Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volvo

Sreda, 5. 3. 2014, 11.23

8 let

Če hočemo promet brez nesreč, potrebujemo samostojna vozila (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volvo že izvaja pilotni projekt samostojnih avtomobilov, Rinspeed pa kaže spremenjeno arhitekturo notranjosti. Ko voznik ne bo več gledal na cesto, bo avtomobil postal dnevna soba na štirih kolesih.

Vprašanje ni več, ali, temveč le, kdaj

Avtomobilski saloni so vedno priložnost tudi za pogled v prihodnost avtomobilske industrije in ureditve prometa, ki bo čez leta zadevala vse nas. Če je bila rdeča nit prihodnosti v zadnjih letih preboj električnih in preostalih alternativnih pogonov, so v Ženevi prestol zasedla razmišljanja o samostojno vozečih avtomobilih.

Že ko se je lani septembra na avtomobilski salon v Frankfurt samostojno pripeljal novi mercedes-benz S, ugibanja o tej tehnologiji prihodnosti niso bila več potrebna. Danes praktično dvomov o njeni izvedbi ni več, različna so le mnenja, kdaj bomo na ceste dejansko lahko poslali avtomobile brez voznika.

Volvo s podporo švedske vlade na ceste že poslal sto samostojno vozečih avtomobilov

"Če imamo vizijo prometa brez nesreč, so samostojno vozeči avtomobili nujnost. Veliko stvari je treba še rešiti, tako na področju tehnologije, prometne komunikacije kot tudi pravne podlage," nam je v Ženevi povedala Lotta Jakobsson, varnostno-sistemska specialistka pri Volvu, ki v avtomobilski industriji že desetletja velja za pionirja uveljavljanja novih varnostnih sistemov in standardov.

Volvo je skupaj s švedsko vlado konec lanskega leta v okolici Gotteborga začel velikopotezni pilotski projekt. Na ceste so poslali sto volvov zmožnih vožnje brez voznika. Vozili bodo po približno 50 kilometrih izbranih cest. To bodo prometne žile dnevnih migracij, ki vključujejo tako avtoceste kot počasne premike v kolonah.

"Naš cilj je, da bo avto sam sposoben obvladati vse možne prometne scenarije, med drugim tudi izključitev iz prometa na varni lokaciji, kar bi se izvedlo v primeru, da voznik iz nekega razloga ne bi bil sposoben prevzeti nadzora nad vozilom. Ta raziskava nam bo dejansko omogočila vpogled v družbene prednosti integracije samovozečih vozil v vsakdanji promet," pojasnjuje Erik Coelingh, tehnični specialist pri Volvo Car Group.

Rinspeedova pisarna in dnevna soba na štirih kolesih

Če bodo samostojno vozeči avtomobili nekoč postali realnost, bo to povsem spremenilo tudi arhitekturo notranjosti. To je v Ženevi najbolj neposredno pokazala Rinspeedova študija ameriške električne tesle S. Glavno vodilo švicarskega projekta temelji na tem, da ob sistemu samostojne vožnje vozniku ne bo več treba gledati na cesto.

"To bo povsem spremenilo način vožnje za potnike. V avtomobilih bo več prostora za različne zaslone in tablične računalnike, pomembna bo prilagodljivost razporeditve sedežev. Samo naša študija ima 25 različnih kombinacij," razlagajo pri Rinspeedu.

Študija XchangE ima vrtljiva sprednja sedeža, v zadku avtomobila pa 32-palčni digitalni zaslon. Voznik in njegov sopotnik lahko torej med vožnjo uživata v skoraj čisto pravem kinu. V avtomobilu je celo naprava za kuhanje espresa. Volanski obroč je mogoče premakniti na sredino, kar poveča prostor pred voznikom in ne moti potnikov.

Tehnologija bo najprej draga, a nato se bo pocenila

Pri Rinspeedu so prepričani, da bomo čez pet ali šest let dobili avtomobil, ki bo sposoben popolnoma samostojne vožnje. Ta bo najprej mogoča na avtocestah. Pri Volvu kljub velikopoteznim projektom ostajajo previdni, saj bo popolna vključitev takih vozil v promet verjetno trajala še desetletja.

"Samostojno vožnjo bomo dočakali postopoma. Že zdaj poznamo polsamostojne sisteme, ki postajajo vse cenejši in dostopni. Tudi ko bomo samostojno vožnjo dočakali, bo ta sprva zagotovo draga, a se bo nato pocenila," dodaja Volvova predstavnica.

Ne spreglejte