Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

8

Natisni članek

Postani boljši voznik promet promet zimske razmere zimske gume menjava gum

Sreda, 24. 10. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Pomen pravilnih gum v zimskem obdobju

Deljena mnenja: Višje kazni za take gume?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

8

zimske gume | Pozimi mora voznik večkrat preveriti globino profila in predvsem ustrezen tlak v svojih gumah. | Foto Gregor Pavšič

Pozimi mora voznik večkrat preveriti globino profila in predvsem ustrezen tlak v svojih gumah.

Foto: Gregor Pavšič

Bliža se november in z njim povečane možnosti za zasneženo cesto. Zakaj so zimske gume tako pomembne in ali je kazen za neuporabo gum v resnici prenizka? Tak voznik se lahko s hitrim plačilom izmaže le z 20 evri, a ta znesek se lahko hitro bistveno poviša.

zimske gume
Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019

Za tovornjake tudi premalo mest, da bi natikali verige

Policisti bodo tudi letos novembra pozorni na uporabo pravilne zimske opreme. Voznike bodo najprej sicer le opozarjali na ustrezne gume, v primeru napovedi sneženja pa bodo tistim brez ustreznih gum izrekali tudi kazni. Policisti sicer ugotavljajo, da je ozaveščenost voznikov boljša, a da se ob vsakem sneženju na cesti pojavijo tudi tisti nepripravljeni. Že eden tak pa lahko na cesti povzroči veliko težav.

"Razlika je zagotovo opazna. Veliko več voznikov uporablja zimske gume in manj je tistih, ki uporabljajo alternativo, torej letne gume v kombinaciji z verigami. Večja težava so tovorna vozila. Veliko je tujcev, ki pripeljejo tovornjake s slabšimi gumami. Tudi tovornjaki imajo lahko alternativo pri uporabi, a je nato ne namestijo. To je, kot da opreme nimajo. Dodati pa je treba, da k temu pripomore tudi premajhno število ustreznih mest ob avtocestah, kjer bi lahko verige sploh namestili," pravi Ivan Kapun s sektorje prometne policije v Ljubljani.  

Zakaj so zimske gume tako pomembne?

Pozimi so razmere za vožnjo najbolj zahtevne. Pogoji se hitreje spreminjajo in še posebej v primeru snega pridejo do izraza voznikovo znanje ter pravilna oprema, ki še posebej zadeva ustreznost gum. Te bi morale imeti vsaj štiri milimetre profila (po zakonu so dovoljeni trije milimetri) ter oznako M+S ali, še bolje, oznako snežinke.

"Osnova razlika med letno in zimsko gumo je v tekalni površini, njeni obliki, širini kanalov … Zimska guma ima gumeno zmes, ki je ostane prožna tudi pri nizkih temperaturah. Ker ima globlji profil, bolje odvaja vodo izpod tekalne površine. Lamele na tekalni površini zagotavljajo boljši oprijem v snegu, posebna gumena zmes s kombinacijo silike in kavčuka pa ne zagotavlja boljšega oprijema le na snegu in ledu, temveč tudi na namočenih cestah. Zimska in letna guma sta si po zmogljivosti enakovredni do sedmih stopinj Celzija, pri nižjih temperaturah pa letna guma izgublja oprijem, ker se ji ne uspe segreti. Pri vožnji z letnimi gumami je pri nizkih temperaturah zavorna pot precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Veliko vlogo imata tudi globina profila – ta naj bo vsaj štiri milimetre –, in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat na mesec," pred zimo opozarja inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

Vozniki z letnimi gumami v snegu žal niso izjema. | Foto: DARS/zajem zaslona Vozniki z letnimi gumami v snegu žal niso izjema. Foto: DARS/zajem zaslona

Kazni za neuporabo zimske opreme: Nizke so le na prvi pogled

Ob prvem sneženju se praviloma na cestah znajde še vedno znajde precej osebnih in tovornih vozil brez ustrezne opreme. V Sloveniji je obvezna od 15. novembra, na avtu pa jo je treba imeti ne glede na datum ob primeru sneženja oziroma oprijemanju snega s cesto.

Kazen za neuporabo zimske opreme je v Sloveniji razmeroma nizka, saj znaša le 40 evrov. V primeru hitrega plačila torej voznika po žepu udari le z 20 evri. Toda Kapun opozarja, da tak voznik v resnici tvega še veliko večjo kazen.

"Kazen je nizka. A takoj ko se pojavijo težave, je globa že veliko višja," opozarja Kapun. Voznik, ki zaradi pomanjkljive opreme obstane na cesti in povzroči prometni zastoj, lahko dobi kazen 500 evrov kazni in še pet kazenskih točk. Tudi neustrezno očiščeno vozilo lahko voznika stane 200 evrov.

Bi morali slediti zgledu tujih držav in zimske gume zapovedati že prej?

V nekaterih sosednih državah morajo imeti vozniki na avtomobilu zimsko opremo že 1. novembra. Čeprav se tudi ta trend izboljšuje, vozniki gume najpogosteje menjajo v dneh okrog 15. novembra. Bi bilo smiselno tudi pri nas zimsko opremo kot obvezno uzakoniti že v začetku novembra?

"Mislim, da to ne bi bilo potrebno. Že zdaj velja, da je zimska oprema obvezna ob zimskih razmerah, torej ne glede na datum. Kdor pa ob sneženju avtomobila nima ustrezno pripravljenega, naj takrat avto raje pusti doma," meni Kapun.

 

Kakšne so lahko globe zaradi neupoštevanja določil o uporabi zimske opreme?

Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu  in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.
Ne spreglejte