnikih in kupcih, ampak tudi na politični ravni. Pomoč vlad, ne glede na to, v kateri državi, je namreč ključna za uspešen razvoj e-mobilnosti.

Ne spreglejte