Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hyundai Škoda Opel Citroën

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Autobest 2015: C4 cactus, i20, corsa in fabia v velikem finalnem testu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizacija in žirija Autobest se vsako leto novembra sestane v Srbiji na poligonu Navak, da bi preizkusila finaliste izbora Autobest 2015. Letos smo preskusili štiri: C4 cactus, i20, corso in fabio.

Vsi finalisti in vsi žiranti na istem mestu

Ta preizkus je že tradicionalno sestavljen iz treh delov in poteka v naslednjem vrstnem redu: kratke predstavitve modelov, ki jih vodijo predstavniki proizvajalcev, vožnja v vsakdanjem prometu in dinamičen preizkus na poligonu varne vožnje.

Shema ocenjevanja avtomobilov, ki se uvrstijo med finaliste, je že nekaj let nespremenjena ter vključuje tudi videz, voznost in krmiljenje, dinamiko vožnje, tehnologijo, udobje, prilagodljivost, varnost, porabo goriva, okoljsko prijaznost, ceno (na trgu žiranta, ki avtomobil ocenjuje), prodajno mrežo znamke, dostopnost nadomestnih delov ter servisne storitve. Pri vsakem od kriterijev ima žirant na voljo določeno število točk (a ne pri vseh kriterijih enako), ki jih po lastni presoji porazdeli med finaliste. Zmagovalec je tisti, ki zbere največ točk, točke vseh žirantov pa se seštejejo.

Letos so pri Oplu najbolje razumeli Autobestovo shemo ocenjevanja ter kratko in jedrnato na predstavitvi pokazali, zakaj bi bil lahko avtomobil z naslovom autobest 2015 prav opel corsa. Tudi pri Hyundaiu so se dobro odrezali, navsezadnje imajo precej izkušenj že od lani, ko je lovoriko prejel mali i10. Manj prepričljivo so predstavili C4 cactus, presenetljivo medlo pa fabio.

Štart v njihovo običajno življenjsko okolje – na cesti

Začnemo z vožnjo po običajnih cestah, kjer najbolj do izraza pride občutek na sedežih (vozniškem in sovoznikovem), delno tudi prijaznost vozila do uporabnika na različnih področjih, od upravljanja vozila do upravljanja drugih sistemov.

Pa seveda na splošno – uporaba v prometu pod pogoji, ki jih doživlja povprečen uporabnik takšnega vozila.

Tu med tokratnimi finalisti ni velikih odstopanj, morda je izjema C4 cactus, ki je znotraj mersko precej razkošnejši (tudi zato, ker je med vsemi največji nasploh), v vožnji pa prav tako opazno "mehkejši". Med preostalimi tremi noben ne odstopa v takšni meri, da bi morali posebej izpostaviti katero od lastnosti v dobrem ali slabem smislu.

Kako so se vedli na samem robu? Telovadnica na poligonu.

Zahtevnejši so (prav tako kratki) preizkusi na poligonu. Tu vselej preizkušamo tri stvari: dinamiko vozila v ovinkih, polno zaviranje z izogibanjem in nenadno spreminjanje smeri (losov test), ki vsak na svoj način v ekstremnih razmerah pokažejo, kako se odzivata podvozje in pogon.

Zanimivo je, da se je v dinamičnem krogu C4 cactus izkazal veliko bolje, kot smo pričakovali po "mehkosti" vožnje in upravljanja na cesti. Zelo prijetno vodljiva je tudi corsa, medtem kot sta i20 in fabia takoj za njo in ne prav daleč stran.

Cactus je bil, še bolj presenetljivo, odličen tudi pri zaviranju z izogibanjem in na losovem testu, morda le za spoznanje slabši od i20, ki se je najbolje izkazal tako z zavorami kot z volanom in podvozjem. Kar presenetljivo manj sta pokazala corsa in fabia; corsa je še posebej šepala pri zavorni poti (in manj z volanom), pa tudi fabia ni dala občutka športne trdote, ki je nekako značilna za izdelke tega koncerna.

Ne glede na opažene razlike pa ne gre za odstopanja, ki bi bila za kupca oziroma za voznika ter potnike kritična ali celo nevarna. Gre pač za razlike, ki so v vsakdanjem prometu neopazne, v posebnih preizkusih pa pridejo veliko bolj do izraza.

Vse bo jasno zelo kmalu, sredi decembra, ko bodo znani končni rezultati in zmagovalec. Slavnostna podelitev bo sledila konec januarja oziroma na začetku februarja 2015.

Ne spreglejte