Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
20.49

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

5

Natisni članek

Dacia spring električna vozila Dacia

Četrtek, 15. 10. 2020, 20.49

3 leta, 6 mesecev

Elektrika za ljudstvo? Dacia spet postavlja meje poceni avta. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

5

Dacia spring | Prvi električni model Dacie se imenuje spring, ko bo leta 2021 zapeljal v prodajne salone, pa bo postal najcenejši električni avto v Evropi. | Foto Dacia

Prvi električni model Dacie se imenuje spring, ko bo leta 2021 zapeljal v prodajne salone, pa bo postal najcenejši električni avto v Evropi.

Foto: Dacia

Dacia je pompozno razkrila svoj prvi električni model. Spring je majhen mestni križanec, ki bo zapeljal na ceste na jeseni 2021 in bo takrat postal tudi najcenejši električni avto v Evropi. Pohvali se z 225-kilometrskim dosegom, baterijo z zmogljivostjo 26,8 kilovatne ure in dolžino 3,7 metra.

Pri Dacii so svoj prvi električni avto napovedali že marca s konceptom spring, tokrat pa je serijski model na Renaultovem dogodku razkril Denis Le Vot, član izvršnega odbora skupine Renault. Pravijo, da bo spring postal najcenejši električni avto v Evropi, a cene še niso želeli razkriti.

Iz Kitajske v Evropo

Že ob predstavitvi koncepta je bilo jasno, da so pri Dacii za osnovo vzeli model renault K-ZE, ki ga prodajajo na Kitajskem. Ker gre le Baterija se bo na hitri polnilnici do 80 odsotkov napolnila v manj kot uri. | Foto: Dacia Baterija se bo na hitri polnilnici do 80 odsotkov napolnila v manj kot uri. Foto: Dacia za vizualno spremenjen model spring, v dolžino meri 3,7 metra, širok je 1,7 in visok 1,5 metra. Z 2.423 milimetrov dolgo medosno razdaljo se dimenzijsko postavi ob rob twingu.

Ključni podatek je zmogljivost baterije, ki ima 26,8 kilovatne ure in elektromotor s 33 kilovati ter 125 njutonmetri navora. Po merilnem ciklu WLTP ima 225 kilometrov dosega oziroma kar 295 kilometrov v primeru mestne vožnje. V primeru vklopljenega eco programa se domet podaljša za deset odstotkov, a se moč motorja zniža na 23 kilovatov.

Baterija je ob hitrem polnjenju polna v manj kot uri

Večina kupcev bo seveda prvo električno dacio polnila doma, kjer se bo baterija napolnila v 14 urah. Na domači namenski polnilnici oziroma javni polnilnici bo polna v nekaj manj kot petih urah, ob polnjenju z močjo 30 kilovatov pa bo baterija napolnjena do 80 odstotkov v manj kot uri.

Ker gre za mestni avto, je spring uradno homologiran samo za štiri potnike. Kot pravijo Romuni, ima prtljažni prostor 300 litrov, v notranjosti pa je še dodatnih 23,1 litra odlagalnih površin. Armaturna plošča je skoraj enaka kot v modelu K-ZE, na volanskem obroču je le logotip Dacie.

Spring bo na ceste zapeljal spomladi leta 2021, a le za flotne kupce. Zasebni kupci bodo lahko prve primerke zapeljali jeseni istega leta.

Dacia spring | Foto: Dacia Foto: Dacia

Dacia spring | Foto: Dacia Foto: Dacia

Ne spreglejte