SiolNET. Avtomoto Novice
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Elektrika za ljudstvo? Dacia spet postavlja meje poceni avta. #foto

2,51

termometer

Dacia spring
Prvi električni model Dacie se imenuje spring, ko bo leta 2021 zapeljal v prodajne salone, pa bo postal najcenejši električni avto v Evropi. Foto: Dacia

Dacia je pompozno razkrila svoj prvi električni model. Spring je majhen mestni križanec, ki bo zapeljal na ceste na jeseni 2021 in bo takrat postal tudi najcenejši električni avto v Evropi. Pohvali se z 225-kilometrskim dosegom, baterijo z zmogljivostjo 26,8 kilovatne ure in dolžino 3,7 metra.

Pri Dacii so svoj prvi električni avto napovedali že marca s konceptom spring, tokrat pa je serijski model na Renaultovem dogodku razkril Denis Le Vot, član izvršnega odbora skupine Renault. Pravijo, da bo spring postal najcenejši električni avto v Evropi, a cene še niso želeli razkriti.

Iz Kitajske v Evropo

Že ob predstavitvi koncepta je bilo jasno, da so pri Dacii za osnovo vzeli model renault K-ZE, ki ga prodajajo na Kitajskem. Ker gre le Baterija se bo na hitri polnilnici do 80 odsotkov napolnila v manj kot uri. Baterija se bo na hitri polnilnici do 80 odsotkov napolnila v manj kot uri. Foto: Dacia za vizualno spremenjen model spring, v dolžino meri 3,7 metra, širok je 1,7 in visok 1,5 metra. Z 2.423 milimetrov dolgo medosno razdaljo se dimenzijsko postavi ob rob twingu.

Ključni podatek je zmogljivost baterije, ki ima 26,8 kilovatne ure in elektromotor s 33 kilovati ter 125 njutonmetri navora. Po merilnem ciklu WLTP ima 225 kilometrov dosega oziroma kar 295 kilometrov v primeru mestne vožnje. V primeru vklopljenega eco programa se domet podaljša za deset odstotkov, a se moč motorja zniža na 23 kilovatov.

Baterija je ob hitrem polnjenju polna v manj kot uri

Večina kupcev bo seveda prvo električno dacio polnila doma, kjer se bo baterija napolnila v 14 urah. Na domači namenski polnilnici oziroma javni polnilnici bo polna v nekaj manj kot petih urah, ob polnjenju z močjo 30 kilovatov pa bo baterija napolnjena do 80 odstotkov v manj kot uri.

Ker gre za mestni avto, je spring uradno homologiran samo za štiri potnike. Kot pravijo Romuni, ima prtljažni prostor 300 litrov, v notranjosti pa je še dodatnih 23,1 litra odlagalnih površin. Armaturna plošča je skoraj enaka kot v modelu K-ZE, na volanskem obroču je le logotip Dacie.

Spring bo na ceste zapeljal spomladi leta 2021, a le za flotne kupce. Zasebni kupci bodo lahko prve primerke zapeljali jeseni istega leta.

Dacia spring Foto: Dacia

Dacia spring Foto: Dacia

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin