Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
3.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

11

Natisni članek

nasvet promet promet

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 3.23

6 let, 6 mesecev

Kdo lahko postavi prometne znake in kakšna je globa, če promet vzamemo v svoje roke?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

11

Na Vranskem je domačin na telefonski drog pri hiši, mimo katere že več kot dve leti poteka obvoz do Centra varne vožnje AMZS, postavil imitacijo stacionarnega radarja. V naselju je omejitev 40 kilometrov na uro, cesta med hišami pa je ozka. Občina čaka na sredstva za ureditev porušenega mostu, kjer sta jeseni leta 2014 umrli dve osebi.

Zaradi porušenega mostu na Vranskem že več kot dve leti poteka obvoz po tej ozki cesti na obrobju Vranskega. Na telefonski drog so domačini postavili kovinsko škatlo, ki "meri" hitrost v obe smeri. | Foto: Gregor Pavšič Zaradi porušenega mostu na Vranskem že več kot dve leti poteka obvoz po tej ozki cesti na obrobju Vranskega. Na telefonski drog so domačini postavili kovinsko škatlo, ki "meri" hitrost v obe smeri. Foto: Gregor Pavšič

Vransko radar | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Postavljeni doma izdelani "radar" je neposredna posledica omenjene tragične nesreče, ki se je na Vranskem zgodila septembra leta 2014. Takrat je narasel potok Bolska odnesel most, čez katerega je vodila cesta do bližnjega Centra varne vožnjo AMZS. V nesreči sta umrla 30-letni voznik in njegova 17-letna sopotnica, ki sta bila oba tudi sodelavca AMZS. Na tem mestu mostu danes še vedno ni. Po naših podatkih občina Vransko čaka na odobrena evropska sredstva, s katerimi bi lahko postavili novejši in tudi širši most.

Kdor postavi svoj prometni znak, lahko dobi tisoč evrov globe

Vse od takrat cesta na poligon vodi po dokaj ozki obvozni cesti. Ta pelje tudi skozi bližnji zaselek hiš, kjer je eden izmed domačinov na telefonski drog postavil srebrno imitiacijo stacionarnega radarja. Omejitev v naselju je sicer 40 kilometrov na uro, a če sklepamo po potezi domačinov, je mnogi niso spoštovali.

Mimovozeči na Vranskem potezo domačina jemljejo s precej humorja, saj postavljena škatla ne vpliva bistveno na prometno ureditev, pa tudi sicer radar seveda ne sodi v pravilnik o prometni signalizaciji.

Po črki zakona pa je postavljanje lastne prometne signalizacije kaznivo. Kdor bi na primer odstranil pravi znak ali pa izdelal posnetek prometnega pasu ter z njim poskušal dodatno upočasniti vožnjo avtomobilov mimo svoje hiše, morda onemogočiti parkiranje na bližnjem dovozu, bi bil lahko kaznovan celo s tisoč evri globe.

Most čez potok Bolska, ko še ni bil porušen:

Ulovijo vas lahko inšpektorji, redarji ali policisti

Prometno signalizacijo lahko namreč postavlja, spreminja ali odstrani le izvajalec rednega vzdrževanja ceste, poudarjajo na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo. Dodajajo, da je po zakonu o cestah prepovedano poškodovati, odstraniti, prekriti, zakriti ali kakorkoli spremeniti prometno signalizacijo. Nepooblaščeni posegi pomenijo spreminjanje obstoječe signalizacije in s tem tudi prometne ureditve.

Prekršek lahko obravnavajo cestna inšpekcija, občinska redarstva in tudi policija.
Ne spreglejte