Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
8.57

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Natisni članek

Volkswagen dizelski izpusti

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 8.57

6 let, 2 meseca

Sporni test: opicam avtomobilski izpuhi in ogled risank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Po navedbah časnikov Süddeutsche Zeitung in Stuttgarter Zeitung je Evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju (EUGT), ki danes ne deluje več, merila učinke vdihavanja dušikovega monoksida na 25 ljudeh. Meritve so potekale leta 2012 v univerzitetni bolnišnici v nemškem Aachnu. Ogorčenost je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Testiranja so izvajali s pomočjo volkswagen beetla.  | Foto: Volkswagen Testiranja so izvajali s pomočjo volkswagen beetla. Foto: Volkswagen

Desetim opicam so med preizkusom v laboratoriju prikazovali risanke. | Foto: Reuters Desetim opicam so med preizkusom v laboratoriju prikazovali risanke. Foto: Reuters

Da bi preverili rakotvornost dizelskih izpuhov je ista organizacija pred štirimi leti v ZDA testirala vpliv izpuhov volkswagen beetla na desetih opicah, ki so med testiranjem gledale risanke. Raziskava je prinesla le obsojanje in obžalovanje, konkretnih rezultatov pa ne.

Med sodno obravnavo v ZDA z zvezi s Volkswagnovo dizelsko afero, so prišli na dan sporni preizkusi vpliva izpušnih plinov z živalmi. Leta 2014 je deset opic med štiriurnim testom vdihovalo izpuhe volkswagen beetla z dizelskim motorjem, medtem pa so – da bi bile mirne in jih plini ne bi preveč motili – gledale risanke, je poročal New York Times.

Hoteli so preveriti, ali je dizelski izpuh res rakotvoren

Raziskovalno skupino za okolje in zdravje v transportnem sektorju so ustanovili leta 2007. Skupino so enakovredno financirali Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz in podjetje Bosch. Osnovni namen skupine in študije je bilo preveriti trditev Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2002, da so dizelski izpuhi lahko rakotvorni.

Pri Volkswagnu so se že odzvali, da je bil test napaka in posledica napačne presoje posameznikov. "Preizkusi z živalmi so bili nepotrebni in od teh testiranj se oddaljujemo. Izbrane znanstvene metode so bile napačne in najbolje bi bilo, če take študije sploh ne bi začeli izvajati," so zapisali pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu.  

Preostali partnerji raziskovalne skupine odločno proti testiranjem

Pri BMW in Mercedesu so se od študije že ogradili. Zatrdili so, da pri njej niso sodelovali in da je niso niti podpirali. Pri Mercedesu razmišljajo celo o preiskavi glede izbranih metod pri študiji. Bosch je po njihovih trditvah skupino zapustil že leta 2013. Zaradi kontroverznosti so skupino lani zaprli. Raziskav niso izvajali sami, temveč so najemali druge znanstvenike. Sporni preizkus z beettlom in desetimi opicami so izvajali v laboratoriju v Albuquerqu. Tamkajšnji znanstveniki v času preiskav niso vedeli, da je vozilo opremljeno s sporno programsko opremo za manipulacijo rezultatov izpušnih plinov.

"Ogorčenje mnogih je povsem razumljivo"

Kritikam testiranja na ljudeh in živalih se je pridružila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, takšni preizkusi v nobenem primeru ne morejo biti etično upravičeni. "Ogorčenje mnogih je tako povsem razumljivo," je poudaril.

Namestnik ministra za promet Christian Schmidt pa je sporočil, da je vlada sklicala sestanek s predstavniki vpletenih družb, na katerem bodo od njih zahtevali pojasnila. "Ta primer predstavlja vnovično škodo za ugled avtomobilske industrije," je dejal po poročanju STA.

Ne spreglejte