Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 12. 2016,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Moja služba oblikovalka avtomobil

Sreda, 28. 12. 2016, 13.10

6 let, 6 mesecev

Ženske, ki oblikujejo avtomobile: Kdaj bo Robert Lešnik dobil resne tekmice?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Ženske postajajo vse pomembnejše pri nakupu novih avtomobilov, prav tako pri njihovem oblikovanju, določanju barv, izbiri materialov in notranje opreme. V oblikovalskih ekipah avtomobilske industrije jih je še vedno dokaj malo, v preteklosti pa so že poskrbele za boljšo ergonomijo notranjosti vozil. Zaslužne so bile na primer tudi za okrogle kontrolne gumbe na klimatskih napravah.

Michelle Christensen, oblikovalka Hondine avtomobilske znamke Acura v ZDA, pred študijo na avtomobilskem salonu v Detroitu. | Foto: Reuters Michelle Christensen, oblikovalka Hondine avtomobilske znamke Acura v ZDA, pred študijo na avtomobilskem salonu v Detroitu. Foto: Reuters

Avtomobil ni le prevozno sredstvo, temveč tudi "lifestyle" produkt

Avtomobili so stereotipno domena moških, a vse več raziskav izpostavlja, da so pri nakupu novih avtomobilov ključne ženske. Če avtomobil že ni namenjen neposredno njim, imajo namreč pogosto ključno vlogo pri izbiri avtomobila. Nekatere avtomobilske znamke so to že spoznale in začele upoštevati tako pri oblikovanju avtomobilov kot marketinških aktivnostih.

Na drugi strani so se avtomobili, ki so bili po mnenju nekaterih preveč "ženstveni" – na primer prva generacija volkswagen tiguana –, spremenili in bolj izpostavili tudi privlačnost za moške kupce oziroma voznike. Meje v avtomobilski industriji se hitro podirajo in avtomobil je danes postal tudi pomemben "lifestyle" produkt.

Večina služb v oddelkih avtomobilskega oblikovanja ostaja domena moških. | Foto: Reuters Večina služb v oddelkih avtomobilskega oblikovanja ostaja domena moških. Foto: Reuters

Mlada južnokorejska oblikovalka Soo Kim med študijem oblikovanja v Kaliforniji. | Foto: Reuters Mlada južnokorejska oblikovalka Soo Kim med študijem oblikovanja v Kaliforniji. Foto: Reuters Zakaj v svetu avtomobilskega oblikovanja ni več žensk?

Najbolj znani oblikovalci avtomobilov so bili do zdaj moški. V tej pomembni industrijski panogi imamo tudi Slovence. Najbolj znan med njimi je Robert Lešnik pri Mercedes-Benzu, omenimo še vsaj Domna Ručigaja pri Audiju in Marka Jevtiča pri Škodi. V oblikovalskih ekipah so vse pogostejše tudi ženske.

"Le malo žensk se zaveda, da jih kariera lahko čaka v svetu avtomobilskega oblikovanja. Moja nečakinja študira dizajn v transportu in je edino dekle med sto študenti. Avtomobilska industrija bi morala storiti več za to ozaveščanje," je za Autonews Europe povedala Siobhan Hughes, vodja oblikovanja za področje barv in materialov pri Jaguarju.

V celoten oblikovalski paket novega renault scenica je vključena Agneta Dahlgren, ki prav tako pogreša več deklet v oblikovalskih šolah za področje avtomobilske industrije.  | Foto: Ciril Komotar V celoten oblikovalski paket novega renault scenica je vključena Agneta Dahlgren, ki prav tako pogreša več deklet v oblikovalskih šolah za področje avtomobilske industrije. Foto: Ciril Komotar

Najpogosteje jim zaupajo področje barv, materialov in notranje opreme

Ženske imajo še posebej veliko veljavo pri oblikovanju novih avtomobilov znamke Volvo, saj predstavljajo četrtino sicer 160-članske oblikovalske ekipe. Področje barv in materialov so ženski presoji zaupali tudi pri BMW-ju, kjer za to področje skrbi Martina Starke.

Enako velja za Fordovo oblikovalko Sonjo Vandenberk, ki je pred tem delala tudi za General Motors, Mitsubishi in Nissan. Individualna povezava barv in materialov je danes pomemben trend v avtomobilski industriji, Vandenberkova se je tako podpisala tudi pod avtomobile, kot so opel adam, ford mondeo in nova ford fiesta.

Tudi v Mercedes-Benzovi oblikovalski ekipi, kjer Slovenci najbolje poznamo Lešnika, dela Claudia Braun. Ponudbo barv in opreme je urejala tudi za novi razred E in za najbolj prestižne različice razreda S.

Ruska oblikovalka Maya Markova si tako predstavlja notranjost Oplovih avtomobilov v prihodnosti. | Foto: Opel Ruska oblikovalka Maya Markova si tako predstavlja notranjost Oplovih avtomobilov v prihodnosti. Foto: Opel

Ali ste vedeli, da je za okrogle kontrolne gumbe klimatske naprave zaslužna ženska?

V celoten oblikovalski paket novega renault scenica je vključena Agneta Dahlgren, ki prav tako pogreša več deklet v oblikovalskih šolah za področje avtomobilske industrije. Prava veteranka med tovrstnimi oblikovalkami je Mimi Vandermolden, ki se je Fordu pridružila že leta 1969. Še posebej aktivna je bila na področju ergonomije v notranjosti vozila in tako na primer razvila okrogle kontrolne gumbe klimatskih naprav. Svoje moške kolege je nagovorila, da so prijaznost notranjega oblikovanja preverjali z nošenjem umetnih dolgih nohtov, in jih tako lažje prepričala o spremembah.

Ne spreglejte