Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 1. 2016,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hyundai

Petek, 22. 1. 2016, 15.45

8 let

Slovenec, ki za najdražji hyundai sestavi menjalnik v vrednosti mercedesa E

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
23-letni Blaž Kušlan se je zaposlil pri tovarniški ekipi Hyundaia, kjer samostojno sestavlja menjalnike za njihove tri četrt milijona evrov vredne dirkalnike za svetovno prvenstvo v reliju.

Ljubljančanovo delovno mesto je v Alzenauju blizu Frankfurta

Mozaik tovarniške ekipe Hyundaia, korejskega avtomobilskega giganta – ki si želi tudi na športnem in ne le prodajnem področju zarezati v prevlado Volkswagna – letos spet sestavlja tudi Slovenec. Potem ko je njihovo moštvo po enem letu zapustil mehanik Jure Menard, so pred dobrim mesecem zaposlili 23-letnega Ljubljančana Blaža Kušlana. Ta se preselil v nemški Alzenau pri Frankfurtu, kjer ima Hyundai bazo svoje tovarniške ekipe za svetovno prvenstvo v reliju.

"Zadolžen sem predvsem za pripravo menjalnikov, a v delavnicah lahko poprimem tudi za kakšno drugo prosto delo. Pred relijem v Monte Carlu sem na primer sestavil menjalnik Haydenu Paddonu, Thierryju Neuvillu in Daniju Sordu pa polosi," razlaga Kušlan, ki se je načrtno lotil gradnje kariere mehanika na mednarodnem prizorišču.

Najprej se je učil v Ljubljani, nato eno leto v Angliji

Najprej se je namreč dirkaške mehanske obrti učil v Ljubljani pri izkušenem mojstru Janezu Urbančiču, lani pa se je preselil v Veliko Britanijo in tam celo leto skrbel za formulo 3 in formulo 3000 enega izmed angleških voznikov. Znanje iz Ljubljane, na primer kako hitro in učinkovito sestaviti vrhunski dirkaški sekvenčni menjalnik, je prav na Otoku nadgradil in se ga priučil do te mere, da mu rokovanje z zobniki danes predstavlja rutinsko opravilo.

Pet tisoč pretikanj na dirko, menjalnik stane kot srednje opremljen mercedes razreda E

Menjalniki so eden najpomembnejših sestavnih delov dirkalnega avtomobila WRC, ki je vreden vsaj tri četrt milijona evrov. Na zavitem asfaltnem reliju, kot je Monte Carlo, voznik v povprečju vsak kilometer opravi petnajst pretikanj. Na celotnem reliju šeststopenjski menjalnik torej čaka približno pet tisoč pretikanj. Morebitna napaka pri pretikanju navzgor pomeni le izgubo sekund, pri pretikanju navzdol, kjer menjalnik pomaga zavoram pri učinkovitem pojemku, tehnična napaka lahko pripelje tudi do hujše nesreče.

"Takih menjalnikov v Sloveniji ni veliko, zato se je v tujini veliko lažje učiti. Menjalnik za dirkalni hyundai i20 WRC stane približno toliko kot srednje opremljen mercedes razreda E. V primerjavi s serijskimi so prilagojeni večkratnemu razdiranju in prilagajanju, zato je z njimi lažje delati. Vseeno pa gre za občutljiv del dirkalnega avtomobila in zato si je treba pridobiti izkušnje," je nazoren Ljubljančan.

Trenutno je v Alzenauju še edini slovensko govoreči zaposleni, nedavno pa je bila na razgovoru za zaposlitev tudi slovensko govoreča strokovnjakinja za kompozitne materiale iz avstrijskega Gradca. Če ji bodo ponudili delo, bo lahko Kušlan vsaj za trenutek odstopil od angleščine, ki je kajpak uradni jezik ekipe.

Največ dela na testiranjih

"Predviden sem za ekipo, ki se bo odpravila v Španijo na testiranje pred relijem v Mehiki, na dirki pa bom najbrž prvič v ekipi na Portugalskem," nadaljuje Kušlan in izpostavlja dejstvo, da so na testiranjih prav menjalniki zelo izpostavljeni.

"Na relijih se v njih menja le olje. Če menjalnik odpove, ga zamenjamo, odpreti pa ga zaradi plombe niti ne smemo. Hitra obnova menjalnika na testiranju traja približno eno uro. Menjalnik se očisti in preveri vsa tesnila. V našem starem dirkalniku je bilo treba za dostop do diferenciala odstraniti menjalnik, zdaj pa to ni več treba. Posledično je tudi nekaj manj dela zame," razlaga Slovenec v službi Hyundaia, ki v Alzenauju tvori zelo mednarodno pisano ekipo.

V njej je 28 različnih narodnosti. Največ je Nemcev, zelo veliko pa tudi Špancev, Francozov, Italijanov in Portugalcev. Hyundai ima trenutno še več objavljenih razpisov za delo v moštvu.

"Odločitev ni lahka, a treba si je upati in storiti ta korak. Slovenci smo zelo navezani na dom, a imamo vseeno tudi veliko znanja. Kdor ima možnost, naj vsekakor poskusi."

Ne spreglejte