SiolNET. Avtomoto Novice
3,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z letnimi gumami v sneg: Koliko prekrškarjev ujamejo policisti, koliko jih ovira promet?

3,65

termometer

Med zadnjim sneženjem so policisti v Sloveniji ujeli pet voznikov, ki so zaradi neustrezne zimske opreme ovirali promet. V tem primeru globa znaša vsaj 500 evrov. Letos v vsem letu 153 vozil z neustrezno zimsko opremo.

Snežne padavine pogosto presenetijo voznike, ki se na cesto odpravijo tudi z neustreznimi gumami. | Foto: DARS/zajem zaslona Snežne padavine pogosto presenetijo voznike, ki se na cesto odpravijo tudi z neustreznimi gumami. Foto: DARS/zajem zaslona

V sneg z letnimi gumami in nepripravljeni. #foto #video

Katere zimske gume so najboljše za letošnjo zimo?

Nove zimske gume proti rabljenim: neposredna primerjava pokaže vse pasti #video


Za tovornjake so zimske gume obvezne le na pogonskih kolesih. | Foto: Za tovornjake so zimske gume obvezne le na pogonskih kolesih. Globe za neuporabo zimskih gum so v Sloveniji relativno nizke. Globa znaša 40 evrov, v primeru plačila v osmih dneh 20 evrov. Drugače je takrat, ko voznik zaradi letnih gum (ali zimskih gum s premajhnim profilom …) ovira promet in povzroči zastoje. Takrat globa za zasebnika znaša že 500 evrov.

Vsak dan so ujeli dva z neustrezno zimsko opremo

Policisti so lani v Sloveniji odkrili 256 kršitev neuporabe zimske opreme, od tega je bilo pet primerov oviranja prometa zaradi neustreznih gum. Letos so od januarja do sredine marca in v zadnjih dneh novembra ugotovili 153 kršitev neuporabe zimske opreme. V tem času je bilo kar 21 kršitev zaradi oviranja. V obdobju zadnjega sneženja, ki je na cestah v Sloveniji precej preglavic povzročilo v ponedeljek, 6. novembra, je bilo kršitev zaradi oviranja prometa pet.

V povprečju so torej policisti lani vsak "zimski dan", ko je uporaba zimske opreme obvezna, ujeli več kot dve vozili z nepravilnimi gumami. Letos je bilo voznikov z nepravilnimi gumami, ki so jih ujeli policisti, do zdaj manj kot lani.

Tovornjaki z zimskimi gumami le na pogonskih kolesih

Osebni avtomobili morajo imeti ustrezne zimske gume na vseh štirih kolesih, v primeru uporabe verig pa morajo biti te nameščene vsaj na pogonska kolesa. Drugače je pri tovornjakih, ki morajo imeti zimske gume le na pogonskih kolesih. Prikolice zimskih gum torej ne potrebujejo. Tudi pri tovornjakih je dovoljena kombinacija letnih gum z verigami za pogonska kolesa.  

Video - Razlike med novimi in obrabljenimi zimskimi gumami

[video: 65312 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin