Konec kaotičnih hitrostnih omejitev med Ljubljano in Vrhniko, kakšna bo rešitev?

Na odseku regionalne ceste med Vrhniko in Ljubljano se februarja spreminja zdaj precej kaotična prometna ureditev. Močno se bo zmanjšalo število prometnih znakov za spremembo omejitve hitrosti, ki jih je zdaj na devetih kilometrih skoraj 20.

Konec kaotičnih hitrostnih omejitev med Ljubljano in Vrhniko, kakšna bo rešitev?
Foto: Gregor Pavšič, Gregor Pavšič

Lani je župan Občine Log - Dragomer Miran Stanovnik direkciji za ceste predlagal, da bi poenostavili vožnjo med Ljubljano in Vrhniko, kjer se danes omejitev spreminja praktično na vsakih nekaj sto metrov.

"Na enem od odsekov, dolgem 1.200 metrov, smo našteli kar 80 prometnih znakov, kar močno bega voznike in zmanjšuje varnost," pravi Stanovnik. O prometni ureditvi na tej cesti smo na Siol.net pisali pred časom, od takrat pa se je število znakov še povečevalo.

Poenotenje omejitev

Direkcija se je po terenskem ogledu novembra lani odločila za spremembo ureditve, ki bo začela veljati prihodnji mesec. Spreminja se naslednje:

- Na delih cest zunaj naselij med koncem naselja Brezovica in začetkom naselja Drenov Grič, kjer zdaj velja režim menjavanja omejitev pri 50 in 70 kilometrih na uro, bodo največjo dovoljeno hitrost poenotili na 60 kilometrov na uro. 

- Znotraj naselja Log bodo odstranili znake za dvig hitrosti na 70 kilometrov na uro (gre za nekaj kratkih odsekov), tako da bo povsod veljala splošna omejitev 50 kilometrov na uro. 

- Pri naselju Lukovica, ki je bolj oddaljeno od ceste, bodo omejitev dvignili s 50 na 60 kilometrov na uro.

Udobnejša vožnja

Na policiji se strinjajo s Stanovnikovim stališčem. "Pogostejše spremembe omejitev hitrosti na določenih odsekih nimajo pozitivnih učinkov na varnost vožnje. Dejstvo je, da poplava različnih prometnih znakov, med drugim tudi za omejitev hitrosti, vozniku odvrača pozornost od drugih dejavnikov, ki so pomembni za varno vožnjo. Pri tem velja poudariti zlasti dejavnika možnosti predvidevanja in reagiranja na nepričakovane prometne situacije," pravijo na ljubljanski policijski upravi.

O spremembi še niso bili obveščeni, jo pa pozdravljajo. "Če bo sprejeta odločitev o enotni hitrosti, menimo, da bo to za uporabnike rešitev, ki bo omogočala udobnejšo vožnjo," pravijo. 

Vas moti ureditev, pa ne veste, kam s predlogi izboljšav?

BTC Ljubljana promet Foto: Gregor Pavšič Če imate tudi vi predlog za boljšo prometno ureditev na kateri od regionalnih cest, lahko o tem kar sami obvestite direkcijo za ceste. Predlog za spremembo omejitve hitrosti lahko vloži kdorkoli. Strokovna služba direkcije nato predlog preuči, pred odločitvijo pa pridobi tudi podatke o prometnih nesrečah in mnenje lokalne policije. 

Policija poda mnenje glede vpliva načrtovanih sprememb na varnost. "Strokovna literatura navaja, da se s povišanjem hitrosti zviša verjetnost nastanka prometnih nesreč in da stopnja poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo. To so vidiki, ki morajo biti upoštevani v strokovnih presojah projektne hitrosti za določene cestne odseke."

Če direkcija presodi, da je predlog upravičen, koncesionarju izda nalog s 30-dnevnim rokom za izvedbo. Če gre za nujne, prioritetne zadeve, je ta rok lahko tudi krajši, pravijo na direkciji.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • janez123 / 16.01.2017. ob 07:41

    včasih je bilo 60 in 80, pri veliko slabših avtomobilih, posebnih znakov skorajda ni bilo, razen šole bolnice ipd na 40 in vse je bilo razumljivo, sedaj pa je znakov res toliko da je že nevarno.

  • MarkJurko / 16.01.2017. ob 11:52

    Imaš prav, le pozabil si, da je bilo včasih bistveno manj prometa in veliko večja spoštovanost do sovoznikov na cestah. Včasih ni bilo telefonov v katere bi med vožnjo pisali in s tem brezbrižno nadaljevali vožnjo, na cestah je bilo precej več policistov, ki jim ni bila prioriteta pisanje kazni, ampak si dobil tudi opozorilo, ki je pomagalo bolj kot izrečena kazen. Danes si prometne predpise predpisujejo sebi že vozniki sami, katere drugi udeleženci sploh ne zanimajo. itd…

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano