Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
21. 2. 2017,
5.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Škoda Škoda Octavia

Torek, 21. 2. 2017, 5.35

6 let, 6 mesecev

Porto; Portugalska: prva vožnja prenovljenega modela

Škoda octavia – čehinja tekmece izziva z novim obrazom in vsebino

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

2

Škoda octavia in octavia combi - prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

S prenovo Škoda daje nov zalet svoji prodajni uspešnici octavii. Tretji najbolj prodajan avtomobil na slovenskem trgu poleg novega obraza ponuja precej sveže vsebine, med katerimi izstopajo varnostni pripomočki in online storitve. V Slovenijo prihaja marca, cene se začnejo (1,2 TSI 63 kW ambition) pri 16.586 evrih.

Poudarki:

Vaše mnenje | Cene

Octavia v resnici nima štirih luči, temveč sta enoti žarometov še vedno dve. Na dva dela na vsaki strani ju deli karoserijska površina.  | Foto: Jure Gregorčič Octavia v resnici nima štirih luči, temveč sta enoti žarometov še vedno dve. Na dva dela na vsaki strani ju deli karoserijska površina. Foto: Jure Gregorčič Nova podoba vizualno nižjega sprednjega dela z deljenimi žarometi z nekoliko agresivnejšim videzom.

Novi asistenčni sistemi v službi varnosti in udobja: sistem proti naletu s prepoznavanjem pešcev, nadzor nad prometom zadaj, pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice, radarski tempomat pokriva hitrosti do 210 kilometrov na uro.

Veliko prostora: 590 oziroma 610 litrov (combi) prtljažnika in možnost prevoza skoraj treh metrov dolgih predmetov (2,92 metra notranje dolžine). | Foto: Škoda Veliko prostora: 590 oziroma 610 litrov (combi) prtljažnika in možnost prevoza skoraj treh metrov dolgih predmetov (2,92 metra notranje dolžine). Foto: Škoda Temeljito posodobljena povezljivost: novi 9,2-palčni visokoresolucijski zaslon, 64 GB prostora za datoteke potnikov, LTE mobilni modul za hitro internetno povezavo in online storitve, Škoda APP aplikacija za nadzor vozila na daljavo prek pametnega telefona.

Več kot 30 praktičnih "simply clever" rešitev: nove zložljive mizice zadaj, led ročna svetilka, brezžično polnjenje telefona, 230-voltna vtičnica …

Najmočnejša RS različica z 245 "konji"

Štirje TSI bencinski in štirje TDI dizelski motorji z razponom moči od 63 do 135 kilovatov ter 1,4 TSI motor z 81 kilovati in pogonom na zemeljski plin (CNG).

Tudi octavia je dobila na novo zasnovan 7-stopenjski DSG menjalnik (2,0 TDI 110 kW 4x4), vsi modeli pa so serijsko opremljeni z elektronsko zaporo diferenciala XDS+, ki omogoča več oprijema pri vožnji skozi zavoje. Preprečuje zdrs notranjega kolesa.  | Foto: Škoda Tudi octavia je dobila na novo zasnovan 7-stopenjski DSG menjalnik (2,0 TDI 110 kW 4x4), vsi modeli pa so serijsko opremljeni z elektronsko zaporo diferenciala XDS+, ki omogoča več oprijema pri vožnji skozi zavoje. Preprečuje zdrs notranjega kolesa. Foto: Škoda

Golfu ne bo lahko ...

Škoda octavia in octavia combi - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Najbrž se tudi v koncernu Volkswagen, ko so leta 1991 pod okrilje vzeli tovarno in znamko iz Mlada Boleslav, niso zavedali, do kam bo segla Škoda. Da, to je zgodba o uspehu in prav octavia je tisti model, ki je ključno vplivala na prodajne številke. Letos so prav na naš kulturni praznik v prej omenjeni tovarni pognali serijsko proizvodnjo prenovljene octavie.

V 21 letih proizvodnje tega modela, od leta 1996 dalje, pa so Čehi v svet poslali več kot 5 milijonov teh avtomobilov. S prodajnimi številkami se octavia res še ne more primerjati s svojim največjim razrednim konkurentom golfom, a ta interni obračun bo iz leta v leto bolj zanimiv, sploh v kontekstu slovenskega avtomobilskega trga.


Prenovljeni digitalni golf: 1,5-litrski TSI se odločno postavlja po robu TDI-motorjem

Test: škoda octavia RS 2.0 combi 4x4


Octavia je avtomobil, ki zaradi 4x4 pogona omogoča tudi odlične vlečne kapacitete. Prenova pa ji je prinesla še asistenta za vzvratno vožnjo prikolice, ki sam vrti volan, da prikolica pravilno zavije v želeno smer, ki jo nastavi voznik. Gre za zelo praktičen pripomoček. Marsikomu bo prihranil precej stresa. | Foto: Škoda Octavia je avtomobil, ki zaradi 4x4 pogona omogoča tudi odlične vlečne kapacitete. Prenova pa ji je prinesla še asistenta za vzvratno vožnjo prikolice, ki sam vrti volan, da prikolica pravilno zavije v želeno smer, ki jo nastavi voznik. Gre za zelo praktičen pripomoček. Marsikomu bo prihranil precej stresa. Foto: Škoda

Škoda octavia in octavia combi - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Bitka za Slovenijo: octavia vs. golf

Slovenci so lani kupili 2594 golfov (brez enoprostorskega sportsvana) in 2373 octavij, kar pomeni, da je med 2. in 3. najbolj prodajanim avtomobilom pri nas bila razlika le še 221 avtomobilov. Octavia torej na slovenskih cestah odločno lovi golfa, ki pa je ravno tako zdaj doživel prenovo. V dobrih 24 urah smo sedli za volan obeh prenovljenih modelov in golfu dejansko ne bo lahko obdržati prednosti na naših cestah.

Res je, da je občutek za volanom golfa še vedno malce bolj premium kot za volanom octavie, res pa je tudi, da se racionalni kupci na to dejstvo ne ozirajo in verjetno jim bo prav vseeno, če ta škoda v prenovi ni dobila prilagodljivih elektronskih merilnikov. Z digitalizacijo praktično ne zaostaja za golfom, z asistenčnimi sistemi ravno tako ne, čeprav je golf tu še nekoliko doslednejši, saj zna v zastojih voziti praktično sam. Res pa je, da je razlika v ceni tudi vedno manjša, saj je vstopni model golfa pri nas le za 71 evrov dražji do vstopne octavie. Kar pa se prostora tiče, pa ni dileme. Zlasti na zadnji klopi in v prtljažniku kombilimuzinska octavia golfa odločno pusti za seboj.

S skoraj 2,7 metra (2.686 mm) dolgo medosno razdaljo ne pušča dilem glede prostora. Octavia ostaja najbolj prostoren avtomobil svojega razreda. Samo za kolena je na voljo 7,3 centimetra, da o velikosti prtljažnika niti ne izgubljamo besed. V combi različici podrta zadnja klop pomeni kar 1740 litrov prostora. S praktičnostjo, ki jo podčrtuje še možnost elektronsko nadzorovanega 4x4 pogona, je octavia eden najbolj univerzalnih avtomobilov na trgu. Brezkompromisno obvlada družinske potrebe in zaradi relativno ugodnega stroškovnika ter širine modelskih različic (motorji, oprema in varnost) ostaja zanimiva za velike službene flote. | Foto: Jure Gregorčič S skoraj 2,7 metra (2.686 mm) dolgo medosno razdaljo ne pušča dilem glede prostora. Octavia ostaja najbolj prostoren avtomobil svojega razreda. Samo za kolena je na voljo 7,3 centimetra, da o velikosti prtljažnika niti ne izgubljamo besed. V combi različici podrta zadnja klop pomeni kar 1740 litrov prostora. S praktičnostjo, ki jo podčrtuje še možnost elektronsko nadzorovanega 4x4 pogona, je octavia eden najbolj univerzalnih avtomobilov na trgu. Brezkompromisno obvlada družinske potrebe in zaradi relativno ugodnega stroškovnika ter širine modelskih različic (motorji, oprema in varnost) ostaja zanimiva za velike službene flote. Foto: Jure Gregorčič

Oblikovalec odločno: Nismo kopirali Mercedesa

Škoda octavia in octavia combi - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Čehom je treba priznati, da imajo pogum, saj je octavia pri prenovi šokirala s povsem novim, drznejšim obrazom, ki je luči razdelil na štiri enote. Pri večerji nam je eden od oblikovalcev razložil, da so se zavedali, da bodo s to odločitvijo dvignili veliko prahu in sprožili različne odzive. A pravi, da se niso želeli ujeti v past novodobnih avtomobilov, ki z dizajnom briše razlike med različno velikimi modeli znotraj znamk. Octavia mora biti videti drugače kot rapid ali večji superb, to je bil glavni namen novega obraza. Odločno je zavrnil tudi naše provokacije, da so uporabili Mercedesov stil, ki je luči podobno razdelil pri razredu E. Pri Škodi pravijo, da so se zavedali, da bo prišlo tudi do teh primerjav, a poudarjajo, da je to še vedno njihov slog, ki sledi oblikovni abecedi Škode. Res pa je tudi, da prvi človek Škodinega oblikovanja Josef Kaban, ki nosi veliko zaslug za vzpon in oblikovni preporod znamke, odhaja na Bavarsko. Kako dobro je svojo vizijo prenesel na ekipo, pa bo pokazala šele nova generacija octavie.   

Prenova je k zunanji podobi polega novega obraza prinesla tudi malce spremenjene zadnje LED luči. Oblikovalci pa pravijo, da so nekoliko izoblajšali še aerodinamično učinkovitost. Zlasti na avtocesti pri malce višjem tempu se nam je octavia res zdela še nekoliko bolj tiha. Kakorkoli, novi odbijači pomenijo tudi dober centimeter – 11 milimetrov – (kombilimuzina) oziroma  slab centimeter – 8 milimetrov – (combi) daljšo skupno dolžino.  | Foto: Škoda Prenova je k zunanji podobi polega novega obraza prinesla tudi malce spremenjene zadnje LED luči. Oblikovalci pa pravijo, da so nekoliko izoblajšali še aerodinamično učinkovitost. Zlasti na avtocesti pri malce višjem tempu se nam je octavia res zdela še nekoliko bolj tiha. Kakorkoli, novi odbijači pomenijo tudi dober centimeter – 11 milimetrov – (kombilimuzina) oziroma slab centimeter – 8 milimetrov – (combi) daljšo skupno dolžino. Foto: Škoda

Motor: Menjalnik in pogon: Cena:
bencinski: 1.0 TSI 85 kW (115 KM) 6-stopenjski ročni, pogon spredaj, XDS+ od 17.432 EUR
bencinski:1.2 TSI 63 kW (86 KM) 5-stopenjski ročni, pogon spredaj, XDS+ od 16.586 EUR
bencinski:1.4 TSI 110 kW (150 KM) 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG, pogon spredaj, XDS+ od 21.314 EUR
bencinski:1.4 TGI plin (CNG) 81 kW (110 KM) 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG, pogon spredaj, XDS+ od 22.611 EUR
bencinski:1.8 TSI 132 kW (180 KM) 6-stopenjski ročni, pogon spredaj, XDS+ od 30.192 EUR
dizelski: 1.6 TDI 66 kW (90 KM) 5-stopenjski ročni, pogon spredaj, XDS+ od 18.806 EUR
dizelski: 1.6 TDI 85 kW (115 KM) 6-stopenjski ročni, ali 7-stopenjski DSG, pogon spredaj, XDS+ od 19.533 EUR
dizelski: 2.0 TDI 110 kW (150 KM) 6-stopenjski ročni ali 6-stopenjski DSG, pogon spredaj, XDS+ od 22.700 EUR
dizelski: 2.0 TDI 110 kW (150 KM) 4x4 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG, štirikolesni pogon, XDS+ od 24.609 EUR
dizelski: 2.0 TDI 132 kW (184 KM) 4x4 6-stopenjski ročni ali 6-stopenjski DSG, štirikolesni pogon, XDS+ od 32.247 EUR

Na cesti suverena …

Aktivni radarski tempomat varnostno razdaljo samodejno uravnava med 30 in 160 kilometri na uro, opcijsko pa celo do hitrosti 210 kilometrov na uro. | Foto: Jure Gregorčič Aktivni radarski tempomat varnostno razdaljo samodejno uravnava med 30 in 160 kilometri na uro, opcijsko pa celo do hitrosti 210 kilometrov na uro. Foto: Jure Gregorčič Kar pa se voznih lastnosti tiče, octavia ni doživela bistvenih sprememb. Malce razširjeni (2 ali 3 centimetre, odvisno od motorja) zadnji kolotek naj bi še izboljšal smerno stabilnost v zavojih. Trasa pa nam ni ponudila dovolj prazne ceste, da bi avto lahko pripeljali na skrajno mejo in potrdili ta učinek. Radar aktivnega tempomata in sistema proti naletu so postavili višje v motorno masko, da vidi dlje in asistenčni sistemi delujejo zelo uglajeno. Radar denimo v osnovi ni enako zmogljiv kot pri golfu, a so ga Škodini inženirji z natičnim programiranjem in nastavitvami umerili tako dobro, da res svoje delo – po novem varnostno razdaljo aktivno uravnava med 30 in 160 kilometri na uro, opcijsko pa celo do hitrosti 210 kilometrov na uro -  opravlja prav nič manj suvereno kot tisti v golfu.

Na voljo je pregled novic, vremenska napoved in prikaz navigacijskih podatkov v Google earth in street view (ulični pogled) v realnem času. | Foto: Škoda Na voljo je pregled novic, vremenska napoved in prikaz navigacijskih podatkov v Google earth in street view (ulični pogled) v realnem času. Foto: Škoda Več varnosti ponuja za pešce, saj prepozna nevarnost naleta in je v hitrostnem območju od 10 do 60 kilometrov na uro zmožna rešiti življenje s samodejnim zaviranjem. Zelo dobro notranjost popestri tudi najnovejši 9.2-palčni zaslon, ki v kombinaciji s širokopasovno internetno povezavo vmesnika LTE in spletnimi storitvami najzmogljivejšega Columbus sistema navigacije ponudi odlično izkušnjo.  Na voljo je pregled novic, vremenska napoved in prikaz navigacijskih podatkov v Google earth in street view (ulični pogled) v realnem času. Deluje res zelo dobro. Priporočamo pa doplačilo sistema za aktivni nadzor podvozja DCC, ker prinese razliko v dinamično vožnjo in poveča stopnjo udobja. Palec gor pa tudi za delovanje 4x4 pogona. To sicer vemo že od prej.

Za koliko denarja?

Škoda octavia | Foto: Škoda Foto: Škoda Slovenski cenik se začne pri 16.586 evrih (1,2 TSI 63 kilovatov active). Combi je v osnovi dražji za tisočaka. Dizelska, 66-kilovatna vstopnica (1,6 TDI active) pa stane 18.806. Za štirikolesni pogon bo treba pripraviti najmanj 24.609 evrov (2,0 TDI 4x4 110 kW ambition).

Za precej solidno opremljeno octavio (ambition) s 110 TDI kilovati in DSG menjalnikov pa bo treba odšteti vsaj 24.626 evrov. Najdražja octavia combi z najboljšo opremo L&K, 4x4 pogonom 135-kilovatnim TDI motorjem pa pri nas stane 33.434 evrov.

Vam je všeč nova podoba obraza octavie?

  • Da, prav je da se loči od ostalih modelov in videti je bolj elegantna
    34,15 %
    168 glasov
  • Ne, preveč odstopa od ostali škod in spominja na nekdanjo podoba razreda E
    38,21 %
    188 glasov
  • Vseeno mi je, octavia mi je zanimiva zaradi prostora in dobrega razmerja med vsebino in ceno
    27,64 %
    136 glasov
Oddanih 492 glasov
Ne spreglejte