Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
16. 2. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

drugi tir Luka Koper Italija promet promet Slovenske železnice Violeta Bulc

Torek, 16. 2. 2016, 15.59

6 let, 7 mesecev

Sta se država in Violeta Bulc odpovedali drugemu tiru?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred dnevi je Klemen Grebenšek z infrastrukturnega ministrstva v Trstu dejal, da je Slovenija pripravljena na železniško povezavo med Trstom in Koprom. Kaj to pomeni za drugi tir?

Politika že dolga leta omenja drugi tir med Koprom in Divačo kot najpomembnejši infrastrukturni projekt države. Projekt je bil do zdaj že večkrat revidiran, 1,3 milijarde evrov, kolikor znaša ocena stroška gradnje tira, je za aktualno vlado previsoka cena. Išče se zasebni partner, OECD pa pravi, da je drugi tir nerentabilen projekt. Medtem pa si sosednja Italija oziroma dežela Furlanija Julijska krajina že nekaj časa aktivno prizadeva in lobira za železniško povezavo med koprskim in tržaškim pristaniščem. Pred tednom dni sta v Trstu to idejo podprla tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Klemen Grebenšek. "Slovenija je pripravljena na železniško povezavo med Trstom in Koprom," je med drugim dejal slednji. Bulčeva je pri tem opozorila še na pomen povezovanja pristanišč v severnem Jadranu in vlaganj v njihov nadaljnji razvoj, saj da predstavljajo pomembno vstopno okno za vrsto srednjeevropskih držav.

Povezava Koper–Trst ni nova zamisel Železniška povezava med Koprom in Trstom ni nič novega. Že več časa si zaradi mačehovskega odnosa države do drugega tira za to povezavo prizadeva občina Koper, pred nekaj meseci pa se je za ta projekt zavzela tudi Luka Koper. V luki poudarjajo, da za njih drugi tir ostaja prioriteta, povezava Koper–Trst pa bi lahko služila kot alternativa do izgradnje drugega tira. "Vendar se postavlja vprašanje o potrebnem času za izgradnjo, saj umeščanje v okolje ter vsa druga dokumentacija in dovoljenja običajno zahtevajo nekaj let," so sporočili iz koprske luke.

Bojan Dobovšek: Obstaja interes, da se tovor spelje prek Italije Na izjave Bulčeve in državnega sekretarja Grebenška je prvi opozoril nekdanji Cerarjev poslanec in ustanovitelj SMC, danes pa vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. "Vlada deklaratorno pravi, da se bo v Evropi zavzela za drugi in tir in naredila vse, da ne izpade iz evropskega prometnega koridorja, v bistvu pa dela v obratni smeri," opozarja Dobovšek. "Obstaja interes tujih držav in njihovih služb, da speljejo tovor prek Italije. Potem imajo oni te multiplikativne učinke – od špediterjev do železnic," pravi Dobovšek, ki opozarja, da vse države okoli Slovenije gradijo in posodabljajo svojo železniško infrastrukturo. Sam sicer ni naklonjen javno-zasebnemu partnerstvu, saj se boji, da bi bil to obvod za poznejšo privatizacijo pristanišča.

Ministrstvo idejo o povezavi Kopra in Trsta podpira … Na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da podpirajo dodatne železniške povezave, ki omogočajo sodelovanje med regijami, državami in podjetji. Tudi železniška povezava med Koprom in Trstom bo po prepričanju ministrstva koristna zlasti tedaj, ko bo drugi tir zgrajen in bo tovor lahko prišel iz Trsta v Koper in potem po slovenskem omrežju proti srednji in vzhodni Evropi. Enakega prepričanja so tudi pri Slovenskih železnicah, kjer so poudarili, da SŽ-Tovorni promet že več let zapored na visoko tekmovalnem trgu mednarodnih tovornih prevozov uspešno konkurira drugim prevoznikom in dosega dobre poslovne rezultate. "Slovenske in italijanske železnice že zdaj konkuriramo pri več poslih," poudarjajo pri železnicah.

Do izgradnje železniške povezave po trditvah infrastrukturnega ministrstva ne more priti v kratkem, ker proga še ni umeščena v prostor.

… a pravi, da prioriteta ostaja drugi tir Kljub podpori projektu povezave Kopra in Trsta pa na ministrstvu poudarjajo, da je drugi tir strateško pomemben projekt, ki je pomemben ne zgolj v prometnem, temveč tudi v gospodarskem smislu in je eden od prioritetnih projektov vlade. "Odgovornost vlade je izpeljava projekta oziroma njegova izgradnja na gospodaren in odgovoren način," poudarjajo na infrastrukturnem resorju.

Spomnili so, da je vlada v začetku leta sprejela pomembne sklepe na poti do realizacije projekta drugega tira. Do konca marca morata namreč infrastrukturno in finančno ministrstvo pripraviti zakonske podlage za ustanovitev projektnega podjetja, ki bo zaprlo finančno konstrukcijo in zagotovilo investicijska sredstva za izpeljavo projekta drugega tira.

Do konca julija nova študija za celovito ureditev povezave med Koprom in Divačo Infrastrukturno ministrstvo mora sicer do konca junija zagotoviti študijo ovrednotenih variantnih rešitev za celovito ureditev železniške povezave med Divačo in Koprom s ciljem optimizacije projekta in pripraviti predlog dokončne izbire najustreznejše rešitve. Na ministrstvu so zato že objavili razpis, na podlagi analize pa bodo preučili možnosti optimizacije in racionalizacije projekta.

Hkrati je v pripravi mednarodni razpis za zasebne vlagatelje, ki bi želeli pristopiti k projektu gradnje drugega tira. Razpis bodo objavili še letos. Znano je, da so interes za sodelovanje pri gradnji drugega tira izkazali Madžari, pred časom pa tudi kitajski vlagatelji.

Ne spreglejte