Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 10. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

dacia spring električni avtomobili Dacia

Sreda, 21. 10. 2020, 6.25

3 leta, 6 mesecev

Dacia spring

Nova dacia, nov pogon: zakaj so Madžari hitro objavili ceno?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Dacia spring | To je naslovnica madžarskega uvoznika Dacie, kjer že poročajo o ceni električnega springa za prvih 100 naročnikov. | Foto Dacia

To je naslovnica madžarskega uvoznika Dacie, kjer že poročajo o ceni električnega springa za prvih 100 naročnikov.

Foto: Dacia

Madžarski uvoznik Dacie je objavil ceno za prve primerke električnega springa, ki bi lahklo prihodnje leto postal eden najcenejših električnih avtomobilov na trgu. Za ostale trgovce, tudi slovenske, so cene še neznane. So jih Madžari objavili prehitro ali pa le vnaprej pripravili lastno prodajno akcijo? Odgovor se skriva v lovu za subvencijami pri naših vzhodnih sosedih.

“Na Madžarskem bo cena za prvih 100 prodanih avtomobilov v predprodajni kampanji 6.490.000 forintov, kupci z državno pomočjo pa jo bodo lahko dobili za 3.990.000 forintov. Prvih sto mest je zapolnjenih, kar so trgovci tudi že sporočili zainteresiranim kupcem,” je madžarski uvoznik znamke Dacie zapisal na uradni spletni strani.

Pretvorjeno v evre bi madžarska dacia spring stala okrog 17.700 evrov, skupaj z državno podporo pa okrog 10.900 evrov.

Madžari so namreč pravkar zaključili razpis za subvencije za nakup električnih vozil za obdobje od 2020 do 2022. Edini način, da bodo do konca leta 2022 lahko kakšen avto prodali s subvencijo, je bil ta, da se kupci prijavijo na razpis že zdaj. Zato so bili prisiljeni oblikovati svojo omejeno ponudbo za springa, čeprav se bo prodaja tega avta začela šele konec 2021. Čeprav kupci ob tem naročilu še niso mogli vedeti, kako opremljen avto kupujejo (ni še cenika, ni specifikacij), se je za 100 vozil, kot so jih ponudili, prijavilo 400 kupcev. Zato so to akcijo že zaprli, saj že zdaj štirikrat presega število avtov iz tega razpisa. Cena je veljala samo za teh 100 vozil in ne napoveduje cene vozila, ko bo naslednjo jesen dejansko v prodaji.

Spomladi 2021 za “car sharinge”, jeseni za fizične kupce

Glede prihoda na trg ni namreč nič novega. Dacia bo električnega springa spomladi najprej ponudila upraviteljem sistemov za avtomobilsko souporabo (car sharing), fizičnim kupcem pa šele jeseni. Podatka o tem, ali bodo spomladi električne dacie vključene tudi v slovenski “car sharing” sistem Avant2Go, za zdaj še nismo prejeli. V tem sistemu sta za zdaj osnovna avtomobila smarta fortwo in forfour.  

Pri slovenskem uvozniku znamke Dacie pravijo, da cene še niso znane. Po naših podatkih enako velja tudi za druge trge oziroma teh cen za evropske trge domnevno ni določila niti še znamka sama.

Realni doseg električne dacie bo predvidoma znašal do okrog 170 kilometrov. | Foto: Dacia Realni doseg električne dacie bo predvidoma znašal do okrog 170 kilometrov. Foto: Dacia

Dacia spring
Avtomoto Elektrika za ljudstvo? Dacia spet postavlja meje poceni avta. #foto

Kaj zmore električna dacia spring?

Vse specifikacije specifikacije Dacijinega električnega avtomobila še niso znane. Imela pa bo baterijo z uporabno (neto) kapaciteto 26,8 kilovatne ure (kWh). Moč polnjenja prek izmeničnega toka AC bo do 6,6 kilovata, prek enosmernega toka DC (doplačljivo) pa do 30 kilovatov. Moč elektromotorja bo 33 kilovatov (45 “konjev”), količina navora pa 125 njutonmetrov.

O dosegu lahko le ugibamo, glede na velikost baterije in avtomobila pa lahko v praksi pričakujemo okrog 170 kilometrov z enim polnjenjem.

Morala bo biti cenejša od električnega twinga

Kljub navidezno skromnim zmogljivostim pa bi lahko električna dacia v marsičem spremenila trg električnih avtomobilov. O tem bo mogoče soditi šele po dejanskem prihodu na trg in to do fizičnih strank.

Renault bo na primer v Sloveniji (resda z dodatnim popustom) električnega twinga ponujal že od cene 11 tisoč evrov naprej (redna cena brez popustov in subvencije je 19.990 evrov), avtomobil znamke Dacia (tudi tehnično podhranjen v primerjavi s twingom) pa bi moral biti cenejši.

Cene okrog deset (ali celo tik pod to mejo) - kajpak s subvencijo in morda še dodatnim komercialnim popustom - iz madžarske objave tako morda niso povsem nemogoče. 

Ne spreglejte