SiolNET. Avtomoto Zgodbe
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Je evropskemu avtomobilskemu velikanu res uspelo premagati afero Diselgate?

Milijardni Volkswagnov preobrat, vlogo imajo tudi Slovenci

3,03

termometer

 | Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Največji svetovni in evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen je potegnil črto pod poslovnim letom 2016. Presegli so lastne napovedi ter po vsem svetu prodali 10,3 milijona vozil in ustvarili 217,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Prihodnost koncerna je konkretno povezana tudi s slovenskim znanjem.

Prelomno leto 2016: izpusti pod nadzorom in slovo od rdečih številk

Prvi finančnik koncerna Frank Witter pravi, da so znova na pravi poti in da je finančno stanje koncerna vzdržalo izgubljene milijarde afere Diselgate.  | Foto: Volkswagen Prvi finančnik koncerna Frank Witter pravi, da so znova na pravi poti in da je finančno stanje koncerna vzdržalo izgubljene milijarde afere Diselgate. Foto: Volkswagen V Wolfsburgu trdijo, da so znova na pravi poti in da je finančna kondicija koncerna vzdržala izgubljene milijarde afere Diselgate. Lansko leto je bilo za Volkswagen nedvomno prelomno. Afera, ki je močno načela ugled znamke, je dosegla vrhunec s poplačili odškodnin, kazni in poravnav. Prvi finančnik Frank Witter pravi, da so odhodki, namenjeni samo pravnim tveganjem afere Diselgate, lani dosegli 6,4 milijarde evrov. Leto prej je dizelska kriza povzročila obremenitve v vrednosti 16,2 milijarde evrov. V lanskem poslovnem letu je bil tako Volkswagnov dobiček iz poslovanja zaradi "posebnih" obremenitev (posledica morebitnih kazni in poravnav iz afere Dieselgate) skupaj nižji za 7,5 milijarde evrov, kar je precej manj kot predlanskim, ko so našteli 16,9 milijarde evrov obremenitev. "Z dogovori, ki smo jih sklenili v Severni Ameriki, nam je uspelo narediti velik korak pri obvladovanju dizelske tematike," je stroške sanacije goljufije z izpusti komentiral finančni direktor koncerna Frank Witter.

Novi volkswagen arteona: samo v letošnjem letu (2017) bodo vse znamke pod okriljem koncerna Volkswagen po vsem svetu kupcem predstavile okrog 60 novih vozil. | Foto: Volkswagen Novi volkswagen arteona: samo v letošnjem letu (2017) bodo vse znamke pod okriljem koncerna Volkswagen po vsem svetu kupcem predstavile okrog 60 novih vozil. Foto: Volkswagen Leto 2016 je bilo za Volkswagen še vedno zelo naporno in tvegano, a hkrati tudi zelo uspešno. Rezultati so bili po besedah predstavnikov podjetja rekordni. 

Dobiček pred davki (7,3 milijarde evrov) in dobiček po plačilu davkov (5,4 milijarde evrov) koncerna Volkswagen sta bila v letu 2016 spet pozitivna. Volkswagnov dobiček iz poslovanja je bil leta 2016 s 7,1 milijarde evrov prav tako spet pozitiven. Donos iz poslovanja se je povečal z –1,9 na 3,3 odstotka.


Volkswagen: futurizem v Ženevi, v Sloveniji pa čakanje na ključni avto

Volkswagen arteon – poslovni avto, ki je daljši in prostornejši od passata #foto

Prvi vtisi digitalizacije golfa: težave za tatove ter več udobja, varnosti in manj stresa za voznika

Prenovljeni golf: bo z novim bencinarjem premagal lastnega dizla?


