Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2014,
16.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Mitsubishi

Četrtek, 12. 6. 2014, 16.34

7 let, 12 mesecev

Zračna blazina in stikalo za luči sprožila nov globalni avtomobilski vpoklic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Toyoti bodo znova preverjali zračne blazine, Mitsubishi pa ima težave s stikalom za luči. Toyota bo na preventivni pregled vabila tudi v Sloveniji.

Gre za preverjanje lanske težave

Pri Toyoti so se odločili za ponovno preverjanje napake na zračnih blazinah, zaradi katere bi se lahko vnel manjši požar. Po vsem svetu so tako vpoklicali 2,27 milijona avtomobilov. Kot že rečeno, gre za nadaljevanje odprave težav, s katerimi so se srečevali že lani. Spomnimo, da so štirje japonski proizvajalci avtomobilov – Toyota, Nissan, Honda in Mazda – zaradi težav z zračnimi blazinami, ki jih za vse navedene znamke dobavlja isti dobavitelj, po vsem svetu skupaj vpoklicali 3,39 milijona vozil.

Zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela zračne blazine bi se namreč v primeru njenega sproženja lahko poškodoval inflator, kar bi lahko ranilo potnike na prvih sedežih.

Napaka dobavitelja povzročila zaplet, Toyota želi zadevi priti do dna

Za ponovitev vpoklica, v okviru katerega bodo na preventivnem servisnem pregledu preverili možnosti nepravilnega delovanja inflatorja sopotnikove zračne blazine, so se odločili tudi pri slovenskem zastopniku največjega svetovnega avtomobilskega proizvajalca. Toyota Adria bo na servis povabila nekatere lastnike modelov yaris, corolla in avensis. Koliko slovenskih lastnikov bo dobilo vabilo, še ni znano. Prva obvestila pa bodo poslali takoj, ko dobijo zadostno število inflatorjev. "Toyota je ugotovila, da seznam inflatorjev, ki ga je posredoval dobavitelj, ni popoln, saj je odkrila morebitne inflatorje z napako tudi na vozilih, ki niso bila na seznamu," so pojasnili pri slovenskem zastopniku znamke.

Prvotni vpoklic je namreč zajemal pregled vozil in zamenjavo inflatorjev po nekaterih kriterijev. Tokrat pa bodo zamenjali še vse preostale inflatorje in zato nekaj vozil vpoklicali na novo.

Del visokih varnostnih standardov znamke so tudi vpoklici in pregledno odpravljanje suma za napako

Pri Toyoti so sicer v zadnjih dveh mesecih zaradi težav vpoklicali približno devet milijonov vozil. Pri Toyoti Adria pojasnjujejo, da je Toyota največji proizvajalec avtomobilov na svetu, kar vpliva tudi na obseg tovrstnih intervencij: "Ker je vozil veliko, je veliko tudi vpoklicev."

Pojasnili pa so, da je prednost velikega števila vozil nekega modela dejstvo, da je mogoče zaznati tudi zelo redke napake, ki se pojavijo na primer pri enem vozilu na milijon izdelanih enot.

"Toyota včasih sproži vpoklic zaradi enega samega primera. Gre torej za preventivo. Ne gre za odpravljanje napak, ampak za zmanjšanje tveganja, da bi se napake pojavljale," so še dodali.

Mitsubishi zaradi stikala za luči na servis povabil 700 tisoč vozil

Mitsubishi Motors je zaradi težav s stikali za luči vpoklical okoli 700 tisoč vozil. Gre za 12 modelov, proizvedenih med julijem 2003 in aprilom 2008, so sporočili iz družbe.

Na japonskem ministrstvu za promet so pojasnili, da lahko v avtomobilih preneha delovati elektrika, zato lahko ugasnejo glavni žarometi in smerniki.

V tovarni so se za vpoklic odločili zaradi 332 pritožb.

Ne spreglejte