Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
4. 3. 2015,
12.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Sreda, 4. 3. 2015, 12.20

6 let, 7 mesecev

Domen Ručigaj – Slovenec, ki riše volkswagne prihodnosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Domen Ručigaj je slovenski oblikovalec, čigar zaščitni znak je idejna drznost. To potrjuje novi koncept Volkswagnove vizije poslovne limuzine, ki ga je s svojim delom pomagal oblikovati.

Nemško-slovenski tandem zasnoval koncept, ki napoveduje novo generacijo passata CC

Ena od ključnih novosti Volkswagnovega razstavišča na mednarodnem salonu v Ženevi je koncept drzno oblikovanega priključnega hibrida. Volkswagen sport coupe concept GTE napoveduje bližnjo prihodnost poslovne limuzine, ki v ospredje ne potiska zgolj energijske učinkovitosti in elegance, temveč s svojo dinamično silhueto nagovarja predvsem čustva.

Pod enega izmed najdrzneje oblikovanih volkswagnov pa je podpisan tudi Slovenec, 32-letni Domen Ručigaj, drzni oblikovalec, ki v Wolfsburgu ustvarja zunanjo podobo avtomobilov največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca Volkswagna. Tja je prišel leta 2007 na prakso in pod okriljem izkušenega mentorja Tobiasa Sühlmanna hitro napredoval ter se dve leti pozneje že zaposlil v Volkswagnu.

Njegov nadrejeni Sühlmann pove, da nista le sodelavca, temveč tudi dobra prijatelja, ki odlično sodelujeta. Domen z nasmehom na obrazu temu pritrdi in doda, da vsak oblikovalec potrebuje mentorja, ki je nekakšen glas razuma in drznosti ne ovira, temveč jo zgolj usmeri na pravo pot. Z obema ključnima človekoma, ki sta oblikovala volkswagen sport coupe concept GTE, smo se pogovorili o njunem delu.

 | Foto:

Domen, kako se slovenski oblikovalec sploh prebije med elito, ki v Volkswagnovem studiu riše in ustvarja avtomobilsko prihodnost? Meni je vrata pomagal odpreti Robert Lešnik, za kar sem mu seveda zelo hvaležen. Od tam dalje pa sem se moral dokazovati sam. Nič ti ni podarjenega. Ideje, ure in ure trdega dela, na tisoče skic … Risanje, zares veliko risanja, to so osnove. Moj delovni dan se začne ob osmih zjutraj in traja do osmih zvečer. O projektu razmišljaš tudi med konci tedna, ko iščeš nove navdihe za kašne oblikovne podrobnosti. V ta posel, če želiš, da ti uspe, je res treba vložiti veliko truda.

Ste z Robertom Lešnikom še v stik tudi sedaj, ko sta si na nek način postala konkurenta, zaposlena pri dveh največjih in najbolj uglednih koncernih? Seveda. Z Robertom se še slišiva in včasih pokomentirava tudi kakšne oblikovne zamisli in ideje.

Domen, kaj bi v Sloveniji sporočili vsem mladim in talentiranim oblikovalcem, ki sanjajo o tem, da bodo nekoč ustvarjali avtomobile, kot je ta zvezdnik vašega razstavnega prostora, volkswagen sport coupe concept GTE? Predvsem naj veliko rišejo, skicirajo, naj se ne ustavijo. Naj si upajo domišljijo spustiti na prostost, na papir ali pa računalniški zaslon. Naj čim več delajo, vlagajo v znanje. Naj razmišljajo o mednarodnih šolah. Zdaj je to veliko lažje kot nekoč, meje so odprte in šole so postale dostopnejše. Kar nekaj zanimivih šol je po svetu, na katere se da priti, mlademu človeku pa ponudijo zelo dobro osnovo. Seveda priporočam izobraževanje v tujini zaradi širine znanja. In treba je veliko, zelo veliko risati, talent ni dovolj, treba je vlagati vanj. Morajo se zavedati, da delo oblikovalca zahteva veliko časa tudi med koncem tedna.

Tobias, vi ste z Domnom sodelovali že pri veliko projektih. Kako bi ga opisali? Da, moram priznati, da sva v tem času postala prijatelja, ki v službi delujeva tako, da se res veliko pogovarjava, ko ustvarjava nove projekte. Je zelo delaven in nadarjen, ima drzne zamisli, ki pa jih morava včasih spravit tudi v realnejše okvire. Je zelo prijeten sodelavec, in čeprav sem njegov nadrejeni oziroma mentor, sva najprej dobra prijatelja.

 | Foto:

Domen, kaj pa vi pravite o šefu? Da, drži to, kar je povedal. In res je on tudi nekakšen glas razuma, kadar me drznost preveč zanese. On je tisti, ki mi pove, da moramo narediti tako in tako, da bo v redu in da bomo iz rok dali primerno zaključno študijo.

Gospoda, dotaknimo se podobe vašega čisto svežega projekta, avtomobila volkswagen sport coupe concepta GTE. Tobias, kako bi v nekaj stavkih strnili to, kar sta z Domnom ustvarila? Gre za koncept, ki v ospredje postavlja prav tisto, za kar smo odgovorni oblikovalci. Čustva. Oblikovan je zelo dinamično, s čistimi in jasnimi linijami ter zanimivimi karoserijskimi prehodi. Veliko dela smo posvetili tudi oblikovnim podrobnostim, poglejte, na primer, kljuke na vratih, poravnane z njihovo površino, ki spominjajo na superšportne avtomobile, pa bočno linijo okvirja steklenih površin, obliko vzvratnih ogledal. Je zelo dinamičen avtomobil s širokimi rameni, ki poudarjajo njegovo športnost. Samo poglejte sprednji del, pri katerem pa besedo prepuščam Domnu …

 | Foto:

Domen, v oči padejo LED-kanali, ki se nadaljujejo kar v rešetke motorne maske … Sprednji del je res precej impozanten. Je širok in poln oblikovnih podrobnosti, med katerimi nedvomno izstopa umestitev LED-luči, pa logotip in karbonski dodatki v spodnjem delu sprednjega odbijača. Velja omeniti, da smo avtomobil zasnovali tudi s pomočjo novih materialov, karbona, aluminijastih zlitin … S Tobiasom sva ponosna tudi na obliko zadka, pa strešno linijo, ki paralelno sovpada z bočnimi.

Ker gre za priključni hibrid, kjer šteje tudi aerodinamika, ki vpliva na energijsko učinkovitost, ste, Domen, verjetno pri zasnovi oblike precej upoštevali tudi to postavko … Seveda, linije so prilagojene tudi ugodni aerodinamiki. Zaradi ugodnejše aerodinamike smo posebej oblikovali tudi platišča, skozi katera zračni tokovi tečejo učinkoviteje.

 | Foto:

Tobias, omenili ste, da so čustva bit dela oblikovalcev. Kako pa svoje zamisli uskladite z inženirskimi zahtevami konstrukcije, pogona itd.? To je vedno kar dobra in zanimiva vojna. A pri tem projektu sva z Domnom tako dobro zastavila stvari, zasnovo, da so pogajanja z inženirji tekla relativno precej gladko. Res je bilo zabavno.

Domen, kako pa bi opisali trenutek, ki smo mu priča pravkar. S šefom stojita pred avtomobilom, ki je v zadnjem času okupiral vajine misli in zaznave. Verjetno je trenutek, ko se je dvignil zastor, zato še toliko bolj magičen? Seveda, to je trenutek resnice. Ponosen si, ko vidiš odzive. Lepo je.

Tobias, kaj menite vi? Da, tak trenutek je vselej magičen. Tu predstaviš svoj navdih in znanje. Ne pozabite, da smo oblikovalci, čustva so za nas pomembna.

Ne spreglejte