Popoln odmik od ustaljenega razvoja je Volkswagen nakazal že lansko jesen z modelom I. D. Danes v Wolfsburgu ne skrivajo ambicij, da si želijo postati vodilni na področju tehnologij za električno mobilnost in digitalno povezljivost. Po vsem svetu so v ta namen že vzpostavili 37 kompetenčnih centrov in digitalnih laboratorijev, ki se posvečajo novim izzivom mobilnosti jutrišnjega dne. | Foto: Volkswagen Popoln odmik od ustaljenega razvoja je Volkswagen nakazal že lansko jesen z modelom I. D. Danes v Wolfsburgu ne skrivajo ambicij, da si želijo postati vodilni na področju tehnologij za električno mobilnost in digitalno povezljivost. Po vsem svetu so v ta namen že vzpostavili 37 kompetenčnih centrov in digitalnih laboratorijev, ki se posvečajo novim izzivom mobilnosti jutrišnjega dne. Foto: Volkswagen

Kako so ključne znamke - prisotne tudi na slovenskem trgu - koncerna poslovale v letu 2016?

Audi | Volkswagen - osebni avtomobili | Škoda | Seat | Porsche

Slovenci, ki aktivno vplivajo na prihodnost koncerna Volkswagen

Dr. Matjaž Korman: "Za naslednjih 10 ali 15 let v mojem oddelku postavljamo vse meje tehnologije strateškega razvoja Audija. V tehniki pripravimo vso matrico novega avtomobila, finančno shemo, svoje doda naš kontroling, skratka, vso sliko novega modela. Mi iz tehnike in kolegi iz ekonomije nato predstavimo avtomobil predsedniku uprave Rupertu Stadlerju, ta se nato skupaj s šefi odloči." | Foto: Jure Gregorčič Dr. Matjaž Korman: "Za naslednjih 10 ali 15 let v mojem oddelku postavljamo vse meje tehnologije strateškega razvoja Audija. V tehniki pripravimo vso matrico novega avtomobila, finančno shemo, svoje doda naš kontroling, skratka, vso sliko novega modela. Mi iz tehnike in kolegi iz ekonomije nato predstavimo avtomobil predsedniku uprave Rupertu Stadlerju, ta se nato skupaj s šefi odloči." Foto: Jure Gregorčič Ena od ključnih usmeritev nove strategije koncerna Volkswagen je razvoj sistemov avtonomne vožnje. Enega od najpomembnejših položajev razvoja v Audiju, pod okriljem katerega bodo razvijali tehnologije samovozečih avtomobilov, zaseda Slovenec, Mariborčan Matjaž Korman.

To je človek, ki gradi električno prihodnost in razvija umetno inteligenco pametnih avtomobilov za celoten koncern Volkswagen. Je vodja razvoja konceptnih avtomobilov v Audiju. Odgovoren je tudi za konfiguracijo vozil v celotnem koncernu, kar pomeni, da mora razmišljati tudi zunaj Audija od Volkswagna pa do Porscheja in še bolj ekskluzivnih znamk, kot sta Bentley in Lamborghini.

Audi je namreč med drugim nosilec karoserijskih platform za vse večje avtomobile z vzdolžno postavljenim motorjem vseh koncernskih znamk. Komanova naloga je narediti zasnovo avtomobila, ki ga bo lahko poganjal zgolj bencin ali elektrika ter bo povrhu tega omogočal podobo in centimetre ter težo različnih modelov različnih znamk.


Slovenec, ki audije uči avtonomne vožnje: Ne, zaradi Tesle ne spimo slabo


Slovenec Matjaž Korman o odgovornosti oddelka, ki ga vodi: "Leta 2025 bomo v Audiju v vsej naši letni proizvodnji prodali že okoli eno tretjino električnih vozil, ta bo takrat morda obsegala že 2,5 milijona avtomobilov. Gre torej za od 700 do 800 tisoč električnih avtomobilov. Če se torej mi v razvoju napačno odločimo, na primer za arhitekturo, to lahko vodi v katastrofo za Audi." | Foto: Audi Slovenec Matjaž Korman o odgovornosti oddelka, ki ga vodi: "Leta 2025 bomo v Audiju v vsej naši letni proizvodnji prodali že okoli eno tretjino električnih vozil, ta bo takrat morda obsegala že 2,5 milijona avtomobilov. Gre torej za od 700 do 800 tisoč električnih avtomobilov. Če se torej mi v razvoju napačno odločimo, na primer za arhitekturo, to lahko vodi v katastrofo za Audi." Foto: Audi

Audi - prihodnost in proizvodnja | Foto: Audi Foto: Audi Na prihodnost Audija že aktivno vplival tudi slovenski oblikovalec Domen Ručigaj. Kot mladi in perspektivni oblikovalce je svojo pot začel pod okriljem oblikovalcev pri Volkswagnu, zdaj pa svoje delo nadaljuje v Ingolstadtu, kjer bo sooblikoval podobo prihodnjih Audijevih modelov. Po neuradnih informacijah naj bi slovenski strokovnjak vodil tudi proizvodno linijo novega audija A8.

V oblikovalskem oddelku Škode ustvarja Marko Jevtič, ki je sodeloval pri razvoju nove generacije superba. Prav dizajn je eden ključnih dejavnikov Škodine zgodbe o uspehu. Ne gre pozabiti, da je od kondicije Volkswagna posredno in neposredno odvisno precej delovnih mest po vsem svet, še posebej v Evropi in jasno tudi v Sloveniji, kjer ima Volkswagen kar nekaj razvojnih dobaviteljev.

Za lažjo predstavo o velikanskem proizvodnem aparatu Volkswagna: koncern upravlja 120 tovarn v 20 državah Evrope ter 11 državah Amerike, Azije in Afrike. Po vsem svetu ima več kot 610 tisoč zaposlenih, ki vsak delovni dan izdelajo okoli 42 tisoč vozil.

Študija Audi Q8 sport concept: zaradi 350 kW (476 KM) in 700 Nm lahko v 4,7 sekunde pospeši od 0 do 100 km/h, njegova končna hitrost pa znaša 275 km/h. Med dolgoprogaše ga uvršča akcijski radij, ki presega 1.200 kilometrov. | Foto: Audi Študija Audi Q8 sport concept: zaradi 350 kW (476 KM) in 700 Nm lahko v 4,7 sekunde pospeši od 0 do 100 km/h, njegova končna hitrost pa znaša 275 km/h. Med dolgoprogaše ga uvršča akcijski radij, ki presega 1.200 kilometrov. Foto: Audi

Ključne Volkswagnove številke poslovnega leta 2016:

S finančnimi storitvami je Volkswagen v poslovnem letu 2016 dosegel rekordne prihodke od prodaje 27,6 milijarde evrov, kar je 6,4 odstotka več kot v predhodnem letu. Dobiček iz poslovanja je z 2,1 milijarde evrov za 9,6 odstotka presegel vrednosti iz predhodnega leta. | Foto: Volkswagen S finančnimi storitvami je Volkswagen v poslovnem letu 2016 dosegel rekordne prihodke od prodaje 27,6 milijarde evrov, kar je 6,4 odstotka več kot v predhodnem letu. Dobiček iz poslovanja je z 2,1 milijarde evrov za 9,6 odstotka presegel vrednosti iz predhodnega leta. Foto: Volkswagen – 10,3 milijona prodanih vozil,

– 217,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje (okoli štiri milijarde več od napovedi),

– 5 milijard evrov dobička iz poslovanja kitajskih mešanih podjetij (leto prej 5,2 milijarde evrov),

– 7,3 milijarde evrov dobička pred davki in 5,4 milijarde evrov dobička po plačilu davkov,

– 5,1 milijarde evrov ustvarjenega dobička za delničarje družbe Volkswagen AG (Glede na gibanje poslovanja bosta upravni odbor in nadzorni svet glavni skupščini predlagala dividendo v višini dveh evrov na redno delnico in 2,06 evra na prednostno delnico. To pomeni, da bo izplačanega 19,7 odstotka dobička.),

– 12,8 (12,7) milijarde evrov materialnih naložb na koncernskem področju avtomobilizma (Investicije so usmerjali predvsem v proizvodne kapacitete in nove modele. Poleg tega je bilo težišče investicij na ekološki usmeritvi novih modelov, obsežnejši elektrifikaciji in modularnih, prilagodljivih platformah kot osnovi za več modelov hkrati.).

Na področju avtonomne vožnje oziroma razvoja smovozečih avtomobilov so pod okriljem Audija ustanovili Autonomous Intelligent Driving GmbH, ki bo skrbel za razvoj sistemov za ves koncern. Gre za eno od strateških tehnologij, v katero bo Volkswagen vložil več milijard evrov. Poleg tega bodo v ta razvoj vključili vse najboljše strokovnjake in tako povezali razvojno moč vseh znamk znotraj koncerna. | Foto: Volkswagen Na področju avtonomne vožnje oziroma razvoja smovozečih avtomobilov so pod okriljem Audija ustanovili Autonomous Intelligent Driving GmbH, ki bo skrbel za razvoj sistemov za ves koncern. Gre za eno od strateških tehnologij, v katero bo Volkswagen vložil več milijard evrov. Poleg tega bodo v ta razvoj vključili vse najboljše strokovnjake in tako povezali razvojno moč vseh znamk znotraj koncerna. Foto: Volkswagen

"Naša finančna kondicija prenese posledice dizelske krize"

Predsednik uprave Matthias Müller, mož, ki je moral počisti saje goljufije: "Spet smo na pravi poti!" | Foto: Volkswagen Predsednik uprave Matthias Müller, mož, ki je moral počisti saje goljufije: "Spet smo na pravi poti!" Foto: Volkswagen Witter, koncernski direktor za področje financ in kontrolinga, je poudaril: "Rezultat potrjuje, da je koncern v takšni finančni kondiciji, da lahko prenese posledice dizelske krize. V letu 2016 so vse znamke s pozitivnim dobičkom iz poslovanja prispevale k uspehu koncerna Volkswagen."

Predsednik uprave Matthias Müller, mož, ki je moral počistiti saje goljufije in je podpisan pod največjo preobrazbo v zgodovini Volkswagna, je o izidih poslovnega leta 2016 povedal: "Spet smo na pravi poti! Na svetovni ravni nam je v preteklem letu zaupanje izkazalo več kot 10,3 milijona kupcev. Za to smo jim zelo hvaležni. Volkswagen bo tudi leta 2025 eden najuspešnejših avtomobilskih proizvajalcev na svetu. Takrat bomo tudi eden od vodilnih ponudnikov trajnostne mobilnosti na svetu in določali standarde za nove storitve mobilnosti. Najmanj enako pomembno za nas je, da bomo zgled na področju varstva okolja, varnosti in integritete."

S sedricom – prvim koncernskim samovozečim avtomobilom – je Volkswagen v Ženevi prvič konkretno predstavil najvišjo (5.) stopnjo avtomatizirane vožnje. V njem je potreben samo pritisk na gumb in pelje povsem sam: popolnoma brez izpustov z električnim pogonom, popolnoma povezan v omrežje in popolnoma avtonomno. Vse funkcije vožnje opravlja brez pomoči voznika in brez volana, pedalov ali armaturne plošče. | Foto: Volkswagen S sedricom – prvim koncernskim samovozečim avtomobilom – je Volkswagen v Ženevi prvič konkretno predstavil najvišjo (5.) stopnjo avtomatizirane vožnje. V njem je potreben samo pritisk na gumb in pelje povsem sam: popolnoma brez izpustov z električnim pogonom, popolnoma povezan v omrežje in popolnoma avtonomno. Vse funkcije vožnje opravlja brez pomoči voznika in brez volana, pedalov ali armaturne plošče. Foto: Volkswagen

Prvi mož obljublja višjo prestavo v razvoju

Matthias Müller obljublja, da bo Volkswagen postal hitrejši, še bolj osredotočen in se še bolj približal kupcem. | Foto: Volkswagen Matthias Müller obljublja, da bo Volkswagen postal hitrejši, še bolj osredotočen in se še bolj približal kupcem. Foto: Volkswagen Nekdanji šef Porscheja, znamke, ki še vedno niza prodajne rekorde, in zdajšnji predsednik uprave Volkswagna je samozavesten tudi pri napovedih. Matthias Müller obljublja, da bo Volkswagen postal hitrejši, še bolj osredotočen in se še bolj približal kupcem.

Prvi mož pravi, da bodo razvijali nove, zanimive rešitve mobilnosti. Na trg naj bi pripeljali avtomobile, ki bodo merilo na področjih, pomembnih za prihodnost, predvsem elektromobilnost in avtonomno vožnjo. Müller pravi, da bodo vzpostavili nove poslovne modele in vstopali na nove trge. Napoveduje, da bodo korak za korakom zavzeli vodilni položaj v avtomobilskem svetu prihodnosti. Tudi zato je Volkswagen že sprejel načrt, po katerem želi postati vodilni na področju baterijskih tehnologij. Ta načrt predvideva ustanovitev "centra odličnosti" še v tem letu in začetek pilotne proizvodnje.


Je to ključni avtomobil Volkswagnove prihodnosti?

Najbolj revolucionarni VW po hrošču? Mislijo z njim resno? #video


Volkswagen se je v ciljih nove strategije TOGETHER – Strategija 2025 zavezal, da bo dosledno spodbujal električno mobilnost. Do leta 2025 nameravajo na ceste poslati več kot 30 vozil z izključno električnim pogonom. | Foto: Volkswagen Volkswagen se je v ciljih nove strategije TOGETHER – Strategija 2025 zavezal, da bo dosledno spodbujal električno mobilnost. Do leta 2025 nameravajo na ceste poslati več kot 30 vozil z izključno električnim pogonom. Foto: Volkswagen

Donos iz poslovanja naj bi se povečal na od sedem do osem odstotkov, kapitalski donos na avtomobilskem področju pa na več kot 15 odstotkov. "Zastavili smo si ambiciozne, vendar realne cilje. Cilje, ki jim je zavezan celoten koncern. Uspelo nam bo!" je samozavesten Müller, ki z izjavami daje vedeti, da mu je verjetno uspel največji met v karieri in da je najhuje, kar zadeva Volkswagnove težave, že mimo.

Video: oglejte si kaj je Volkswagen napovedal na salonu v Ženevi

Volkswagen - prihodnost | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Vse znamke poslujejo pozitivno, Seat se je v vrnil v območje zelenih številk

Volkswagen je kmalu po izbruhu dizelske afere napovedal, da zaradi reševanja posledic goljufije ne bo razprodajal svojih koncernskih znamk.

Lani je prav vseh 12 znamk (Volkswagen, Volkswagen gospodarska vozila, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Buggati, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania in MAN) tega največjega svetovnega avtomobilskega proizvajalca s pozitivnim dobičkom iz poslovanja prispevalo k uspehu oziroma zaslužku koncerna.

Matthias Müller pravi, da si veliko obetajo od raznolikosti koncerna, saj nameravajo bistveno bolje kot v preteklosti izkoriščati prednosti in znanje strokovnega potenciala vseh 12 znamk. Vsaka ima namreč izkušene strokovnjake in napredne razvojne oddelke.

Poleg razvoja elektromobilnosti pri Volkswagnu pravijo, da se bodo vzporedno še vedno ukvarjali z razvojem učinkovitih motorjev z notranjim izgorevanjem, ki bodo še dolgo imeli glavno vlogo, kot pravijo. Ti učinkovitejši motorji bodo poganjali 60 novih avtomobilskih modelov. Prve bo koncern začel prodajati letos. | Foto: Volkswagen Poleg razvoja elektromobilnosti pri Volkswagnu pravijo, da se bodo vzporedno še vedno ukvarjali z razvojem učinkovitih motorjev z notranjim izgorevanjem, ki bodo še dolgo imeli glavno vlogo, kot pravijo. Ti učinkovitejši motorji bodo poganjali 60 novih avtomobilskih modelov. Prve bo koncern začel prodajati letos. Foto: Volkswagen

Volkswagen osebna vozila – 105,7 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Volkswagen t-roc | Foto: Volkswagen Volkswagen t-roc Foto: Volkswagen Prihodki od prodaje znamke Volkswagen osebna vozila so se v letu 2016 v primerjavi s predhodnim letom zmanjšali za 0,6 odstotka in znašali 105,7 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami se je znižal na 1,9 (predlani 2,1) milijarde evrov.

Razloge za znižanje pri Volkswagnu vidijo predvsem v učinkih količinske in modelske prodajne strukture ter valutnih tečajev in višjih stroških trženja zaradi dizelske afere. Pozitivni učinek pa so že prinesli prihranke pri stroških iz programa za večjo učinkovitost. Nekoliko se je zmanjšal tudi donos iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami: z 2,0 odstotka na 1,8 odstotka.

Audi – 59,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Audi Q5 | Foto: Audi Audi Q5 Foto: Audi Prihodki od prodaje znamke Audi so znašali 59,3 milijarde evrov, kar je 0,9 milijarde več kot v predhodnem letu. Dobiček iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami je znašal 4,8 (predlani 5,1) milijarde evrov. Optimizacija stroškov, ki so jo začeli izvajati v letu 2016, je, kot trdijo, že prinesla pozitivne učinke.

Znamka je dosegla donos iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami v višini 8,2 (8,8) odstotka. Afera Diselgate je Audiju povzročila posebne obremenitve v višini 1,8 milijarde evrov. V Audijevih finančnih kazalnikih sta upoštevani tudi znamki Lamborghini in Ducati.

Škoda – 13,7 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Škoda tovarna - 19 milijonov narejenih avtomobilov | Foto: Škoda Foto: Škoda V poslovnem letu 2016 so se prihodki od prodaje znamke Škoda povečali za 9,8 odstotka, na 13,7 milijarde evrov. Zgodbo o uspehu Čehi gradijo vsako leto bolj prepričljivo.

Vse boljše rezultate dosegajo s širitvijo količinske in modelske prodajne strukture ter ukrepov pri proizvodnih stroških, ki temeljijo tudi na tehnološki obnovi proizvodnje.

Z vsemi ukrepi je imela Škoda kar 30,9-odstotno rast dobička iz poslovanja, kar pomeni 1,2 milijarde evrov. Donos iz poslovanja se je s 7,3 odstotka v predhodnem letu povečal na 8,7 odstotka.

Seat – 8,9 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Seat ateca | Foto: Matej Leskovšek Seat ateca Foto: Matej Leskovšek Pri prihodkih od prodaje in dobičku iz poslovanja so Španci po negotovih letih v rdečih številkah lani dosegli rekordne rezultate. Seatovi prihodki od prodaje so z 8,9 milijarde evrov za 3,8 odstotka presegli vrednosti iz predhodnega leta.

Dobiček iz poslovanja je znašal 153 milijonov evrov, kar pomeni, da se je Seat z letom 2016 spet vrnil v območje dobička.

Poleg znižanja stroškov so za rekord zaslužne predvsem novosti v modelski ponudbi, ki izhajajo predvsem iz uspešnosti novega športnega terenca ateca. Donos iz poslovanja znamke Seat je znašal 1,7 odstotka.

Porsche – 22,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Porsche - prihodnost in proizvodnja | Foto: Porsche Foto: Porsche Ena najuspešnejših znamk koncerna je Porsche, kjer so znova dosegli rekordne rezultate. Prihodki od prodaje so v letu 2016 z 22,3 (21,5) milijarde evrov za 3,6 odstotka presegli vrednosti iz predhodnega leta. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 13,9 odstotka, na 3,9 milijarde evrov.

Pri Porscheju z vsakim prodanim avtomobilov v povprečju zaslužijo več kot 15 tisoč evrov. Odlični rezultati so posledica novih modelov oziroma novih različic modelov. Pri Porscheju si upravičeno manejo roke tudi zato, ker so odlične rezultate dosegli kljub dragim naložbam v elektrifikacijo, digitalizacijo in nova poslovna področja. Donos iz poslovanja se je izboljšal na 17,4 (15,8 predlani) odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin