Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

5

Natisni članek

športni avtomobil hyundai i30 N Hyundai

Petek, 22. 12. 2017, 5.30

6 let, 3 mesece

Novo v Sloveniji: hyundai i30 N

Evropa, pazi se: Korejci zdaj vozijo prestavo višje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

5

Športni geni so tradicionalno bolj kredibilni v evropskih kot korejskih avtomobilih. Toda Hyundai zdaj to spreminja to posplošeno dojemanje z novim avtomobilom, ki za znamko v približevanju evropski avtomobilski kulturi in standardom pomeni nov velik korak. Razvoj je vodil Albert Biermann, nekdanji oče športnega oddelka M pri BMW.

Video - Prvi preizkus najbolj zmogljivega hyundaia

Avtomobilski prestop: Albert Biermann iz BMW v Hyundai

Hyundai za reli v svetu in Sloveniji: Uvoznik podprl moštvo Friulmotor

Slovenec, ki za najdražji hyundai sestavi menjalnik v vrednosti mercedesa E


Cene se v Sloveniji pričnejo pri 28 tisoč evrih za osnovno različico, z dodatnim paketom N performance pa se cena dvigne na 33 tisoč evrov. V letu 2018 želijo pri uvozniku prodati vsaj 50 nabritih i30 N. | Foto: Gašper Pirman Cene se v Sloveniji pričnejo pri 28 tisoč evrih za osnovno različico, z dodatnim paketom N performance pa se cena dvigne na 33 tisoč evrov. V letu 2018 želijo pri uvozniku prodati vsaj 50 nabritih i30 N. Foto: Gašper Pirman Časi, ko so zgodbo Hyundaia v Sloveniji začeli skromni nizkocenovni modeli (accent, pony …), so že zdavnaj minili. Korejska avtomobilska znamka, v Evropi in Sloveniji prodajno najuspešnejša z območja Azije, se je v zadnjih petih letih močno usmerila v zadovoljevanje potreb (pričakovanj) kupca v Evropi.

Kljub pomanjkanju tradicije odličen avto

Temu primerni so tudi njihovi avtomobili, ki jih oblikovno in tehnično razvijajo v Nemčiji. Zdaj pa ima Hyundai tudi svojega dostojnega paradnega konja. To je novi i30 N z 250 "konji", glasnim zvokom iz izpušne cevi in neposredno vzporednico z enim od najhitrejših dirkalnikov v svetovnem prvenstvu v reliju.

Kot smo spoznali med prvimi odpeljanimi kilometri s tem avtomobilom, so z njim kljub vlogi novincev naredili zelo prepričljiv športni avtomobil. Ta seveda ne bo med neposrednimi prodajnimi aduti, a zato igra vlogo ambasadorja znamke in dometa njihovih inženirjev.

Hyundai i30 N so razvili v Namyangu, kalil pa se je na slovitem Nürburgringu. Črka "N" v njegovem imenu zato simbolizira šikano, del steze, ki je bistveno zaznamoval Hyundaijev razvoj športnih vozil. Osnovno različico poganja 2,0-litrski turbobencinski agregat z oznako T-GDI, ki razvije 184 kilovatov (250 "konjev") in 353 Nm navora (s funkcijo overboost 378 Nm). S paketom N performance se moč dvigne na 202 kilovata (275 "konjev"), paket pa prinaša še aluminijasta platišča v velikosti 19 palcev, rdeče štiribatne zavorne čeljusti, večje zavorne kolute spredaj in zadaj, delno elektronsko zaporo diferenciala in spremenljivo geomterijo izpušnega sistema.
Fotogalerija
1 / 10

Albert Biermann se je iz vrst BMW preselil h korejskim delodajalcem, kjer bo skrbel za športni program Hyundaia in Kie. | Foto: BMW Albert Biermann se je iz vrst BMW preselil h korejskim delodajalcem, kjer bo skrbel za športni program Hyundaia in Kie. Foto: BMW Nekoč vodil oddelek M pri BMW, danes skrbi za športne hyundaie

Odličen prvi športni izdelek Hyundaia v resnici ni presenečenje, če poznamo ozadje razvoja, obseg razvojnih dni na stezi Nordschleife in navsezadnje tudi izjemno konkurenčen Hyundaijev dirkalnik (na osnovi manjšega i20) v svetovnem prvenstvu v reliju.

Program športnih avtov pri Hyundaiu je namreč letos prevzel Albert Biermann, ki je pred tem več kot 30 let vodil športni program M pri znamki BMW. Kar je Nemcu uspelo s športnimi produkti narediti v Münchnu, lahko vsaj deloma ponovi tudi v Aziji. Sredstva najbrž niso omejena, saj Hyundai s Kio spada med pet največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu.

Športni i30 N seveda ni zadnji tovrstni avtomobil znamke Hyundai, ki ima še več morda zanimivih modelov z dinamično noto. Biermannovo razvojno znanje je izkoristila tudi Kia za novega stingerja GT.

Za brezkompromisne vozne lastnosti poleg elektronsko nadzorovana delne zapore diferenciala (N Corner Carving Differential), skrbi še elektronsko nadzorovano vzmetenje, funkcija za nadzor vrtljajev Rev-matching, sistem nadzora speljevanja Launch Control, športne pnevmatike Pirelli, merilec vmesnih časov in še nekaj malenkosti. Voznik si lahko prilagodi režim vožnje preko sistema N Grin Control, ki omogoča izbiro med petimi različnimi načini vožnje.

Prvi vtisi izza volana: prepričljiv tako na cesti kot na dirkališču

Čeprav hyundaia i30 N sredi zime nismo preizkusili na pravi dirkaški stezi, nas je prepričal že po nekaj odpeljanih kilometrih.

Avtomobil podobno kot seat leon cupra skriva dvojni obraz. Lahko je precej običajna in povsem udobna petvratna kombilimuzina za vsakodnevno rabo, ob vklopu športnega načina vožnje pa se iz dvojne izpušne cevi oglasi veliko bolj rezek zvok, podvozje postane trše nastavljeno, volan še za odtenek bolj neposreden, predvsem pa nastavitve motorja takrat pokažejo pristni DNK tega avtomobila, ki je lahko zares pobalinski. Prav zagotovo všečno že brez dodatnega paketa Performance, ki bo prinesel še bolj športno naravnane Recarove sedeže, Brembove zavore in podobno.

Kljub športni naravi ima i30 vse elemente udobja in varnosti. Tako so nas v i30 pričakali elektronsko nastavljiv sedež s spominsko funkcijo, ogrevani sedeži in volanski obroč, digitalni zaslon in podobno.

Nastaviti je mogoče tudi delovanje sistema, ki ob spuščanju plina oziroma pretikanju prestav navzdol izenači vrtljaje motorja. Takrat se oglasi privlačno pokanje iz izpušne cevi.    

Šeststopenjski ročni menjalnik ima kratke hode in je zelo natančen.  | Foto: Gašper Pirman Šeststopenjski ročni menjalnik ima kratke hode in je zelo natančen. Foto: Gašper Pirman

Dve tipki pod prečnima letvicama na volanskem obroču sta namenjeni določanju stopnje športnosti in dinamične vožnje. | Foto: Gašper Pirman Dve tipki pod prečnima letvicama na volanskem obroču sta namenjeni določanju stopnje športnosti in dinamične vožnje. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte