Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
6.49

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Seat sneg

Petek, 26. 1. 2018, 6.49

6 let, 2 meseca

Seatova lekcija z vožnje po snegu v avstrijskih Alpah

Take gume in pravi pogon ukrotijo tudi sneg in led #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Seat že vrsto let izkorišča naravne pogoje, ki so na voljo v Alpah. Metrski kupi snega niso le odlična kulisa za fotografiranje, temveč pravi preizkus štirikolesnega pogona 4Drive. Tako kot pri drugih znamkah tudi Španci zaznavajo vse večje povpraševanje po pogonu na vsa štiri kolesa.

V Sloveniji se 40 odstotkov kupcev odloči za 4Drive

Preden se zapodimo po ledu in snegu, je treba omeniti, da je za seatom odlično leto. Ne le odlično, rekordno. V lanskem letu so prodali skoraj pol milijona avtomobilov, kar je za španskega proizvajalca več kot 14-odstotni dvig prodaje. Na krilih nove prodajne uspešnice, atece in arone, ki je svojo pot pravzaprav šele dobro začela, z optimizmom stremijo v letošnje leto. Presenetljivo je njihov največji trg postal Nemčija. Z njim se Slovenija ne more primerjati, a so z 2.450 prodanimi avtomobili postavili nov prodajni rekord in se uvrstili med deset najbolj uspešnih znamk pri nas. Poleg leona in ibize je pri nas vse bolj priljubljena izbira ateca, ki jo vsaj 40 odstotkov kupcev opremi s štirikolesnim pogonom 4Drive.

Od leta 2000 z vsemi štirimi

V svet štirikolesno gnanih modelov je seat vstopil razmeroma pozno. Prvi model, ki se je od podlage lahko odrival z vsemi štirimi kolesi, je bil leta 2000 leon cupra 1,8 20V T. Hitro sta se mu pridružila še alhambra in altea freetrack, od takrat pa se je število modelom s sistemom 4Drive le povečevalo.

Najnovejši zvezdniki Seatove modelne palete so se nam predstavili na zaledenelem poligonu in zasneženih cestah v okolici Seefelda. V prejšnjih dneh je v teh krajih zapadlo več kot 1,5 metra snega, zato je zimsko idilo zmotilo le nenehno priganjanje plužnih strojev, Seatova ekipa pa je bila pred težko preizkušnjo – čiščenjem gorske ceste, kjer je bil preizkus pogona, in zaledenitvijo poligona, kjer naj bi se igrali s karavanskimi cuprami.

Fotogalerija
1 / 10

Zabava ni le divjanje po dirkališču

Vrhunca dneva nas je nekoliko oropalo vreme. Zaradi temperatur nad ničlo je bil zaledeneli poligon, kamor bi se morali zapoditi s karavanskimi cuprami, preveč mehak, zato smo se preselili na nekoliko manjšo lokacijo. Tam nas je čakalo šest identičnih leonov, vendar sta bila dva opremljena z zimskimi pnevmatikami, ki so imele na tekalni površini nameščene 1,5 milimetra dolge konice za boljši oprijem na ledu. Zaradi odzivnosti stopalke za plin in odličnih voznih lastnosti smo 221 kilovatov (300 KM) močan in 4,5 metra dolg karavan večino časa vozili "pošrek". S pomočjo štirikolesnega pogona, ki lahko na zadnji kolesi prenese polovico navora. To je dovolj, da družinski športnik postane "drift mašina", ki ob glasnem brbotanju iz izpušne cevi zlahka nariše nasmeh na obraz voznika.

V Avstriji je v alpskih deželah dovoljeno imeti na pnevmatikah nameščene 1,5 milimetra visoke žebljičke za boljši oprijem na poledeneli cesti. | Foto: Gašper Pirman V Avstriji je v alpskih deželah dovoljeno imeti na pnevmatikah nameščene 1,5 milimetra visoke žebljičke za boljši oprijem na poledeneli cesti. Foto: Gašper Pirman

Ker štirikolesni pogon lahko na zadnji kolesni par prenese do 50 odstotkov navora je karavanski leon cupra idealen partner za zabavo na ledenem poligonu. Iskanje meje oprijema zadka je sila poučno in hkrati zabavno. | Foto: Gašper Pirman Ker štirikolesni pogon lahko na zadnji kolesni par prenese do 50 odstotkov navora je karavanski leon cupra idealen partner za zabavo na ledenem poligonu. Iskanje meje oprijema zadka je sila poučno in hkrati zabavno. Foto: Gašper Pirman

Iz ledenega raja v pekel plundre

Priprava ledenega poligona je vse prej kot lahka naloga. Seatova ekipa se na dogodek pripravljala že več tednov. Pod budnim očesom Jordija Geneja, svetovno znanega dirkača in ambasadorja znamke Seat Sport, so pripravljali ledeni poligon, kjer bi morali preizkušati skrajne zmogljivosti leona cupre ST.

Tako kot na smučarskih prizoriščih so tudi tukaj vodo vbrizgavali globoko pod sneg. Z vsakim dnem so počasi ustvarjali globoko plast ledu, dokler niso dobili 20 centimetrov čistega ledu. Za pripravo takšne površine je potrebnih le nekaj stopinj pod lediščem, zato so največji sovražnik organizatorjev ravno visoke temperature. V krajih blizu Seefelda, smučarskega in predvsem nordijskega središča Avstrije, je v preteklih dneh zapadlo skoraj dva metra snega, a na dan dogodka se je temperatura tudi ponoči dvignila na nekaj stopinj Celzija.

Kljub nenehnemu odstranjevanju novozapadlega snega, glajenju površine in vbrizgavanju vode je bila površina za nekaj deset novinarskih voznikov površina premehka. Nas so preselili na pomožno parkirišče, v naslednjih 14 dneh pa bo poligon gostil skoraj sto novinarjev, zato so vremenske napovedi razveselile vso ekipo. V prihodnjih nekaj dneh je napovedana ohladitev, Seat pa bo lahko ohranil podlago za vse novinarske predstavitve.

V zadnjih dnevih je v okolici Innsbrucka zapadlo skoraj dva metra snega, zato smo lahko v idealnih pogojih preizkusili delovanje štirikolesnega pogona. | Foto: Gašper Pirman V zadnjih dnevih je v okolici Innsbrucka zapadlo skoraj dva metra snega, zato smo lahko v idealnih pogojih preizkusili delovanje štirikolesnega pogona. Foto: Gašper Pirman

V svet štirikolesno gnanih modelov je seat vstopil razmeroma pozno. Prvi model, ki se je od podlage lahko odrival z vsemi štirimi kolesi, je bil leta 2000 leon cupra 1,8 20V T. Hitro sta se mu pridružila še alhambra in altea freetrack, od takrat pa se je število modelom s sistemom 4Drive le povečevalo. | Foto: Gašper Pirman V svet štirikolesno gnanih modelov je seat vstopil razmeroma pozno. Prvi model, ki se je od podlage lahko odrival z vsemi štirimi kolesi, je bil leta 2000 leon cupra 1,8 20V T. Hitro sta se mu pridružila še alhambra in altea freetrack, od takrat pa se je število modelom s sistemom 4Drive le povečevalo. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte