Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
11. 3. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

6

Natisni članek

Mercedes-Benz Robert Lešnik samovozeči avtomobilil

Sobota, 11. 3. 2017, 11.13

6 let, 7 mesecev

Barcelona in Girona, Španija: prva vožnja nove generacije modela

Mercedes-benz E coupe – vrhunska tehnika v umetniški skulpturi Slovenca

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

6

Mercedes-benz E coupe - prva vožnja | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Prvič za volanom enega najlepše oblikovanih Mercedesovih kupejev vseh časov. Aerodinamična avtomobilska umetnina slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika navduši predvsem z udobjem in umetno inteligenco. V gneči Barcelone smo temu velikemu kupeju povsem prepustili volan.

Poudarki:

Karoserija je zagrajena kot hibrid aluminija in jekla, v kateri je 425-litrski prtljažnik. | Foto: Jure Gregorčič Karoserija je zagrajena kot hibrid aluminija in jekla, v kateri je 425-litrski prtljažnik. Foto: Jure Gregorčič Vaše mnenje | Tehnični podatki

Večji, daljši in širši od predhodnika, ki z oblikovanjem napoveduje prihodnost Mercedesovih modelov.

Vrhunsko izdelana in zvočno odlično zatesnjena kabina z dovolj udobja za štiri odrasle potnike.

Najboljša aerodinamika v razredu s količnikom upora 0,25.

Zračno vzmetenje (Air body control) z dinamičnim nadzorom blaženja na vsakem kolesu posebej.

Štirikolesni pogon 4matic in nova generacija aktivnega krmiljena.

Nova generacija LED-luči – 84 prilagodljivo delujočih diod za učinkovito prilagodljiv nadzor svetlobnega snopa in zadnje LED-luči s kristalno optiko in novimi funkcijami osvetlitve okolice ob odklepanju in zaklepanju. | Foto: Jure Gregorčič Nova generacija LED-luči – 84 prilagodljivo delujočih diod za učinkovito prilagodljiv nadzor svetlobnega snopa in zadnje LED-luči s kristalno optiko in novimi funkcijami osvetlitve okolice ob odklepanju in zaklepanju. Foto: Jure Gregorčič Magic vision control – pametni brisalci, ki z nanašanjem vode in čistila na vetrobransko steklo nič več ne posegajo v vidljivost (video).

Visoka stopnja umetne inteligence: pilotirana, skoraj samodejna vožnja (roka na volanu) v gostem prometu in na avtocesti. Radarski tempomat nadzira varnostno razdaljo in aktivno prilagaja hitrost ter sodeluje s krmiljenjem (ohranjanje smeri) do hitrosti 210 kilometrov na uro.

Trije bencinski turbomotorji z razponom moči od 135 do 245 kilovatov in novi dizelski štirivaljnik (E 220 d) s 143 kilovati in štirilitrsko povprečno porabo (106 gramov CO2 na en kilometer). Serijski devetstopenjski samodejni menjalnik 9G TRONIC.

Cena v Sloveniji: od 53.250 evrov za 220 d E coupe oziroma od 53.540 za E 200 coupe.

Vemo, da je videz stvar okusa. A če navdih, izjemna ustvarjalnost in domišljija slovenskega avtomobilskega umetnika Roberta Lešnika, šefa zunanjega oblikovanja pri Mercedesu, na moderen način povzame vso bogato tradicijo karoserijskih razmerij klasičnih kupejev te znamke, nastane umetnina. Za naš okus gre torej za enega najelegantnejših kupejev z zvezdo na nosu. Skoraj bi si upali trditi, da bo ta kupe čez pol stoletja v poplavi "instantnega" Googlovega računalniškega avtomobilskega dizajna samovozečih avtomobilov pravi dragulj med zbiratelji. | Foto: Jure Gregorčič Vemo, da je videz stvar okusa. A če navdih, izjemna ustvarjalnost in domišljija slovenskega avtomobilskega umetnika Roberta Lešnika, šefa zunanjega oblikovanja pri Mercedesu, na moderen način povzame vso bogato tradicijo karoserijskih razmerij klasičnih kupejev te znamke, nastane umetnina. Za naš okus gre torej za enega najelegantnejših kupejev z zvezdo na nosu. Skoraj bi si upali trditi, da bo ta kupe čez pol stoletja v poplavi "instantnega" Googlovega računalniškega avtomobilskega dizajna samovozečih avtomobilov pravi dragulj med zbiratelji. Foto: Jure Gregorčič

Je to nova avtomobilska Mona Liza?

Robert Lešnik – Slovenec, ki Mercedesu oblikuje prihodnost | Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik – Slovenec, ki Mercedesu oblikuje prihodnost Foto: Jure Gregorčič Za volan novega E coupeja smo sedli le dober teden dni pred začetkom 87. mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi. Na predvečer tega spektakla smo se o avtomobilu ob svežih vtisih s katalonskih cest, kjer smo vozili E coupeja, pogovorili z njegovim oblikovalcem, Slovencem Robertom Lešnikom. Glede na še kako živo eleganco starih Mercedesovih kupejev in glede na videz novega E coupeja velja o tem avtomobilu razmisliti tudi kot o naložbi. Zanj je v Sloveniji treba pripraviti vsaj dobrih 50 tisočakov, ampak za to se dobi precej vsebine v zelo elegantnem avtomobilu, ki se bo recimo čez pol stoletja, če bo ostal pri hiši, lahko izkazal kot dedkova pametna naložba iz preteklosti. Ima torej ta novi klasični kupe potencial nove avtomobilske Mone Lize, umetnine, ki ji bo z leti rasla cena?

Tudi bočno steklo ob zadnjih sedežih elektrika na željo povsem pospravi v bok, čeprav tam ni vrat. | Foto: Jure Gregorčič Tudi bočno steklo ob zadnjih sedežih elektrika na željo povsem pospravi v bok, čeprav tam ni vrat. Foto: Jure Gregorčič Slovenec, ki mu pri Mercedesu zaupajo svojo prihodnost, se je nasmehnil:

"To bo pokazal čas. Avtomobili oziroma objekti postanejo ikone šele skozi čas. Je pa E coupe nedvomno novo poglavje v naši oblikovalski filozofiji 'sensual purity' (čutna čistost). Mi preprosto menimo, da je še toliko potenciala v tej ideji, da nam je ni treba popolnoma spremeniti ali postaviti na glavo, temveč razvijati naprej. Ta kupe in kabriolet, ki je iz njega nastal, sta prva med novimi, praktično prototipa tistega, kar bomo videli v prihodnjih letih."

Z Robertom smo se pogovarjali tudi o tem, zakaj so si Mercedesovi novi kupeji treh različnih velikostnih razredov – C, E in S – v resnici zelo podobni, kar je v očeh določenih lahko tudi minus. Robert pravi, da ima podobnost med modeli jasen namen. Kakšen je ta, si preberite v intervjuju. Pod črto pa o obliki velja izpostaviti še dejstvo, da bo silhueta tega avtomobila okrasila odsev steklene fasade pred poslovno zgradbo, obenem pa je avtomobil tako eleganten, da se bo brez zadržkov zlil s prestižem tudi na najelitnejši lokaciji, recimo pred igralnico v Monte Carlu ob še veliko dražjih avtomobilih.

Ker gre za zelo elegantnega kupeja, katerega ključno poslanstvo je udobje, se ponaša tudi s prepričljivo aerodinamično učinkovitostjo. Zaradi mehkih prehodov med karoserijskimi površinami in izjemno bočno silhueto ta avtomobil zračne tokove obvladuje zelo dobro. Ima najboljši koeficient zračnega upora (0,25) v svojem razredu, kar najbolj do izraza pride pri višjih avtocestnih hitrostih, kjer je avtomobil še vedno prav neverjetno tih in miren. Odlično! | Foto: Jure Gregorčič Ker gre za zelo elegantnega kupeja, katerega ključno poslanstvo je udobje, se ponaša tudi s prepričljivo aerodinamično učinkovitostjo. Zaradi mehkih prehodov med karoserijskimi površinami in izjemno bočno silhueto ta avtomobil zračne tokove obvladuje zelo dobro. Ima najboljši koeficient zračnega upora (0,25) v svojem razredu, kar najbolj do izraza pride pri višjih avtocestnih hitrostih, kjer je avtomobil še vedno prav neverjetno tih in miren. Odlično! Foto: Jure Gregorčič

Mimo pristanišča je peljal on, razvajal je z udobjem in presenetil med zavoji

Med skrbno izdelanimi podrobnostmi, ki krasijo notranjost, v oči padejo tudi novi zračniki z aero dizajnom. Videti so kot mini letalske turbine. Šik, ni kaj. | Foto: Jure Gregorčič Med skrbno izdelanimi podrobnostmi, ki krasijo notranjost, v oči padejo tudi novi zračniki z aero dizajnom. Videti so kot mini letalske turbine. Šik, ni kaj. Foto: Jure Gregorčič Od elegantnega kupeja voznik pričakuje veliko in ta avtomobil tudi veliko da. Visoko stopnjo udobja z elementi prestiža avtomobil nakaže že ob vstopu v kabino, kjer vozniku in sovozniku varnostni pas poda ročica, ki jo aktivira zapiranje vrat.

Prvi kilometri dajo vedeti, da je vse podrejeno udobju. Z letališča smo se podali proti središču Barcelone in na dvopasovnici mimo pristanišča nas je pričakal gost promet. Dvojni pomik ročice ob volanu vklopi avtopilota (Pilot distronic). Gre za novo generacijo sistemov s še izboljšanim dosegom radarja, natančnejšim ultrazvokom in podporo kamere.

E coupe je v primerjavi z običajnim E-jem postavljen za dober centimeter in pol bližje k asfaltu.  | Foto: Mercedes-Benz E coupe je v primerjavi z običajnim E-jem postavljen za dober centimeter in pol bližje k asfaltu. Foto: Mercedes-Benz Avto nas je čez zastoj peljal čisto sam, le roke zakon zahteva na volanu, čeprav tam dejansko počivajo. Tudi zaustavi sam in ponovno spelje, čeprav je v določenih primerih kolona stala več kot pol minute. Zadeva deluje povsem brezhibno in avtopilot sam upošteva tudi hitrostne omejitve na poti. Podobna slika je na avtocesti, kjer je pilotirana vožnja vključno s samodejnim prehitevalnim manevrom mogoča do hitrosti 130 kilometrov na uro. Nad to hitrostjo še vedno deluje aktivni tempomat, ki zna varnostno razdaljo ohranjati vse do hitrosti 210 kilometrov na uro. Vožnja po avtocesti zaradi izdatne podpore umetne inteligence, odličnega zračnega vzmetenja, prilagodljivega voznega profila ter zvočno odlično zatesnjene kabine zares ni stresna, le udobna. To je avtomobil za dolge etape, na katerih ponuja občutke letenja v prvem razredu.

V zavoje smo se podali z veliko vozniške vneme. Testni model E 400 coupe je bil opremljen s štirikolesnim pogonom 4 matic, ki vlečno moč med kolesna para razporeja v fiksnem razmerju 45 : 55. Dobrih 330 "konjev" 3,0-litrskega bencinskega motorja V6 ne dopušča nikakršnih dvomov. | Foto: Mercedes-Benz V zavoje smo se podali z veliko vozniške vneme. Testni model E 400 coupe je bil opremljen s štirikolesnim pogonom 4 matic, ki vlečno moč med kolesna para razporeja v fiksnem razmerju 45 : 55. Dobrih 330 "konjev" 3,0-litrskega bencinskega motorja V6 ne dopušča nikakršnih dvomov. Foto: Mercedes-Benz

Vozni programi v kombinaciji s sistemom zračnega vzmetenja air body control in aktivnega nadzora podvozja ponujajo pet izbir: comfort, ECO, sport, sport + in individualno nastavitev. Sport + okrepi tudi zvok in tega kupeja med zavoji naredi presenetljivo ostrega.  | Foto: Jure Gregorčič Vozni programi v kombinaciji s sistemom zračnega vzmetenja air body control in aktivnega nadzora podvozja ponujajo pet izbir: comfort, ECO, sport, sport + in individualno nastavitev. Sport + okrepi tudi zvok in tega kupeja med zavoji naredi presenetljivo ostrega. Foto: Jure Gregorčič Potisk in zvok ustrezata tistemu, kar riše podoba, v zavojih pa se ta avtomobil izkaže z zelo natančnim krmiljenjem in zanesljivo lego, ki zahvaljujoč štirikolesnemu pogonu in odlični nastavitvi sistema za nadzor stabilnosti vozila ponuja visoko stopnjo dinamike. Lepo in natančno sede v ovinek, podvozje in vzmetenje pa precej suvereno, tudi ob provokacijah, obvladujeta maso.

Za kupeja svojih dimenzij je dovolj agilen. Pri zaviranju v skrajnih točkah in na zelo zaprtih zavojih pa masa vendarle pride do izraza, a vsaj 90 odstotkov voznikov tega avtomobila se z njim tako daleč na mejo fizike ne bo nikoli pripeljalo. Res pa je, da je to avtomobil, ki mu bolj kot gorske ceste ustrezata široka cesta in lagodno križarjenje. Brez kančka zadržkov zmore pokazati zobe tudi med ovinki, a to ni njegova prva izbira za fascinacijo voznika in potnikov.


Mercedes-Benz razreda E – ekscelenca tehnike in udobja ter znanja 1.200 inženirjev

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC - tako divjega še ni bilo #video

Mercedes-Benz S coupe – za volanom avtomobila presežnikov s ceno nad 200 tisoč evrov


E coupe je v primerjavi s predhodnikom zrasel v vse smeri: s skupno dolžino 4,826 metra je dobrih 12 centimetrov daljši (123 milimetrov), 7,4 centimetra širši (1,86 metra) in 3,3 centimetra višji (1,43 metra). Zadržal pa je vse tiste klasične elemente, ki v kupeju preprosto ne smejo manjkati. Recimo štiri bočna stekla brez okvirja, karoserija brez B-stebrička, dolg motorni pokrov in elegantno padajoča strešna linija.  | Foto: Mercedes-Benz E coupe je v primerjavi s predhodnikom zrasel v vse smeri: s skupno dolžino 4,826 metra je dobrih 12 centimetrov daljši (123 milimetrov), 7,4 centimetra širši (1,86 metra) in 3,3 centimetra višji (1,43 metra). Zadržal pa je vse tiste klasične elemente, ki v kupeju preprosto ne smejo manjkati. Recimo štiri bočna stekla brez okvirja, karoserija brez B-stebrička, dolg motorni pokrov in elegantno padajoča strešna linija. Foto: Mercedes-Benz

Video: Oglejte si, kako nas je po avtocesti peljal avtopilot in kaj ponudijo pametni brisalci

Dostop do zadnjih sedežev je prepričljivejši od večine sedemsedežnih enoprostorcev

Mercedes-benz E coupe - prva vožnja | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz E coupe je pravi gran turismo kupe, ki štirim potnikom omogoča zelo udobno vozno izkušnjo na dolgih poteh. Zaradi električno pomičnih sedežev in velikih bočnih vrat je vstop na zadnjo klop z dvema ločenima sedežema preprostejši od večine vseh sedemsedežnih enoprostorcev na trgu.

Malce obilnejši možakar brez težav zleze nazaj, tudi dama v ozkem kostimu se bo brez neprijetnosti usedla na zadnjo klop. Medosna razdalja presega 2,8 metra (2.873 milimetrov), kar je dobrih deset centimetrov več kot prej.

Mercedes-benz E coupe - prva vožnja | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz To se pozna na zadnji klopi, kjer tudi višji potniki (nad 180 centimetrov) ne bi smeli imeti težav s prostorom za kolena. Še vedno pa bo pri prej omenjeni višini težava pri glavi – streha pri kupeju pač zahteva svoj davek.

Vsi, ki ne presežejo dobrih 180 centimetrov, pa se bodo v tem avtomobilu zelo udobno peljali tudi na zadnjih dveh sedežih, kjer formula 2 + 2 nikakor ni zasilna rešitev za kratek premik od pisarne do restavracije. Avto je nadpovprečno udoben in pika.

V notranjosti prevladuje razkošje skrbno izbranih materialov. Izdelava je na vrhunski ravni, zmoti pa precej površin (določena kombinacija opreme), odetih v črn klavirski lak visokega sijaja, preveč občutljiv na prstne odtise in prah. Kdor razmišlja o tem avtomobilu, naj obloge armaturne plošče raje naroči v lesu, tudi mat izvedbe. Piko na i postavlja nizkoenergijska LED-osvetlitev s kar 64 izbirami različne ambientalne svetlobe.  | Foto: Mercedes-Benz V notranjosti prevladuje razkošje skrbno izbranih materialov. Izdelava je na vrhunski ravni, zmoti pa precej površin (določena kombinacija opreme), odetih v črn klavirski lak visokega sijaja, preveč občutljiv na prstne odtise in prah. Kdor razmišlja o tem avtomobilu, naj obloge armaturne plošče raje naroči v lesu, tudi mat izvedbe. Piko na i postavlja nizkoenergijska LED-osvetlitev s kar 64 izbirami različne ambientalne svetlobe. Foto: Mercedes-Benz

Kar je res, je res, dizel mu ne pristaja najbolje

Mercedes-benz E coupe - prva vožnja | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Motorno paleto zaznamujejo sodobni motorji, med katerimi je tudi novi štirivaljni dizel s 143 kilovati in 400 njutonmetri navora, ki izhaja iz nove motorne ofenzive. Motor je res varčen z realno porabo med 5,5 litra in sedmimi litri ter odziven, saj največji navor doseže že pri 1.600 vrtljajih v minuti. A temu avtomobilu kljub vsemu ne pristaja najbolje. Čustvena racionalnost je nekaj, kar v resnici ne obstaja. Je pač kompromis. Dizel v takega kupeja ne spada, čeprav je ta trditev kljub vsemu malce osebna, a vozniški romantiki boste že vedeli, kaj hočemo povedati.

Gre za značaj, čudovito oblikovan in razkošno opremljen kupe gran turismo, ki mora lepo zapeti, se pognati v sprint in se tudi zjutraj oglasiti v stilu. Najboljša izbira zanj je še vedno bencinski V6, ki res odlično poudari vse tisto, za kar tak avtomobil obstaja.

Visokotehnološki vtis E coupe podčrtuje z že znanimi digitalnimi merilniki razreda E oziroma z dvema zaslonoma z diagonalo 31,2 centimetra in ločljivosti 1.920 x 720 slikovnih pik. Nastavitev merilnikov omogoča tri teme: classic, sport in progressive. Ključni podatki navigacije in voznih prametrov se lahko projicirajo tudi na vetrobransko steklo pred voznikove oči. Za hiter sprehod po menijih skrbita še dva na dotik občutljiva drsnika na volanu. | Foto: Mercedes-Benz Visokotehnološki vtis E coupe podčrtuje z že znanimi digitalnimi merilniki razreda E oziroma z dvema zaslonoma z diagonalo 31,2 centimetra in ločljivosti 1.920 x 720 slikovnih pik. Nastavitev merilnikov omogoča tri teme: classic, sport in progressive. Ključni podatki navigacije in voznih prametrov se lahko projicirajo tudi na vetrobransko steklo pred voznikove oči. Za hiter sprehod po menijih skrbita še dva na dotik občutljiva drsnika na volanu. Foto: Mercedes-Benz

Tehnični podatki Mercedes-benz E coupe:

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
E 220d coupe 4-valjni turbo dizelski skupni vod; 1950 cm3,143 kW pri 3800 vrt./min., 400 Nm od 1600 do 2800 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj ali 4-kolesni 4 matic 242 km/h in 7,4 s do 100 km/h 4,0 l/100 km, 106 g/km CO2 od 53.250 EUR
E 200 coupe 4-valjni vrstni turbo bencinski; 1991 cm3,135 kW pri 5500 vrt./min., 300 Nm od 1200 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj ali 4-kolesni 4 matic 240 km/h in 7,8 s do 100 km/h 6,0 l/100 km, 136 g/km CO2 od 53.540 EUR
E 300 coupe 4-valjni vrstni turbo bencinski; 1991 cm3,180 kW pri 5500 vrt./min., 370 Nm od 1400 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC 250 km/h in 6,4 s do 100 km/h 6,4 l/100 km, 147 g/km CO2 od 58.530 EUR
E 400 4matic coupe 6-valjni V-zasnove turbo bencinski; 2996 cm3,245 kW od 5200 do 6000 vrt./min., 480 Nm od 1600 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC in 4-kolesni 4 matic pogon 250 km/h in 5,3 s do 100 km/h 8,1 l/100 km, 183 g/km CO2 od 79.230 EUR
Mere in mase: dolžina: 4826 mm, širina: 1860 mm, višina: 1430 mm, medosna razdalja: 2873 mm, masa: od 1655 kg do 1845 kg, nosilnost: od 515 do 565 kg, prtljažnik: 425 litrov, prostornina rezervoarja: od 50 do 66 litrov (+ 7 litrov rezerve), gume: 225/55 R 17 ali 245/45 R 18 (opcijsko tudi 19- in 20-palčna platišča AMG).

Vsi modeli E coupe so serijsko opremljeni s sistemom proti naletu pri visokih in nizkih hitrostih z aktivnim zavornim asistentom, ki zna zavirati do popolne zaustavitve. Radar ločuje tudi statične in premikajoče se ovire ter skupaj s kamero zaznava tudi pešce.  | Foto: Mercedes-Benz Vsi modeli E coupe so serijsko opremljeni s sistemom proti naletu pri visokih in nizkih hitrostih z aktivnim zavornim asistentom, ki zna zavirati do popolne zaustavitve. Radar ločuje tudi statične in premikajoče se ovire ter skupaj s kamero zaznava tudi pešce. Foto: Mercedes-Benz

Katerega kupeja Roberta Lešnika bi najraje videli v svoji garaži?

  • Mercedes-benz C coupe
    9,77 %
    21 glasov
  • Mercedes-benz E coupe
    32,56 %
    70 glasov
  • Mercedes-benz S coupe
    46,05 %
    99 glasov
  • Preveč so si podobni, raje bi izbrali pri premium konkurentih Audi, BMW, Lexus ...
    11,63 %
    25 glasov
Oddanih 215 glasov

Video: Mercedesov promocijski video - tehnika in vozne lastnosti

Ne spreglejte