SiolNET. Avtomoto Promet
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so kazni, ki vas čakajo na zasneženo jutro

1,95

termometer

Ko je sneg v sredini novembra "presenetil" slovenske voznike, smo bili priča kaosu, ki je ohromil nekatere predele avtocest. Ker Arso za prihodnje dni napoveduje sneženje, priporočamo, da vozniki na pot odidejo nekoliko prej, imajo nameščeno primerno zimsko obutev in poskrbijo za primerno očiščen avtomobil.

Na ceste se odpravite le z zimsko opremo, saj vas v primeru oviranja prometa čaka 500 evrov globe. Na ceste se odpravite le z zimsko opremo, saj vas v primeru oviranja prometa čaka 500 evrov globe. Foto: DARS/zajem zaslona

Kakšne globe vas čakajo, če niste pripravljeni na zimske razmere:

Globe za neuporabo zimskih gum so v Sloveniji relativno nizke. Če na vozilu nimate nameščenih zimskih pnevmatik ali ob nameščenih letnih pnevmatikah v prtljažniku snežnih verig znaša globa 40 evrov. Drugače je takrat, ko voznik zaradi letnih gum (ali zimskih gum s premajhnim profilom) ovira promet in povzroči zastoje. Takrat globa za zasebnika znaša že 500 evrov.

Če voznik z vozila ne odstrani snega ali ledu, ga lahko doleti 200 evrov globe. Če voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb so globe višje, in sicer tisoč evrov za voznika in 1.200 evrov za odgovorno osebo.

Z letnimi gumami v sneg: Koliko prekrškarjev ujamejo policisti, koliko jih ovira promet?

Kaj je vzrok za prometni kolaps? V sneg z letnimi gumami in nepripravljeni. #foto #video

Kaos na slovenskih avtocestah: neodgovorno ravnanje voznikov ali prepozno ukrepanje služb?

Nove zimske gume proti rabljenim: neposredna primerjava pokaže vse pasti #video


Vsak dan so ujeli dva z neustrezno zimsko opremo

Policisti so lani v Sloveniji odkrili 256 kršitev neuporabe zimske opreme, od tega je bilo pet primerov oviranja prometa zaradi neustreznih gum. Letos so od januarja do sredine marca in v zadnjih dneh novembra ugotovili 153 kršitev neuporabe zimske opreme. V tem času je bilo kar 21 kršitev zaradi oviranja. V obdobju zadnjega sneženja, ki je na cestah v Sloveniji precej preglavic povzročilo v ponedeljek, 6. novembra, je bilo kršitev zaradi oviranja prometa pet.

V povprečju so torej policisti lani vsak "zimski dan", ko je uporaba zimske opreme obvezna, ujeli več kot dve vozili z nepravilnimi gumami. Letos je bilo voznikov z nepravilnimi gumami, ki so jih ujeli policisti, do zdaj manj kot lani.

Na pot se odpravite prej, z zimsko opremo in več potrpljenja. Varnostna razdalja med vozili naj bo daljša. Na pot se odpravite prej, z zimsko opremo in več potrpljenja. Varnostna razdalja med vozili naj bo daljša. Foto: DARS/zajem zaslona

Zimske pnevmatike na avtomobilih med 15. novembrom in 15. aprilom?

Prvi sneg na slovenskih cestah v letošnji zimi je kljub številnim opozorilom in pravočasni vremenski napovedi spet pokazal, kako hitro lahko prometno preobremenjene slovenske avtoceste doživijo prometni kolaps. Vozniki se tudi v sneg odpravijo z letnimi pnevmatikami, vprašljiva je tudi ustrezna "obutev" tovornjakov. Na Darsu poudarjajo, da želijo od pristojnega ministrstva tudi spremembo zakonodaje.

Kakšen predlog so z Darsa poslali vladi?

Predlagali so obvezno uporabo zimske opreme od 15. novembra do 15. aprila (zdaj le do 15. marca), prepoved uporabe snežnih verig na avtocestah in hitrih cestah ter določitev najmanjšega profila zimske gume na štiri milimetre (zdaj tri milimetre). Kot poudarjajo na Darsu, odgovora z ministrstva od spomladi še niso prejeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin