SiolNET. Avtomoto Promet
6,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je vzrok za prometni kolaps? V sneg z letnimi gumami in nepripravljeni. #foto #video

6,75

termometer

 | Foto:

Na avtocesto so v ponedeljek zjutraj avtomobili in tovornjaki zapeljali z letnimi gumami, zastoji so nastali tudi zaradi nepravilnega razvrščanja tovornih vozil. Ob avtocestnem križu je sicer zanje na voljo 1.400 mest za izločanje. Dars želi tudi spremembo zakonodaje glede zimske opreme in za zdaj še čaka na odziv ministrstva. Na avtoceste nič več z verigami?

Ima prometni kolaps svojega krivca?


Prvi sneg na slovenskih cestah v letošnji zimi je kljub številnim opozorilom in pravočasni vremenski napovedi spet pokazal, kako hitro lahko prometno preobremenjene slovenske avtoceste doživijo prometni kolaps. Fotografije s terena dokazujejo, da se vozniki tudi v sneg odpravijo z letnimi gumami, vprašljiva je tudi ustrezna "obutev" tovornjakov. Na Darsu poudarjajo, da želijo od pristojnega ministrstva tudi spremembo zakonodaje.

[video: 66228 / ]

Video: Planet TV


Kako in zakaj smo doživeli ponedeljkov prometni kolaps?

Ponedeljkovo jutro je bilo na slovenskih avtocestah zelo burno. Nekaj pred sedmo uro zjutraj je za Darsovo plužno skupino zdrsnilo tovorno vozilo in zaprlo vse tri prometne pasove proti Kopru. Dežurna avtovleka je bila blizu in v slabi uri tovorno vozilo odstranila.

Za njim se je seveda že nabrala dolga kolona vozil, ob močni burji in temperaturah okrog ledišča je tam takrat tudi močno snežilo. Na klancu so se nadaljevali zdrsi tovornih vozil, a tudi osebnih avtomobilov z letnimi gumami. Tovorna vozila so zdrsnila tudi na klancu Goli vrh v nasprotni smeri proti Ljubljani, kar je povzročilo zaprtje avtoceste v obe smeri.  

Nekatere voznike je prvi sneg ujel nepripravljene. | Foto: DARS/zajem zaslona Nekatere voznike je prvi sneg ujel nepripravljene. Foto: DARS/zajem zaslona

Le eden od prizorov iz ponedeljkovega jutra na slovenskih avtocestah. | Foto: DARS/zajem zaslona Le eden od prizorov iz ponedeljkovega jutra na slovenskih avtocestah. Foto: DARS/zajem zaslona

Tovorna vozila so se razvrščala tudi na prehitevalni pas in tam obstala

"Dodatne težave so povzročala težka tovorna vozila, ki so se v zastoju uvrščala na prehitevalni pas in tam tudi obtičala, zato je bil potreben njihov izvlek z našimi specialnimi vozili UNIMOG. Ves ta čas so bila angažirana vsa razpoložljiva plužna tovorna vozila in specialna vozila avtocestnih vzdrževalnih baz Postojna in Kozina, z izjemo manjšega števila tistih, ki so obtičala v zastoju," razlagajo na Darsu, ki kot upravitelj avtocest skrbi tudi za izločanje tovornih vozil. Samoizločanja tovornih vozil v Sloveniji na avtocestah (drugače je na regionalnih cestah) ne poznamo.

Vseh stalnih in označenih predvidenih mest za izločanje na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju družbe Dars bo v zimski službi 2017/2018 nekaj več kot 40, sprejmejo pa več kot 1.400 tovornih vozil. Skladno z Navodili o označevanju in zavarovanju vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste, in skladno z Izvedbenim programom izvajanja zimske službe DARS d. d. 2017/2018, s katerim je seznanjena tudi policija, je v primeru izrednih razmer predvideno izločanje tudi na odstavnih pasovih avtocest.

Video: Zastoj tovornjakov na klancu Goli vrh

[video: 66209 / ]

Kako poteka izločanje?

Izločanje poteka tako, da Darsovi delavci rednega vzdrževanja, potem ko je oklicano izločanje, v najkrajšem mogočem času postavijo ustrezno signalizacijo na točki izločanja. Na posameznih mestih so fiksne table spremenljive vsebine, prek katerih se zapoveduje izločanje, pregledniška vozila tudi varujejo konec kolone, ko se tovornjaki izločajo na odstavne pasove.

Vzdrževalci avtocest sicer nimajo pristojnosti urejanja prometa v smislu, da bi vozila preusmerjali na mesta za izločanje. Voznik mora upoštevati signalizacijo za izločanje in se izločiti, če tega ne stori in zapelje mimo signalizacije, ga lahko policisti oglobijo. Delavci Darsa morajo glede na okoliščine skrbeti, da je ves čas zagotovljena vidnost prometne signalizacije, ki označuje prepoved prometa za določeno vrsto vozil, ves čas, dokler traja prepoved.

"Kot upravljavec avtoceste si prizadevamo omogočati prevoznost naših avtocest (vsaj enega pasu) vseskozi oz. dokler ne nastopi potreba za izločanje, seveda pa morajo biti vozila ustrezno opremljena za zimske razmere. S posnetka je razvidno, da so bila tovorna vozila na vseh treh pasovih."

Spremeniti želijo zakon, odgovor z ministrstva čakajo že pol leta

Na Darsu dodajajo, da so letos spomladi ministrstvu za infrastrukturo predlagali uskladitev pravil oziroma prepovedi prometa s predpisi, ki veljajo v sosednjih državah, in spremembo zakona. Predlagali so obvezno uporabo zimske opreme od 15. novembra do 15. aprila (zdaj le do 15. marca), prepoved uporabe snežnih verig na avtocestah in hitrih cestah ter določitev najmanjšega profila zimske gume na štiri milimetre (zdaj tri milimetre). Kot poudarjajo na Darsu, odgovora z ministrstva od spomladi še niso prejeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin