SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Množičen odziv Slovencev na skupinsko tožbo proti Volkswagnu

4

termometer

Volkswagen
Foto: Reuters

Dve leti po izbruhu afere dieselgate so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zbrali dovolj prijav slovenskih lastnikov Volkswagnovih vozil za skupinsko tožbo proti nemškemu avtomobilskemu gigantu. Spletni kampanji ZPS se je pridružilo več kot tisoč oškodovancev z avtomobili, v katere je nemški proizvajalec vgradil programsko opremo za zavajanje pri dizelskih izpustih.

Kot so sporočili z ZPS, so se slovenski potrošniki na skupinsko tožbo proti Volkswagnu odzvali množično. "Ob več kot tisoč sprejetih prijavah, ki zadostijo tudi najstrožjim kriterijem, je prijavo oddalo še skoraj dva tisoč lastnikov vozil, približno toliko pa je zgolj naredilo prvi korak, začelo izpolnjevati obrazec, a ga še niso dokončno oddali," so poudarili.


Preberite še:

-> Bo Volkswagen Slovencem izplačal odškodnino? #video

-> Volkswagen bo zapiral prodajne salone in se pripravil na digitalno prihodnost

-> Milijardni Volkswagnov preobrat, vlogo imajo tudi Slovenci

-> Zakaj Slovaki v tovarni Volkswagna že več dni stavkajo in kaj to pomeni za njihovo industrijo


Hkrati so dodali, da sodelovanje v kampanji PreVWara, ki jo financira sklad Burford German Funding, za potrošnike ne prinaša nobenega tveganja. "Kupci avtomobilov s prijavo ne prevzamejo nobenega tveganja zase ali za svoje vozilo. Če bodo zahtevki zavrnjeni, potrošnikom ne bo treba poravnati nobenih stroškov odvetnikov in sodnih taks," so sporočili z ZPS.

V primeru uspešne tožbe bo vsak prispeval do 35 odstotkov dosojene odškodnine

Na ZPS, ki jo vodi Breda Kutin, poudarjajo, da sodelovanje pri tožbi oškodovancem ne prinaša nobenega tveganja. Na ZPS, ki jo vodi Breda Kutin, poudarjajo, da sodelovanje pri tožbi oškodovancem ne prinaša nobenega tveganja. Foto: Bor Slana

Lastniki vozil, ki se še niso odločili za sodelovanje v skupinski tožbi, lahko to storijo predvidoma do sredine decembra. "Če bo postopek uspešen, bo vsak oškodovanec prispeval k pokrivanju stroškov akcije v obliki prispevka, ki bo znašal največ 35 odstotkov dosojene odškodnine," so dodali.

Na spletni strani morajo oškodovanci predložiti dokumentacijo, ki dokazuje, da so ali pa so bili lastniki vozil z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov v času do 18. septembra 2015, ko je izbruhnila afera dieselgate.

Za takšen način financiranja akcije za uveljavljanje pravic oškodovanih potrošnikov se je ZPS odločila skupaj z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC, tožbo proti Volkswagnu pa bodo pred nemškim sodiščem vložili s pravniki iz odvetniške pisarne Hausfeld.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin