SiolNET. Avtomoto Novice
7,23

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Test zimskih gum evropskih avtomobilskih klubov in AMZS

Zimske gume 2017/2018 – katere so najboljše za letošnjo zimo?

7,23

termometer

Test zimskih gum evropskih avtomobilskih klubov, pri katerem je sodelovala slovenska AMZS, kaže na precejšnjo izenačenost med izdelki na trgu. Le redke so gume, ki so se izkazale v vseh pogojih, in zato je izbira gume odvisna predvsem od vozniških navad in potreb vsakega posameznika.

Gume so edini stik avtomobila s cestno podlago in še posebej pozimi je njihova kakovost za varno vožnjo nepogrešljiva. | Foto: Ciril Komotar Gume so edini stik avtomobila s cestno podlago in še posebej pozimi je njihova kakovost za varno vožnjo nepogrešljiva. Foto: Ciril Komotar

Primerjalni testi nepogrešljivi pri izbiri gum

Še dober mesec dni nas loči od zakonsko predpisanega obdobja za uporabo zimske opreme. Ta je obvezna vse dni v letu, kadar se sneg oprijemlje cestišča, a tematika zimskih gum je še posebej aktualna oktobra in novembra. Čeprav imajo vse gume nalepke z oznako kakovostnega razreda (lastnosti na mokri cesti, hrup in obraba), so se te pogosto pokazale kot pomanjkljive.

Testiranja izvajajo proizvajalci gum sami, nad rezultati pa ni enotnega nadzora. Pri odločitvi o nakupu gum so tako pri zimskih kot letnih gumah ključni dejavnik najpogosteje primerjalni testi gum, kakršne izvajajo evropski avtomobilski klubi in jih v Sloveniji predstavlja AMZS. Letos so preizkus gum (vse kupijo nenapovedano v prosti prodaji) namesto v Švici prvič opravili na Finskem, kjer so bili zimski pogoji bolj stabilni.

Boste letos kupili nove zimske gume?

 • Da 774 glasov
  56,62%
 • Ne, uporabil bom gume iz lanske zime 514 glasov
  37,60%
 • Ne, uporabljam celoletne gume 49 glasov
  3,58%
 • Ne, uporabljam letne gume z dodatkom verig v prtljažniku 30 glasov
  2,19%
Oddanih 1367 glasov
Minimalna predpisana globina profila zimske gume je tri milimetre. Pri tem poudarjamo, da vsaka zimska guma pod mejo štirih milimetrov profila začne eksponentno hitro izgubljati oprijem. Več o tematiki zimskih gum in nazornem preizkusu, kako zmanjšan profil in neustrezen tlak spreminjajo vozne lastnosti, danes popoldne v oddaji Dan na Planet TV in jutri zjutraj na Siol.net.

Dimenzija 195/65 R15

Kliknite za ogled celotne tabele z rezultati testa (datoteka PDF). | Foto: AMZS Kliknite za ogled celotne tabele z rezultati testa (datoteka PDF). Foto: AMZS

V razredu 15-palčnih koles se proda največ zimskih gum, ki so namenjene prodajno najbolj razširjenim avtomobilom. Med 16 preizkušenimi gumami so tri dobile oznako "zelo priporočljivo", dvanajst pa oznako "priporočljivo". Tudi te so zelo primerne za zimsko uporabo, le da so v enem izmed ocenjevalnih kriterijev zaostajale za trojico najboljših. Med temi so bile Continentalova wintercontact TS 860, gume švicarskega združenja serviserjev (za razvoj skrbijo pri Goodyearu) esa+ tecar super grip 9 in Kleberjeva krisalp HP3. Pri teh rezultatih je zanimiv podatek, da so omenjene švicarske gume dosegle boljši rezultat od osrednjih Goodyarovih in Dunlopovih, tudi znamka Kleber, ki spada v koncern Michelin, je imela boljši rezultat od Michelinove alpin 5.

Na mokri cesti je imela najkrajšo zavorno pot continental wintercontact TS860, z najmanjšo porabo goriva se ponaša esa+ tecar supergrip 9, na snegu se je najbolje izkazala Nokianova WR D4, na suhi cesti pa Yokohamina W.drive V905. Z vidika obrabe je tradicionalno najuspešnejša Michelinova alpine 5.


Dimenzija 215/65 R16

Kliknite za ogled celotne tabele z rezultati testa (datoteka PDF). | Foto: AMZS Kliknite za ogled celotne tabele z rezultati testa (datoteka PDF). Foto: AMZS

Tudi v tem dimenzijskem razredu so preizkusili 12 različnih gum, ki so pogosto namenjene vse bolj razširjenim crossoverjem in športnim terencem. Le ene so dobile oznako "zelo priporočljivo", kar 14 pa oznako "priporočljivo". Zmagovalka testa je bila Dunlopova winter sport 5, ki se je izkazala z uravnoteženostjo v vseh pogojih, najboljših lastnostih na mokri cesti in z majhno porabo goriva. Na snegu so se najbolj izkazale gume znamk BF Goodrich in Nokian. Najmanj goriva je porabila Goodyearova ultragrip performance gen-1. Na suhi cesti sta izstopali Michelinova alpin 5 in Hankookova i*cept RS2 W452. Na testu je bila tudi Savina eskimo HP2, ki je bila najboljša na ledu, izkazala pa se je tudi z majhno obrabo gume in porabo goriva. Slabše se je ta izkazala na mokri cesti.

Najslabšo oceno so dobile kitajske gume nankang snow SV-2. Gume z oznako M+S imajo tudi oznako snežinke, a imajo skrb vzbujajoče slabe lastnosti na mokri cesti in na snegu. Tam so bile boljše celo nekatere letne pnevmatike.

Na testu so ugotovili tudi velike razlike v porabi goriva. Med najbolj in najmanj varčno je bila razlika pol litra goriva na sto prevoženih kilometrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin