SiolNET. Avtomoto Novice
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dacia spring

Zakaj nova dacia jezi francoske sindikate?

0,61

termometer

Dacia spring
Dacia bo električnega springa spomladi prihodnje leto najprej ponudila upraviteljem shem souporabe avtomobilov, jeseni 2021 pa bo na voljo tudi zasebnim kupcem. Foto: Dacia

Renault se je znašel pod pritiski sindikatov v Franciji, ker bo novo električno dacio spring izdeloval na Kitajskem in ne v domačih tovarnah.

Proti Renaultovi odločitvi so ostro nastopili pri enem največjih francoskih sindikatov CFDT, kjer protestirajo proti taktiki glede proizvodnje nove električne dacie spring. Ker ta izhaja s platforme za Kitajsko namenjenega renaulta kwida, jo bodo izdelovali prek skupnega podjetja z Donfengom. Električni springi bodo nastajali v kitajski provinci Hubei, nato pa jih bodo naslednje leto dostavljali v Evropo.

"Smo odločno proti proizvodnji springa na Kitajskem. To ni v skladu z vladno podporo za ohranjanje služb v avtomobilskem sektorju," so zapisali pri CFTD. Francoska država je Renaultu namenila posojilo v višini pet milijard evrov, a pogoj za dostop do tega denarja so sklenjeni dogovori s sindikati in tudi ohranitev ključnih proizvodnih obratov v Franciji.

Dacia spring Avtomoto Nova dacia, nov pogon: zakaj so Madžari hitro objavili ceno?

Transport iz Kitajske v Evropo ruši pozitivni ogljični odtis

Sindikat FO, v katerega so združeni tudi Renaultovi zaposleni, je prav tako pozval vodstvo družbe, naj Francijo ohrani kot središče lastnega razvojnega centra elektromobilnosti. Zaradi transporta iz Kitajske v Evropo se bo po njihovem mnenju močno poslabšal tudi celoten ogljični odtis električnih avtomobilov znamke Dacia.

Za razliko od springa bo Renault serijski avtomobil na osnovi koncepta megane eVision izdeloval v tovarni Douai na severu Francije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin