Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

3

Natisni članek

Volkswagen Avtosalon Ženeva 2017

Torek, 7. 3. 2017, 5.00

6 let, 7 mesecev

Volkswagen: futurizem v Ženevi, v Sloveniji pa čakanje na ključni avto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

3

Volkswagen je pri prodaji že preživel dizelsko afero in se lahko na globalni ravni spogleduje z avtomobilskim futurizmom. Na drugi strani v Sloveniji trgovci težko pričakujejo prvi model majhnega crossoverja T-roca. "Vsi ga že imajo, le mi ga še čakamo. Pomenil bo desetino naše prodaje," pravi Marko Škriba, vodja znamke Volkswagen v Sloveniji.

Volkswagen arteon je v Ženevi najpomembnejša novost največjega svetovnega avtomobilskega proizvajalca. | Foto: Volkswagen Volkswagen arteon je v Ženevi najpomembnejša novost največjega svetovnega avtomobilskega proizvajalca. Foto: Volkswagen

Dizelska afera? Milijardni stroški bolijo, a prodaja raste.

Volkswagen se je kot dolgoletni najuspešnejši avtomobilski proizvajalec lani prvič zavihtel tudi na vrh globalne avtomobilske prodaje. Nemški koncern ima v Evropi kar 24-odstotni delež, kot znamka je bil s kar 14-odstotnim deležem lani najuspešnejši tudi v Sloveniji. Volkswagen je kljub velikim finančnim obremenitvam zelo dobro prestal dizelsko afero, največjo krizo v svoji zgodovini. S ključnimi novostmi leta so ženevski avtomobilski salon obšli. Prenovljenega volkswagna golfa smo že vozili, novi polo in T-roc pa prihajata konec leta.

"Skoraj vsi avtomobilski proizvajalci imajo v svojem prodajnem asortimanu vsaj en model crossoverja, zato že nestrpno pričakujemo T-roca," pravi Marko Škriba, prvi mož znamke Volkswagen v Sloveniji. | Foto: Jure Gregorčič "Skoraj vsi avtomobilski proizvajalci imajo v svojem prodajnem asortimanu vsaj en model crossoverja, zato že nestrpno pričakujemo T-roca," pravi Marko Škriba, prvi mož znamke Volkswagen v Sloveniji. Foto: Jure Gregorčič Marko Škriba, vodja znamke Volkswagen v Sloveniji

Kako bi ocenili položaj na trgu v Sloveniji, v katerih delih  je Volkswagen najmočnejši, kje ima trenutno rezerve, čakate nove modele?
V vseh delih, kjer nastopamo s prodajno paleto, smo vodilni oziroma med prvimi po prodajnih številkah. Izstopajo predvsem modeli passat, sharan in touran, kjer dosegamo 20-odstotni delež v razredu, prav tako se na tej lestvici vzpenja novi tiguan. Vodilni položaj v svojem segmentu ohranja golf, ki je eden od najpomembnejših stebrov v prodajni strukturi. Ponosni smo na prodajo velikim kupcem, pri katerih smo bili s passatom med vsemi daleč najbolj uspešni.

Kakšen bo za vas pomen majhnega crossoverja T-roca, ki ga bomo v Sloveniji videli konec leta?
Ravno ti majhni crossoverji so primanjkljaj v našem prodajnem programu. Skoraj vsi avtomobilski proizvajalci imajo v svojem prodajnem asortimanu vsaj en model crossoverja, zato že nestrpno pričakujemo T-roca. Svetovni javnosti ga bomo predstavili junija, na slovenske ceste pa bo zapeljal proti koncu letošnjega leta. Konec leta 2018 pa se mu bo pridružila tudi manjša izvedenka z imenom T-cross. Ker se nam T-Roc pridruži konec leta, ocenjujemo, da bomo lahko oddali okrog 50 vozil, medtem ko je načrt za leto 2018 veliko višji. Pričakujemo namreč, da bo T-roc pomenil slabih deset odstotkov vse naše prodaje

Kolikšen delež slovenskih vozil s spornim dizelskim motorjem je do danes že urejen?
Po evidenci, ki jo vodi servisni oddelek, je bilo do zdaj na servisu dobrih 42 odstotkov vseh vozil znamke Volkswagen, ki so bila zajeta v servisni ukrep, ki zajema tovarniško akcijo izpustov dušikovih ogljikov. 

Matthias Müller, predsednik koncerna, ob študiji cedric. Volkswagen je do leta 2025 napovedal kar 30 električnih modelov, prav tako pa tudi velika vlaganja na področje novih mobilnostnih rešitev, umetne inteligence in podobno. Volkswagen bo imel na voljo 37 razvojnih centrov in digitalnih laboratorijev, ki jih bodo postavili vse od San Francisca v ZDA do Berlina in Pekinga. | Foto: Volkswagen Matthias Müller, predsednik koncerna, ob študiji cedric. Volkswagen je do leta 2025 napovedal kar 30 električnih modelov, prav tako pa tudi velika vlaganja na področje novih mobilnostnih rešitev, umetne inteligence in podobno. Volkswagen bo imel na voljo 37 razvojnih centrov in digitalnih laboratorijev, ki jih bodo postavili vse od San Francisca v ZDA do Berlina in Pekinga. Foto: Volkswagen

Volkswagnovi zvezdi v Ženevi: novi arteon in futuristični sedric

Na avtomobilskem salonu v Ženevi Volkswagen ni predstavil svojih ključnih novosti leta. Nova limuzina arteon je seveda pomembna, a Nemci so dve ključni novosti – novo generacijo pola in novega crossoverja T-roc – raje privarčevali za jesenski avtomobilski salon v Frankfurtu. Posledično so na predvečer odprtja ženevskega avtomobilskega salona tudi tokrat pogledali predvsem v prihodnost podjetja in vse avtomobilske mobilnosti. To je taktika, ki je pri Volkswagnu kar prešerna odprtja salonov zamenjala po izbruhu dizelske afere septembra leta 2015.

To je vozilo, ki bo nadomestilo današnje taksije

V Ženevi je Volkswagen razkril študijo svojega avtonomnega, torej samovozečega vozila prihodnosti. Imenuje se sedric, z njim pa želijo pri Volkswagnu prevzeti proaktivno vlogo pri razvoju tovrstne tehnologije in vanjo v prihodnjih letih tudi vložiti več milijard evrov.

Sedric je vozilo pete, to je najvišje ravni avtomobilske avtonomnosti. Poganja ga elektrika, s pritiskom na en gumb (glasovni ukaz, aplikacija na telefonu) pa se samodejno odpelje po potnika. Vozilo je povsem samostojno in povezano, gre torej za futuristični prikaz taksija prihodnosti. Obenem zna razvoziti otroke v šolo, iti po nakupih, pobrati potnike na avtobusni postaji in podobno. 

Ne spreglejte