Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
4.12

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Postani boljši voznik nasvet Vozimo pametno sneg

Petek, 26. 1. 2018, 4.12

6 let, 2 meseca

Ne podcenjujte: tudi nov avto je v klancu lahko nemočen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Zima ima za voznike vseh vozil v prometu pripravljene številne ovire, ki lahko nepripravljenim hitro preprečijo nadaljevanje poti ali pa pustijo še hujše posledice. Med najzahtevnejšimi in kočljivimi sta vožnja ali speljevanje v zasnežen klanec in vožnja navzdol po močno zasneženem cestišču.

Pri speljevanju v klanec lahko avtomobil zaradi premočnega pritiska na stopalko za plin začne zanašati vstran. Ob pritisku na zavoro pa se drsenje nadaljuje v bočni smeri, zato je treba na snegu s stopalko za plin ravnati zelo previdno. | Foto: Gašper Pirman Pri speljevanju v klanec lahko avtomobil zaradi premočnega pritiska na stopalko za plin začne zanašati vstran. Ob pritisku na zavoro pa se drsenje nadaljuje v bočni smeri, zato je treba na snegu s stopalko za plin ravnati zelo previdno. Foto: Gašper Pirman

Take gume in pravi pogon ukrotijo tudi sneg in led #video


Zapletlo se je že v nadzorovanem okolju

Na nedavnem Seatovem dogodku smo v močno zasneženem okolišu nordijskega središča Seefeld v Seatovih štirikolesno gnanih avtomobilih spoznavali meje oprijema, izzivali fiziko in se učili na napakah. Prebivalci tega območja so že navajeni na obilne snežne padavine, ki lahko popolnoma ohromijo promet ali od civilizacije odrežejo celotne vasi. Le nekaj ur pred našim prihodom se je ozračje otoplilo, zato se je sneg spremenil v dež, meje pa smo preizkušali v zelo neprijaznem okolju.

Nadzorovano okolje, v katerem ni nevarnosti, da bi zaradi snega poškodovali drugi avtomobil ali naredili zastoj, je odlična priložnost za prikaz vseh nevarnosti, ki grozijo vsem udeležencem v prometu. Največji izzivi so bili speljevanje in vožnja navkreber ter vožnja navzdol po zasneženem klancu. Kljub pametnemu štirikolesnemu pogonu, pomočniku pri speljevanju v klanec in izbiri voznih profilov se je izkazalo, da je nas čaka velik izziv.

Stopalko za plin je treba le pobožati

Narava ne pozna milosti in agresivnega voznika hitro postavi na stranski tir. Pri speljevanju v klanec moramo biti izjemno previdni, saj se je treba zavedati, da mora elektronsko pamet avtomobila v zahtevnih razmerah kljub vsemu zamenjati izpiljen voznikov občutek. Izkušnje štejejo. Ob premočnem pritiskanju stopalke za plin se bo namreč vsaj eno kolo brez nadzora sistema proti zdrsavanju zavrtelo v prazno, pritisk na stopalko za zavoro pa lahko povzroči nenadzorovano drsenje navzdol po klancu. Drsenje pospremi še pomikanje avtomobila bočno in hitro lahko končamo v bankini.

Nekaj trikov za speljevanje na klancu

Kadar vozilo obstane in se upre speljevanju, poskušajte izmenično, vendar narahlo zazibati vozilo naprej in nazaj. Vozniki terenskih vozil med speljevanjem v blatu uporabljajo tehniko vijuganja na mestu in upajo, da bodo pogonska kolesa pri tem naletela na boljši oprijem. Včasih pomaga rahel pritisk zavore z levo nogo, da ob istočasnem dodajanju plina umirja kolo, ki se zavrti v prazno. Na klancih pomaga majhna zvijača, kadar je površina dovolj široka. Vozilo postavimo pravokotno na cesto, pri čemer odpade naklon klanca. Nato s poravnanimi kolesi previdno speljemo, po metru ali dveh pa zavijemo v klanec. Morda se bo izšlo. Če ima vozilo sprednji pogon, lahko kratke klance premagamo vzvratno, ampak so verige varnejša rešitev.

Še večje izzive prinaša vožnja navzdol

Terenski avtomobili, ki so opremljeni z asistentom za vožnjo navzdol, imajo pred običajnimi avtomobili veliko prednost, saj sistem s samodejnim zaviranjem koles ohranja avtomobil pri enakomerni hitrosti ter ga uspešno drži v ravni liniji. Kljub premikom volana je vožnja popolnoma nadzorovana tudi pri klancih z več kot desetstopinjskim naklonom in močno zasneženi podlagi. Ker večina avtomobilov tega asistenta nima, sta varnost in uspešen spust odvisna predvsem od znanja voznika.

Če vaš avtomobil začne zanašati, se izogibajte sunkovitemu obračanju volana in ostanite mirni. Osebna vozila, ki imajo ABS-sistem proti blokiranju koles, med zaviranjem v primeru močnega zaviranja na poledenelem cestišču samodejno izvedejo serijo pritiskov in popuščanj na zavore. Če vozite avto brez ABS, z občutkom pritiskajte na stopalko zavore, in če zaznate, da so kolesa zablokirala, stopalko za malenkost popustite. Pri novejših avtomobilih bo pri stabilizaciji vozila pomagal tudi elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila. Pomembno je, da je hitrost pri spustu konstantna, pritisk na stopalko za plin pa kar najbolj enakomeren. Z majhnimi in previdnimi premiki volanskega obroča bomo veliko lažje sledili cesti ter na ravno prišli varno in brez večjih pretresov.

Pri zaviranju navzdol štirikolesni pogon nima večjega vpliva, zato je treba zavirati izjemno previdno ter vzdrževati nizko hitrost. Ob prehitrem in agresivnem premiku volana nas bo navzdol začelo nositi bočno. | Foto: Gašper Pirman Pri zaviranju navzdol štirikolesni pogon nima večjega vpliva, zato je treba zavirati izjemno previdno ter vzdrževati nizko hitrost. Ob prehitrem in agresivnem premiku volana nas bo navzdol začelo nositi bočno. Foto: Gašper Pirman

 

Ne spreglejte