SiolNET. Avtomoto Novice
5,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zveza potrošnikov: ne glede na pogon bodo stroški uporabe avta kmalu enaki

5,28

termometer

Analiza stroškov uporabe avtomobila z različnimi pogoni v naslednjih 10 do 15 letih je pokazala, da bo že čez dobrih pet let povsem vseeno, ali bo motor v avtomobilu bencinski, dizelski, hibridni ali električni – stroški uporabe skozi prva štiri leta bodo za vse praktično enaki, pozneje pa se tehtnica konkretno nagne na stran električnih avtomobilov, kaže raziskava evropske Zveze potrošnikov BEUC.

Pri nastajanju analize so sodelovali strokovnjaki z najrazličnejših področij - od okoljevarstvenih in potrošniških organizacij do avtomobilske organizacije FIA in drugih organizacijah, ki so povezane z najemom, servisiranjem in lastništvom avtomobila. | Foto: Ciril Komotar Pri nastajanju analize so sodelovali strokovnjaki z najrazličnejših področij - od okoljevarstvenih in potrošniških organizacij do avtomobilske organizacije FIA in drugih organizacijah, ki so povezane z najemom, servisiranjem in lastništvom avtomobila. Foto: Ciril Komotar

Pri Zvezi potrošnikov so stroške avtomobila izračunavali od spodaj navzgor - osnovni šasiji so dodali strošek pogonskega sklopa, prostora za shranjevanje energije, dodatne stroške prenosa, stroške, ki jih bodo morali proizvajalci upoštevati zaradi povečevanja učinkovitosti, in tudi prodajne marže. Pri tem so zapisali, da je analiza povsem nevtralna in ne upošteva nikakršnih spodbud ali drugih netržnih elementov. Njena osnova pa so vendarle predvidevanja, da bo EU sprejela nov paket ukrepov za zmanjšanje izpustov tudi po letu 2021.

Stroški se bodo izenačili leta 2024, največji strošek predstavlja izguba vrednosti

Ne glede na tip pogona največji strošek predstavlja izguba vrednosti, zaradi česar bodo z novimi tehnologijami najbolj privarčevali kupci rabljenih avtomobilov. Zato bo strošek uporabe električnega avtomobila skozi njegovo celotno življenjsko dobo, ki je 16 let, že pri avtomobilih, kupljenih po letu 2020, nižji od stroška avtomobilov z bencinskim, a tudi dizelskim pogonom.

Brez upoštevanja amortizacije in izgube vrednosti stane Slovence nov avtomobil v povprečju vsaj 300 evrov mesečno. Ta strošek vključuje mesečni obrok kredita ali lizinga, gorivo, vzdrževanje, gume ... | Foto: Gregor Pavšič Brez upoštevanja amortizacije in izgube vrednosti stane Slovence nov avtomobil v povprečju vsaj 300 evrov mesečno. Ta strošek vključuje mesečni obrok kredita ali lizinga, gorivo, vzdrževanje, gume ... Foto: Gregor Pavšič

Za kupce novih avtomobilov se bo strošek uporabe električnega avtomobila s tistim pri avtomobilih s klasičnim pogonom izenačil v letu 2024. Analiza sicer ne upošteva morebitnih spodbud za nakup avtomobilov z manj izpusti na državni ali lokalni ravni.

Te danes znašajo 7.500 evrov pri nakupu električnega avtomobila in 3.500 evrov pri nakupu priključnega hibrida. Subvencija tako močno zmanjša nakupno vrednost takega avtomobila. Pisali smo že o lastniku električnega nissana leafa, ki ga ta na mesec stane tisoč evrov manj kot primerljiv renault megane z dizelskim motorjem.

Slovenija spada med države, ki je vsaj z vidika infrastrukture na električno mobilnost pripravljena precej bolje kot večina držav v EU. | Foto: Slovenija spada med države, ki je vsaj z vidika infrastrukture na električno mobilnost pripravljena precej bolje kot večina držav v EU.

"Avtomobili bodo manj onesnaževali zrak, obenem bodo stroški uporabe nižji," pravi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. | Foto: Ana Kovač "Avtomobili bodo manj onesnaževali zrak, obenem bodo stroški uporabe nižji," pravi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. Foto: Ana Kovač Čez deset let bodo avtomobili za voznika stroškovno ugodnejši

Z ustreznimi ukrepi na ravni EU, ki želi izpuste na področju transporta do leta 2050 v primerjavi z letom 1990 zmanjšati za 60 odstotkov, bodo v času uporabe privarčevali tudi potrošniki, ki se bodo odločili za nakup avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem. V primerjavi z avtomobilom, kupljenim v letu 2015, naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka.

"Analiza in poročilo sta zelo dobra novica za potrošnike, ki bodo lahko sami izbirali, katera tehnologija bo poganjala njihove prihodnje avtomobile," je dejal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPV), ki je tudi sodeloval pri pripravi analize.

"Hkrati smo ugotovili, da bodo avtomobili v bližnji prihodnosti bistveno manj onesnaževali zrak, a bo to potrošnikom obenem prineslo tudi nižje stroške uporabe. Še toliko bolj tistim, ki se odločajo za nakup rabljenih avtomobilov, kar je pomembno tudi za slovenske potrošnike," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin