Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
8. 12. 2016,
5.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

Tehno Avtomoto BMW

Četrtek, 8. 12. 2016, 5.04

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja sedme generacije

BMW 5 – tiha revolucija #foto in #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

BMW 5 - prva vožnja nove generacije | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom enega najtežje pričakovanih avtomobilov letošnjega leta. BMW 5 ostaja vozniški kralj, prevzel pa je številne prednosti sedmice. Obljublja 10-odstotno izboljšanje zmogljivosti in 11-odstotno povečanje energijske učinkovitosti. Je to prvi avtomobil, ki zna biti tudi osebni asistent?

Poudarki:

Cene za slovenski trg še niso znane. | Foto: Ciril Komotar Cene za slovenski trg še niso znane. Foto: Ciril Komotar Petica postavlja nove vozniške standarde segmenta.

Udobna in tiha poslovna limuzina s pritiskom stikala menja značaj in se postavi na stran športnega voznika. Hvalimo učinkovitost voznih programov, izpiljenih med 4,7 milijona prevoženimi testnimi kilometri.

Tehnološko napredna parira mercedesu razreda E, obenem pa ponuja kopico segmentnih premier – tudi upravljanje gest in interaktivni ključ z zaslonom na dotik.

Oblikovna evolucija na prvi pogled dobro skriva številne spremembe. | Foto: Ciril Komotar Oblikovna evolucija na prvi pogled dobro skriva številne spremembe. Foto: Ciril Komotar Povezljivost omogoča tudi preverjanje neposredne okolice avtomobila z mobilnikom na daljavo.

Polavtonomno do hitrosti 210 kilometrov na uro, samodejno menja tudi prometne pasove. S količnikom upora 0,22 je najbolj aerodinamični BMW vseh časov. Obljubljena poraba izvedenke 520d le 4,1 litra.

Oblikovna evolucija na prvi pogled dobro skriva številne spremembe. Šele podrobnejša inšpekcija razkrije celostno nadgradnjo uveljavljenega dizajna – BMW je na novo raven dvignil celo sloviti "hoffmeister kink", linijo zadnjega strešnega C stebrička.

Motorji, vaše mnenje, video

Trenutni vrh športne ponudbe predstavlja M550 xDrive s 462 "konji", 650 njutonmetri največjega navora in le 4-sekundnim pospeškom do sto kilometrov na uro. BMW obljublja dodatno izpiljene vozne lastnosti. | Foto: Ciril Komotar Trenutni vrh športne ponudbe predstavlja M550 xDrive s 462 "konji", 650 njutonmetri največjega navora in le 4-sekundnim pospeškom do sto kilometrov na uro. BMW obljublja dodatno izpiljene vozne lastnosti. Foto: Ciril Komotar

Avtomobil, ki definira znamko

Nekoliko večje zunanje mere zdaj znašajo 4935 mm v dolžino, 1868 mm v širino in 1466 mm v višino. | Foto: Ciril Komotar Nekoliko večje zunanje mere zdaj znašajo 4935 mm v dolžino, 1868 mm v širino in 1466 mm v višino. Foto: Ciril Komotar V neodvisni anketi, ki jo je izvedel BMW, se je vprašanje glasilo: "Kateri je prvi BMW, ki vam pride na pamet?" Skoraj 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo "BMW 5". Dober dokaz, da petica definira to bavarsko znamko, katere genetski zapis vsebuje tudi izdatno mero športnosti. Glavno vprašanje, ki smo ga petici zastavili mi, pa je: "Je ostala zvesta vozniku?" Berite naprej …

Gremo od začetka. Petica je tudi zaradi izdatne uporabe aluminija, magnezija in jekla visoke trdnosti  shujšala za do sto kilogramov, ni pa posvojila karbonskega jedra večje sedmice. Inženirji zatrjujejo, da razlog ni v ceni, ampak v preprostem dejstvu, da so želeni rezultat vozniško nadpovprečnega vozila pač dosegli brez lahkega in čvrstega jedra.


Novi BMW 5 - tehnološki magisterij po vzoru sedmice #video

BMW 740 ld xDrive: to je avtomobilsko razkošje za 170 tisoč evrov


Je res tako drugačna? Je, a v podrobnostih.

Oblikovno petica na prvi pogled ni naredila velikega koraka naprej. | Foto: Ciril Komotar Oblikovno petica na prvi pogled ni naredila velikega koraka naprej. Foto: Ciril Komotar Oblikovno petica na prvi pogled ni naredila velikega koraka naprej in nihče vam ne bo zameril, če je na prvi pogled od predhodnice ne boste ločili. A videz vara. Podrobnejši pregled podrobnosti, pa naj bodo to žarometi, zadnje luči ali znameniti Hoffmeister kink (zavihek zadnjega stranskega stekla), razkrije marljivost BMW-jevih oblikovalcev ustvariti evolucijski preskok, vreden tradicije modela.

Ledvici sta večji, kot sta bili, žarometom kljubujejo ostrejše poteze, podobno velja za dnevna LED svetila. Padec strehe je le malenkost bolj razpotegnjen, stebriček C je položnejši, omenjeni Hoffmeister kink pa je tokrat za svojega vzel tudi del karoserije, ki z jasno gubo posnema zaključek zadnjega okna in jo po boku pelje vse do sprednjega dela. Vmesnik na sredinskem grebenu z vsemi prednostmi in klasično razporejenimi gumbi seveda ostaja kot primarni pomočnik za sprehajanje po menijih.

Vozniško napredovala, pa čeprav zračno vzmetenje ni niti na doplačilnem seznamu

BMW-jevi testni vozniki so, preden so vozilo zaupali serijski proizvodnji, s petico pevozili 4,7 milijona testnih kilometrov. | Foto: BMW BMW-jevi testni vozniki so, preden so vozilo zaupali serijski proizvodnji, s petico pevozili 4,7 milijona testnih kilometrov. Foto: BMW BMW-jevi testni vozniki so, preden so vozilo zaupali serijski proizvodnji, s petico pevozili 4,7 milijona testnih kilometrov in  velja, da je njihov rezultat jasno čutiti od prvih metrov vožnje naprej. Petica je z na novo najdeno lahkotnostjo napredovala pri vseh načinih vožnje.

Izhodiščne nastavitve krmiljenja so nastavljene in prilagojene vozniku, ki od limuzine najprej pričakuje udobje in uglajenost (teh je kljub športnemu predznaku modela vseeno največ). To pomeni, da je krmiljenje razmeroma lahko, lahkotnost vozila pa namiguje, da je petica shujšala za 200 in ne "le" 100 kilogramov.

Blaženje ni na ravni sedmice, je pa glede na segment zelo dobro, zagotovo pri vrhu. Spremlja ga izboljšana in v hipu opazna zvočna zatesnitev kabine, na prvo uho na ravni najtesnejšega tekmeca ta hip – mercedesa razreda E. Serijsko bo mogoče izbirati med klasičnimi voznimi programi – od varčnih "eco pro" do bolj športnih.

V zavoje nikar v programu comfort

In ko smo že pri športnosti – v primeru želje po izkoriščanju dinamičnih talentov petice je izkoriščanje voznih programov ključno. Pognati se v zavoje v programu comfort (na primer) pusti medel vtis zaradi prelahkega krmiljenja – enaka nastavitev, ki je še pred tem zelo ustrezala počasnemu vozniku, je zdaj povsem neprimerna. Voznik se med hitrejšo vožnjo namreč zaloti med neprestanim popravljanjem krmilnih vnosov. | Foto: Ciril Komotar In ko smo že pri športnosti – v primeru želje po izkoriščanju dinamičnih talentov petice je izkoriščanje voznih programov ključno. Pognati se v zavoje v programu comfort (na primer) pusti medel vtis zaradi prelahkega krmiljenja – enaka nastavitev, ki je še pred tem zelo ustrezala počasnemu vozniku, je zdaj povsem neprimerna. Voznik se med hitrejšo vožnjo namreč zaloti med neprestanim popravljanjem krmilnih vnosov. Foto: Ciril Komotar

Vklop programa sport popravi vse in petico (skupaj s prilagoditvijo podvozja in motorne odzivnosti) transformira v vozniški stroj, ki zna kljub skoraj petim metrom dolžine v ovinek zarezati še samozavestneje kot prej. Trud strokovnjakov za podvozje, ki je bil zaznan že pri umirjeni vožnji, kjer sta do izraza prišla odlično blaženje in lahkotnost, je zdaj na prioritetni lestvici v ospredje postavlja večjo odzivnost volana. Krmiljenju je namreč dodano nekaj pozitivnega odpora, vzmetenje pa s povečanjem čvrstosti priganja k hitri vožnji.

V ovinek zareže ubogljivo, preostalo je avtomobil za voznika

Sprednji del vozila kljub štirikolesnemu pogonu, s katerim je bil opremljen testni avtomobil, zavoju sledi bolj ubogljivo, kot je to počel generacijo nazaj. | Foto: BMW Sprednji del vozila kljub štirikolesnemu pogonu, s katerim je bil opremljen testni avtomobil, zavoju sledi bolj ubogljivo, kot je to počel generacijo nazaj. Foto: BMW Sprednji del vozila kljub štirikolesnemu pogonu, s katerim je bil opremljen testni avtomobil, zavoju sledi bolj ubogljivo, kot je to počel generacijo nazaj. Med zaviranjem v zavoj je vozilo stabilnejše, pospeševanje iz ovinka pa spremlja nevtralnost z velikimi zalogami oprijema – ne glede na vrsto pogona. Sicer pa je BMW za nekaj kilogramov (pri zavorah in kolesih) zmanjšal tudi breme nevzmetenih mas.

Na vprašanje o odsotnosti zračnega vzmetenja je bil odgovor enega BMW-jevih inženirjev jasen: "Petica ga ne potrebuje, o tem smo trdno prepričani. Verjamemo, da je prilagodljivo podvozje s klasično regulacijo blažilnikov dovolj dobro, udobno in športno, da bo zadovoljil vse vrste voznikov.

Kot enega glavnih razlogov navajajo dodatno težo (samo pri podvozju bi to prineslo dodatnih 15 kilogramov), obenem pa trdijo, da bi se z uporabo zračnega vzmetenja morali odreči želeni meri športnosti, kar pa bi bilo za kupce nesprejemljivo, pravijo.

Štirikolesno krmiljenje – eden ključev do uspeha

BMW 5 - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Opremljena bo lahko tudi s štirikolesnim krmiljenjem. Sistem, ki v veliki meri prispeva k izraziti lahkotnosti, že poznamo. Pri hitrosti do 60 kilometrov na uro se zadnji kolesni par obrača v nasprotni smeri sprednjega (naklon seže do treh stopinj), nad omenjeno hitrostjo pa obe osi krmilita v isto smer. Sistem je prvič na voljo tudi pri izvedenkah, opremljenih s štirikolesnim pogonom, njegova prisotnost pa v praksi pomaga pri lahkotnosti in športnosti.

V sklopu prve vožnje se obljubljenim številkam o porabi (glejte tabelo) nismo uspeli približati, velja pa izpostaviti, da naj bi izvedenka 530d v povprečju zahtevala le 4,5, 520d pa 3,9 litra na sto kilometrov. K obljubam BMW pristavlja piko na i, ki je pripomogla k uglednemu rezultatu – za znamko rekordno nizek količnik zračnega upora 0,22.

Ambient si zasluži superlative

Ambient petice je vreden superlativov. Medtem ko v oblikovnem smislu ne preseneča in številne lastnosti (na primer sredinsko konzolo z vsemi pripadajočimi stikali) povzema po prestižnejši sedmici, je kakovost materialov nesporna, in verjamemo poročilu za novinarje v katerem piše, da so komponente sestavljene na desetinko milimetra natančno. | Foto: Ciril Komotar Ambient petice je vreden superlativov. Medtem ko v oblikovnem smislu ne preseneča in številne lastnosti (na primer sredinsko konzolo z vsemi pripadajočimi stikali) povzema po prestižnejši sedmici, je kakovost materialov nesporna, in verjamemo poročilu za novinarje v katerem piše, da so komponente sestavljene na desetinko milimetra natančno. Foto: Ciril Komotar

Arhitekturno zanimivost predstavlja prostostoječi zaslon vmesnika. Takšna rešitev je oblikovalcem omogočila razmeroma strm naklon sredinske konzole, zaradi česar kokpit deluje bolj zračno, sodobneje in celo bolj športno.

Prvi BMW z zaslonom, občutljivim na dotik

Diagonala vmesnika je dolga 10,25 palca, zaslon pa je prvič v BMW-jevi zgodovini občutljiv na dotik. Izkušnja z upravljanjem je zaradi preprostosti zelo pozitivna in intuitivna. Vmesnik namreč v izhodišču ponuja prilagajanje vsebine glede na želje uporabnika. Več v videu spodaj. Hvalimo. Sicer pa je odzivnost zaslona odlična. Koliko bodo ali ne bodo motili prstni odtisi, bomo preverili na prvem testu …

Upravljanje z gestami – uporabno darilo sedmice

Komunikacija z gestami | Foto: BMW Komunikacija z gestami Foto: BMW Naslednja rešitev, ki smo jo hitro posvojili v sedmici, je upravljanje z gestami. Petica kopira načine upravljanja (na primer vrtenje prsta za prilagajanje glasnosti radia), nekaterim gestam pa je dodala širši nabor ukazov. Voznik lahko namreč izbira, katera funkcija se bo sprožila ali prilagodila ob uporabi.

BMW connected – premalo časa smo imeli, da bi izkoristili vse prednosti nadgrajene povezljivosti novinca, a velja, da je sistemskih možnosti veliko. Ena od zanimivejših in priročnejših je, na primer, pregled stanja okoli vozila s pomočjo mobilnega telefona. Eden od inženirjev ima enega od testnih vozil namreč parkiranega pred domačo hišo. Kako je videti BMW-jev detektiv, ki deluje s pomočjo štirih širokokotnih kamer, lahko preverite v videu spodaj …

Kaj na področju varnosti še ponuja?

Nabor asistentov je velik in sposoben: opozarjala bo pred prečnim prometom, ponujala inteligentni omejevalec hitrosti, ki bo samodejno upošteval hitrostne omejitve, imela bo opozorilnik za prednostno cesto in pomočnika za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom.

Seveda bo na voljo tudi sistem pomoči v primeru izogibanja oviri v kritičnih trenutkih. In mimogrede, omenjeni sistemi so le vrh ledene gore aktivno-varnostnih pomagal, s katerimi bo avtomobil opremljen.

Pametni ključ, ki omogoča preverjanje nekaterih ključnih parametrov vozila, je iz sedmice priromal tudi v konfekcijsko številko manjšo petico. Tako kot sedmica petica ponuja tudi sistem samodejnega parkiranja s pomočjo ukazovanja prstnih blazinic na zaslonu ključa, ko voznik stoji ob vozilu. | Foto: Ciril Komotar Pametni ključ, ki omogoča preverjanje nekaterih ključnih parametrov vozila, je iz sedmice priromal tudi v konfekcijsko številko manjšo petico. Tako kot sedmica petica ponuja tudi sistem samodejnega parkiranja s pomočjo ukazovanja prstnih blazinic na zaslonu ključa, ko voznik stoji ob vozilu. Foto: Ciril Komotar

Voznikom bo koristilo BMW-jevo sodelovanje z Microsoftom, saj bo uporabnikom računa microsoft office 365 omogočal samodejno sinhronizacijo koledarskih vnosov, stikov ali elektronske pošte že ob vstopu v vozilo, Apple Car Play bo prvič na voljo v povsem brezžičnem načinu, na nekaterih trgih (slovenski ni med njimi) bo funkcija BMW connected drive omogočala celo pomoč pri iskanju parkirnega mesta, tehnologija "park now" pa digitalno rezervacijo in plačevanje parkirnih mest vnaprej.

Sprejela je izziv sodobnega časa in ob pomoči obsežne digitalizacije postala najpametnejši avtomobil svojega razreda. Velik del njene elektronske pameti je namenjen uresničevanju obljub o varni izvedbi polavtonomne vožnje. | Foto: Ciril Komotar Sprejela je izziv sodobnega časa in ob pomoči obsežne digitalizacije postala najpametnejši avtomobil svojega razreda. Velik del njene elektronske pameti je namenjen uresničevanju obljub o varni izvedbi polavtonomne vožnje. Foto: Ciril Komotar

Polavtonomno do 210 kilometrov na uro

Na portugalskih avtocestah smo preizkusili sistem polavtonomne vožnje, ki glede na zavitost trase omogoča prevzem vožnje do hitrosti 210 kilometrov na uro. Če je zavojev več, asistent k ponovnemu prevzemu nadzora vozila povabi prej kot na povsem odprtih odsekih. Tako kot ta hip največji tekmec, mercedes E, zna tudi BMW samodejno menjati vozni pas. BMW še vedno prvo povsem avtonomno vozilo obljublja za leto 2021.

Različica: Motor: Moč in navor: Menjalnik: Pospeški od 0 do 100 km/h: Kombinirana poraba in izpusti:
BMW 530i in BMW 530i xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 4-valjni twinpower turbo bencinski motor, 1998 cm3 185 kW/252 KM pri 5200 do 6500 vrt/min in 350 Nm pri 1450 do 4800 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 6,2 s ali 6,0 s 5,4 l/100 km ali 5,7 l/100 km; 126 g/km ali 133 g/km CO2
BMW 540i in BMW 540i xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 6-valjni vrstni twinpower turbo bencinski motor, 2998 cm3 250 kW/340 KM pri 5500 do 6500 vrt/min
in 450 Nm pri 1380 do 5200vrt/min
8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 5,1 s ali 4,8 s 6,5 l/100 km ali 6,7 l/100 km; 150 g/km ali 156 g/km CO2
BMW 520d in BMW 520d xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 4-valjni twinpower turbo dizelski motor, 1995 cm3 140 kW/190 KM pri 4000 vrt/min in 400 Nm pri 1750 do 2500 vrt/min 6-stopenjski ročni menjalnik ali 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic (tudi z xDrive) 7,7 s ali 7,6 s 4,0 l/100 km ali 4,2 l/100 km; 107 g/km ali 112 g/km CO2
BMW 520d in BMW 520d xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 6-valjni vrstni twinpower turbo dizelski motor, 2993 cm3 195 kW/265 KM pri 4000 vrt/min in 620 Nm pri 2000 do 2500 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 5,7 s ali 5,4 s 4,5 l/100 km ali 4,7 l/100 km; 118 g/km ali 125 g/km CO2
BMW 530e iPerformance (prihod marca 2017) 4-valjni twinpower bencinski motor in električni pogonski sistem BMW eDrive - priključni hibrid, 1998 cm3. skupne zmogljivosti sistema: 185 kW/252 KM pri 4460 od 6500 vrt/min in 420 Nm pri 1450 do 4000 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 6,2 s 45 kilometrov električnega dosega; 2,0 l/100 km; 146 g/km CO2
BMW 520d EfficientDynamics edition (prihod marca 2017) 4-valjni twinpower turbo dizelski motor, 1995 cm3 140 kW/190 KM pri 4000 vrt/min in 400 Nm od 1750 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 7,5 s 3,9 l/100 km; 102 g/km CO2
BMW M550i xDrive (prihod marca 2017) V8 twinpower turbo bencinski motor, 4395 cm3 340 kW/462 KM pri 5500 vrt/min in 650 Nm od 1800 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 4,0 s 8,9 l/100 km; 204 g/km CO2

Kaj bi pa vi izbrali med v premium razredu do 5 metrov dolžine?

  • Audi A6
    11,21 %
    103 glasov
  • BMW 5
    52,12 %
    479 glasov
  • Mercedes-benz E
    15,45 %
    142 glasov
  • Lexus GS
    3,70 %
    34 glasov
  • Volvo S90
    12,19 %
    112 glasov
  • Ta razred avtomobilov bi preskočil, raje bi imel premium SUV
    5,33 %
    49 glasov
Oddanih 919 glasov
Ne spreglejte