Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
8.35

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

promet promet gneča tovornjak zastoj zastoj primorska avtocesta primorska avtocesta

Petek, 2. 6. 2023, 8.35

10 mesecev, 4 tedne

Policija: Še vedno ni jasno, kdo je ukazal obračanje vozil na avtocesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
A1/E61/E70, Ljubljana - Koper, Razdrto - Postojna | Cestna kamera, pogled A1/E61/E70, Ljubljana–Koper, Razdrto–Postojna. | Foto DARS

Cestna kamera, pogled A1/E61/E70, Ljubljana–Koper, Razdrto–Postojna.

Foto: DARS

S prometnoinformacijskega centra poročajo o zastojih na primorski avtocesti od Unca proti Ljubljani. Opozarjajo, da je vozni pas na posameznih območjih zaseden s tovornimi vozili. Zastoji so na različnih odsekih. Medtem pa še vedno razburja obračanje voznikov in vožnja v nasprotno smer po četrtkovi nesreči tovornjaka na primorski avtocesti. Kot je v izjavi za medije pojasnil Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je obračanje ujetih vozil na avtocesti zelo dober ukrep, ker ne morejo ljudi pustiti, da več ur stojijo v zastoju. Še vedno pa ni jasno, kdo je voznike v zastoju napotil k obračanju. Po besedah Kapuna na policiji četrtkovo dogajanje še preverjajo. 

Na primorski avtocesti je bil danes dopoldan zastoj na odseku Postojna–Razdrto, saj so na mestu včerajšnje prometne nesreče, o kateri smo poročali tudi na Siol.net, popravljali varnostno ograjo.

nesreča, primorska avtocesta
Avtomoto Primorska avtocesta spet odprta, daljši zastoj ostaja #foto

Obračanje voznikov na primorski avtocesti 

Delavci Darsa so zjutraj sanirali škodo po četrtkovi prometni nesreči na primorski avtocesti v smeri Kopra, v nasprotni smeri pa je prehitevalni pas še zaprt, je za STA povedal vodja Darsove baze v Postojni Sašo Svetlin. Medtem še ni jasno, kdo je voznike v zastoju napotil k obračanju. 

Omenjena nesreča med Razdrtim in Postojno pred počivališčem Studenec proti Ljubljani se je zgodila zaradi počene pnevmatike na enem od tovornjakov, ki ga je zaneslo, zato je prebil ograjo in na nasprotni strani avtoceste trčil v drug tovornjak. Cesta je bila v tej smeri več ur zaprta.

Kot pa je razvidno s posnetka, objavljenega na družbenih omrežjih, so nekateri vozniki v zastoju začeli obračati avtomobile in voziti v nasprotno smer. Iz Darsa so enemu od uporabnikov Twitterja v zvezi s tem odgovorili, da naj bi po dogovoru s policijo reševanje v zastoju ujetih vozil potekalo tudi na ta način.

Na Policijski upravi Koper so za 24ur povedali, da takšnih navodil za obračanje vozil niso dali in da je takšno početje nedovoljeno, ob tem pa tudi zelo nevarno. Vodja postojnske baze Svetlin je danes pojasnil, da glede kolone nasproti vozečih avtomobilov, ki se je pojavila v videoposnetku, ni odločal nihče, pač pa da so se vozniki, ki so bili prvi pred prizoriščem prometne nesreče, po njihovih informacijah začeli obračati samoiniciativno.

"Ko so naši zaposleni to videli in je bil odsek na Razdrtem že zaprt, so predlagali, da bi obrnili vsaj tiste, ki so bili v koloni zadnji in praktično tik pred priključkom. Policist je takrat to potrdil, a so kmalu to prenehali. Res pa je, da se je nato pripeljala druga policijska patrulja, ki pa menda o tem ni bila obveščena," je dogajanje pojasnil Svetlin. Navodila za obračanje na avtocesti lahko izda samo policija, je dodal.

Kapun: Obračanje ujetih vozil na avtocesti je dober ukrep

V izjavi za medije je vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun pojasnil, da je obračanje ujetih vozil na avtocesti zelo dober ukrep, ker ne morejo pustiti ljudi, da več ur stojijo v zastoju. 

"Obračanje se odredi, če je jasno, da bo avtocesta zaprta dlje časa. V primeru trčenja tovornih vozil zastoj skoraj vedno traja več kot dve uri," je pojasnil in dodal, da morajo biti hkrati zagotovljeni še drugi pogoji, da se obračanje lahko izpelje varno. 

Kot je pojasnil Kapun, promet ureja Dars, ki se odloča na podlagi prejetih informacij s terena. "Ko je sprejeta odločitev, da se bo vozila obračalo, pa promet usmerja policija," je še povedal in poudaril, da se vozniki za obračanje na avtocesti nikakor ne smejo odločiti sami. 

Daleč najbolj obremenjena cesta v državi

Na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti se je popoldne in zvečer zgodilo še več drugih nesreč, predstavnik Darsa pa pojasnjuje, da je to daleč najbolj obremenjena cesta v državi, tako z osebnimi kot s tovornimi vozili. Ob tem so tudi četrtki in petki iz smeri Italije najbolj obremenjeni s tovornim prometom, zaradi česar se je zastoj začel delati tudi od Vipave proti Nanosu, tako da so občasno zapirali predor Podnanos.

Ko se je promet na tem delu le sprostil, pa se je zgodil še nalet treh osebnih vozil, zaradi česar je bila za slabo uro zaprta tudi omenjena hitra cesta od Ajdovščine proti Vipavi.

V zvezi z dogajanjem so se oglasili iz zavoda Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, kjer pravijo, da iz posnetka ni mogoče ugotoviti, ali je nekdo voznikom izdal ukaz o obračanju vozil in vožnji v nasprotno smer, zato ne morejo trditi, kdo je ravnal narobe.

"Dejstvo je, da se je v trenutku, ko so vozila želela zapustiti zastoj z vožnjo v nasprotno smer, po pravilni smeri vožnje pripeljalo policijsko vozilo na nujni poti. Dejstvo je, da je tukaj konkretno šlo nekaj precej narobe," pravijo v zavodu in zahtevajo uradna pojasnila.

Stanje na cestah:

slovenska policija
Novice Slovenske ceste vzele še eno življenje
UKC Maribor
Novice Za posledicami prometne nesreče umrl priznani velenjski fotograf. Sožalje izrazila tudi Tina Maze.
Predstavitev novega dvopodnega vlaka
Novice Od danes se boste po Sloveniji peljali občutno ceneje
Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Ne delam si utvar, da znam in vem vse #video
Trojane tovornjaki
Novice Zastoji na cestah: tu so dolgi tudi 20 kilometrov
Prometni zastoj
Novice Na slovenskih cestah znova gneča: preverite, kje je najhuje
Mercedes actros tovornjak edition 3
Avtomoto V prestižnem vlačilcu: 400 izdelanih, eden prihaja v Slovenijo #foto
Ne spreglejte