Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 10. 2017,
4.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

7

Natisni članek

nasvet zimske gume Brane Legan AMZS

Torek, 10. 10. 2017, 4.17

6 let, 6 mesecev

Globina tri milimetre je že na meji uporabnega oprijema zimske gume

Nove zimske gume proti rabljenim: neposredna primerjava pokaže vse pasti #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

7

Avto z rabljenimi, a zakonsko še vedno sprejemljivimi zimskimi gumami je imel v neposredni primerjavi težave pri zaviranju in nenadnem zavijanju. Ko je imela guma prenizek tlak, jo je celo vrglo s platišča. Dovolj nazorno opozorilo pred letošnjo zimo?

Video - Primerjava novih in rabljenih gum, nato se je zgodilo tole ...

Test zimskih gum 2017/2018

Katere oznake na gumi moramo poznati?


Nova zimska guma ima okrog osem milimetrov profilla. Nekatere gume imajo indikator, ki s štirimilimetrskim vstavkom kaže obrabljenost gume.  | Foto: Gregor Pavšič Nova zimska guma ima okrog osem milimetrov profilla. Nekatere gume imajo indikator, ki s štirimilimetrskim vstavkom kaže obrabljenost gume. Foto: Gregor Pavšič Kot smo zapisali že med včerajšnjim testom zimskih gum, ki so ga izvedli pri evropskih avtomobilskih klubih in ga v Sloveniji zastopa AMZS, je ponudba na trgu gum zelo velika. Rezultati testa kažejo, da so le redke gume resnično odlične v vseh testnih parametrih. Večina gum ima slabše lastnosti vsaj v enem testnem dejavniku, vseeno pa izbor gume iz prve deseterice velja za dobro odločitev. Tako kot izbira gume, ki mora seveda ustrezati tudi voznim navadam in lokaciji prebivališča posameznega voznika, je pozneje pomembna tudi skrb za njeno stanje iz vidika ustreznega profila in tlaka. Tudi guma, katere imena ne poznamo, ni nujno slaba. Na trgu se pojavljajo nove znamke gum, ki pa spadajo v velike gumarske koncerne.  

Taka je bila razlika v zavorni poti od 90 km/h. Na enem avtu so bile nove, na drugem obrabljene zimske gume. | Foto: Gregor Pavšič Taka je bila razlika v zavorni poti od 90 km/h. Na enem avtu so bile nove, na drugem obrabljene zimske gume. Foto: Gregor Pavšič Rabljena guma je zavorno pot podaljšala za dolžino vozila

Najbolj nazorno razliko med obrabljenimi in novimi gumami pokaže neposredna primerjava. V AMZS centru varne vožnje na Vranskem smo tako primerjali zavorno pot na mokri cesti pri dveh enakih avtomobilih, ki sta imela nameščeno novo in rabljeno zimsko gumo. Ta je imela od tri do štiri milimetre profila, tako da je še zadoščala zakonskim predpisom.

Pri hitrosti 50 kilometrov na uro se je zavorna pot podaljšala za polovico, pri hitrosti 90 kilometrov na uro pa za več kot eno dolžino avtomobila. V kritični situaciji v prometu ima taka razlika lahko odločilno vlogo. Razlike so takrat lahko še večje kot na poligonu v nadzorovanih, predvidljivih in predvsem pričakovanih pogojih.

Z rabljenimi gumami med stožce? Misija nemogoče …

Podobno je bilo tudi v primeru slaloma oziroma vožnje med stožci. Avto z novimi gumami je s hitrostjo 50 kilometrov na uro nalogo brez težav opravil, pri rabljenih gumah pa se je hitro pokazala težnja po podkrmiljenju (siljenje sprednjega dela vozila iz ovinka) in po nekaj ovinkih avtu ni več uspelo držati smeri. Slalom smo izvedli celo na suhi cesti, razlike bi bile na mokri ali zasneženi cesti še bolj skrajne. Slalom seveda simulira situacijo v prometu, ko bi se morali nenadoma izogniti oviri na cesti.

Video – Razlika pri zaviranju od 90 km/h z novimi in rabljenimi gumami

Video – Slalom z novimi in rabljenimi gumami

V zimo s tremi milimetri profila? Taka guma bo kmalu sporna.

Pri tem poudarjamo, da je meja treh ali štirih milimetrov skrajna meja še vedno varne zimske gume. Tudi proizvajalci zagotavljajo dovolj oprijema pri globini profila od štiri do osem milimetrov, kakršen profil imajo nove gume. Pod mejo štirih milimetrov pa začne oprijem drastično in eksponentno upadati. Zato je globina tri milimetre resnično skrajna in na mokri ali celo zasneženi cesti iz varnostnega vidika vprašljiva.

"Nova guma je res nova in je v vseh pogojih najboljša. Ko se obrablja, se predvsem v poslabšanih pogojih, kot so sneg, brozga ali led, njen oprijem poslabša. Dobro je, da voznik pozna globino profila svojih gum. Ko globina profila upade na tri milimetre ali celo nižje, je njena kakovost bistveno poslabšana," pravi Brane Legan, inštruktor v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Video – Nasveti glede zimskih gum Braneta Legan

Med vožnjo ne pozabite na preverjanje tlaka v gumah, ki lahko vpliva na zavorno pot, porabo goriva in seveda tudi vozne lastnosti. | Foto: Gregor Pavšič Med vožnjo ne pozabite na preverjanje tlaka v gumah, ki lahko vpliva na zavorno pot, porabo goriva in seveda tudi vozne lastnosti. Foto: Gregor Pavšič Kako izmeriti profil gume?

Ustrezen profil je torej najpomembnejši dejavnik zimske gume. Nekatere imajo vgrajen poseben indikator, ki kaže stopnjo obrabljenosti gume. Dokler ga lahko vidimo, ima guma še okrog štiri milimetre profila. Globino lahko izmerimo tudi s kovancem za sva evra, saj je zunanji rob širok prav tri milimetre. Pri tem poudarjamo, da ravno zadostna globina profila na začetku zime pomeni, da bo taka guma že čez mesec ali dva varnostno (najbrž tudi zakonsko) že lahko sporna.

Premalo tlaka v gumah: Najprej slabša vodljivost, nato pok in vožnja po platišču

Zelo pomemben je tudi tlak v gumah. Novejši avtomobili imajo elektronske sisteme, ki voznika ob upadu tlaka opozorijo. Pri starejših avtih morajo biti vozniki pazljivi sami. Ko tlak upade za pol bara, je ob pogledu na gumo to težko opaziti. Taka sprememba pa že vpliva na vozne lastnosti, kar smo prav tako preizkusili ob vožnji slaloma med stožci. Nemogoče je bilo držati hitrost 50 kilometrov na uro. Ko pa smo tlak v gumi spustili za polovico, se je zgodilo nekaj nepričakovanega. V ostrem ovinku se je pri hitrosti 40 kilometrov na uro guma enostavno snela s platišča. Če bi se to zgodilo v realnem prometu, ne na varnem poligonu, bi se voznik znašel v zelo nevarnem položaju. Neustrezen tlak seveda vpliva tudi na podaljšanje zavorne poti. Še posebej nevaren je prenizek tlak.

Ne spreglejte