SiolNET. Avtomoto Novice
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi poskusov na opicah pri VW že letijo glave

2,75

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Le dan po razkritju spornih poskusov na opicah leta 2014 pri Volkswagnu že letijo glave. Koncern je namreč suspendiral svojega glavnega lobista Thomasa Stega, ki je "prevzel polno odgovornost". Na razkritje spornih testiranj se je odzvala tudi Evropska komisija, ki jo je dogajanje "šokiralo".

Glavni izvršni direktor Volkswagna Matthias Müller je v izjavi sporočil, da so sprejeli "prve posledice" spornih poskusov in na dopust poslali Thomasa Stega, generalnega predstavnika za zunanje odnose in vladne zadeve.


Preberite še:

Sporni test: opicam avtomobilski izpuhi in ogled risank
Množičen odziv Slovencev na skupinsko tožbo proti Volkswagnu


Steg je odhod ponudil sam, vodstvo pa ga je sprejelo. Dolžnosti je razrešen, dokler ne bodo razjasnjene vse okoliščine spornega delovanja. Müller je napovedal še dodatne posledice, ki bodo sledile podrobni preiskavi.

Poskuse izvajali na ljudeh in na opicah

Avtomobilska industrija je razburila javnost z razkritjem, da je lobistična organizacija Evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju (EUGT), ki danes ne deluje več, v imenu Volkswagna, BMW, Daimlerja in Boscha skušala zmanjšati pomen vpliva dizelskih izpustov na zdravje. Pri dokazovanju so poskuse izvajali tudi na ljudeh, nevarnim pogojem pa so bile izpostavljene tudi opice.

Evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je odgovorna tudi za Volkswagnovo afero goljufanja na okoljskih testih, t.i. dieselgate, je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala: "Spet: gre le za krivdo nekaj posameznikov ali za sistemski problem korporativne kulture? Čas je za vlaganje v ničelne izpuste," je dejala.

Evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je odgovorna tudi za Volkswagnovo afero goljufanja na okoljskih testih, t.i. dieselgate. | Foto: Reuters Evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je odgovorna tudi za Volkswagnovo afero goljufanja na okoljskih testih, t.i. dieselgate. Foto: Reuters

Sporne teste na ljudeh sta v ponedeljek razkrila nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Stuttgarter Zeitung. Kot so zapisali, je EUGT naročil študijo učinkov vdihavanja dušikovega monoksida na 25 zdravih prostovoljcih. New York Times je pred tem pisal, da je ista organizacija leta 2014 10 opic zaklenila v nepredušne komore, kjer so vdihovale izpušne pline dizelskega beetla, medtem ko so jim predvajali risanke.

Nemška kanclerka Angela Merkel, sicer dolgoletna tesna zaveznica nemške avtomobilske industrije, se je na dogajanje odzvala že v ponedeljek. "Ti testi na opicah ali celo na ljudeh nikakor ne morejo biti etični," je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. "Ogorčenje, ki ga čutijo mnogi, je povsem upravičeno," je dodal.

Bruselj šokiran

"Novica, da je nemška avtomobilska industrija financirala poskuse na ljudeh in živalih, nas je šokirala," je danes v Bruslju poudaril glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. V Bruslju upajo, da bodo nemške oblasti zadevo preiskale, in pojasnjujejo, da so za ukrepanje v takšnih primerih pristojne nacionalne oblasti.

"Novica nas je šokirala, kot je vsakogar," je dejal govorec. Komisija po njegovih besedah jemlje na znanje, da bo nemška vlada zadevo preiskala, in upa, da bo to storila, saj takšni primeri terjajo nujno ukrepanje nacionalnih oblasti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin