Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

12

Natisni članek

Vozimo pametno promet promet telefon avtomobil

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 4.00

6 let, 3 mesece

Nekoč vijuganje po cesti zaradi alkohola, danes zaradi telefona

Trije novinarji, stožci in avtomobil: Koliko slabše so vozili s telefonom v roki? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

12

Kako telefon v roki vpliva na našo zaznavo prometa, obvladovanja avtomobila, enakomernost vožnje in počutje za volanom? Vse to smo v praksi preverili v družbi treh naših novinarjev, stožcev in pametnega telefona.

Video - Voziti avto med stožci brez in s telefonom v roki

Nekoč si ob vijuganju vozila po cesti lahko predvideval, da v njem sedi pijan voznik, danes je v takem primeru še bolj verjeten voznik s telefonom v roki, mi je nedavno dejal znanec.  

Na Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat kar iz avtomobila

Z razvojem pametnih telefonov, socialnih omrežij in stalne dosegljivosti je postala uporaba telefona skoraj povsod po svetu ena od največjih nevarnosti v prometu. Danes problematično torej ni več le telefoniranje, temveč še bistveno bolj pisanje sporočil SMS, elektronske pošte, objavljanje na omrežjih, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Že hiter sprehod po objavah uporabnikov razkriva, da je veliko fotografij ali videoposnetkov narejenih med vožnjo.

Kako torej telefon v roki vpliva na zbranost, psihofizične in motorične sposobnosti voznika? Strokovnjaki prek različnih analiz ugotavljajo, da pogovor prek telefona vpliva podobno, kot da bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem sporočil gleda voznik na cesto štirikrat manj kot običajno.

Naši trije novinarji so med vožnjo na svoj telefon pisali sporočilo s pomembno preventivno vsebino. | Foto: Gregor Pavšič Naši trije novinarji so med vožnjo na svoj telefon pisali sporočilo s pomembno preventivno vsebino. Foto: Gregor Pavšič

Trije novinarji Siol.net med stožce s telefonom v roki in brez njega

Zato smo se odločili za praktičen preizkus. Na zaprtem kraku ceste smo s stožci postavili improvizirano progo. Trije člani našega uredništva Jan Tomše, Boštjan Boh in Nina Vogrin so se usedli za volan avtomobila, nato progo naprej odpeljali brez uporabe telefona, nato pa so morali med vožnjo pisati sporočilo "Telefoniranje med vožnjo je nevarno". Zanimali nas niso časi, ki bi jih vsi trije dosegali, temveč predvsem primerjava istega novinarja v obeh načinih vožnje. Opazovali smo tako njihovo mimiko obraza, vpliv telefona na psihofizično govorico telesa in seveda tudi na enakomernost vožnje.

Razlika je bila očitna: neenakomerna vožnja, "cukanje", potno čelo in napetost

A vendarle, začnimo s časi. Tomše je s telefonom v roki svoj rezultat poslabšal za 15, Vogrinova za 16, Boh pa za 29 sekund. V povprečju je torej telefon čas na približno 200 metrov dolgi progi poslabšal za okroglih 20 sekund. Videoposnetki so nazorni. Že na zunaj se je opazilo, da avto vozijo v manj lepi liniji, prav tako so večkrat zelo upočasnili in nato speljevali, za volanom ni mogoče spregledati napetosti, zbranosti in precej večjega vozniškega napora. Vozili so približno minuto in pol.

Kako bi torej bilo, če bi na podoben način vozili več minut in to seveda v še bistveno bolj nepredvidljivem prometu kot na poligonu, kjer ni vozil in pešcev in je jasno vidna proga iz stožcev?

Kako pogosto uporabljate telefon med vožnjo?

  • Vsak dan
    16,80 %
    43 glasov
  • Občasno, a še vedno redno
    11,72 %
    30 glasov
  • Le v najbolj nujnih primerih
    39,45 %
    101 glasov
  • Nikoli
    32,03 %
    82 glasov
Oddanih 256 glasov

Policija v Sloveniji dnevno ujame 70 prekrškarjev, ki med vožnjo avtomobila na nedovoljen način uporabljajo telefon. | Foto: Gregor Pavšič Policija v Sloveniji dnevno ujame 70 prekrškarjev, ki med vožnjo avtomobila na nedovoljen način uporabljajo telefon. Foto: Gregor Pavšič

Enako nevarno tudi prostoročno telefoniranje?

Statistika kaže, da je najrazličnejša uporaba telefona med vožnjo vse pogostejša. Najbolj ranljiva skupina so mlajši in pa tudi vozniki srednje starosti, predvsem zaradi njihovih poslovnih razlogov. Pred meseci smo pisali tudi o zanimivi raziskavi pod okriljem AVP, da je enako nevarno tudi zakonsko sicer dovoljeno prostoročno telefoniranje.

"Telefoniranje med vožnjo močno vpliva na tisti del možganov, ki skrbi za voznikovo vidno zaznavo in koordinacijo v prostoru. Možgani sicer gledajo, toda v resnici ne vidijo," slikovito razlaga analitik Jurij Dreo. Čeprav te konkretne raziskave niso izpeljali, pa predvidoma med ročnim in prostoročnim telefoniranjem bistvenih razlik ni. Telefoniranje namreč ne vpliva na dele možganov, ki skrbijo za telesne gibe. Ne glede na to, ali telefon držimo v roki ali ne, nam pogovor jemlje velik del zbranosti in nevarno obremenjuje naše možgane.

Kazni v Sloveniji za uporabo telefona so za zdaj še mile

Kljub pereči problematiki je zakonsko to področje v Sloveniji precej slabo obravnavano. Za uporabo telefona med vožnjo je zagrožena razmeroma mila globa 120 evrov. Agencija za varnost v prometu (AVP) je že v začetku leta predstavila svojo željo, da bi ob takem prekršku voznik dobil še pet kazenskih točk. Nekatere evropske države so že pripravile ostrejše kazni proti nedovoljeni uporabi telefona v avtomobilu. Za dva prekrška vam v Italiji odvzamejo vozniško dovoljenje, Britanci pa bodo za najhujše nesreče, povzročene zaradi nevarne vožnje, teoretično zagrozili celo z dosmrtnim zaporom.

Pri AVP prav tako želijo lažjega dostopa policistov do podatkov uporabe mobilnih telefonov v primeru hudih nesreč. Tako bi lahko bolje ugotovili, za koliko prometnih nesreč je v Sloveniji kriva uporaba telefona. Marsikateri tak primer se kajpak skriva pod uradno razlago "nenadoma zapeljal na nasprotno stran cestišča".

Pri tem poudarjamo, da je uporaba telefona nedovoljena tudi takrat, ko stojimo v zastoju ali pa na primer pred znakom stop ali rdečo lučjo na semaforju v križišču. Po črki zakona lahko telefon v roko primemo šele takrat, ko vozilo ustavimo, in to ne zaradi prometne signalizacije ali zaradi izogibanja prometni nesreči. Šele takrat je namreč avto uradno parkiran. Če le ustavimo pred rdečo lučjo, tega zakon ne razume kot parkiranje, zato pa tudi ne dovoljuje uporabe telefona.
Ne spreglejte