SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnje slovo do karizmatičnega Francoza, ki je desetletje gradil ugled Revoza

2

termometer

Pred dnevi je umrl nekdanji dolgoletni direktor Revoza Bernard Coursat, ki je novomeško avtomobilsko tovarno vodil med letoma 1992 in 2001 ter je precej zaslužen za njen današnji ugled.

Parižan je v Novo mesto prišel leta 1992

Dolga leta je bil zelo vidna osebnost v slovenskem gospodarskem prostoru, po odhodu iz Revoza pa je obdržal naziv njegovega častnega predsednika. V Parizu se je rodil 19. maja 1942. Iz Revoza so sporočili, da je Coursat svojo poklicno pot pri Renaultu kot pripravnik v komercialni direkciji začel leta 1962. Nekaj let pozneje je sodeloval v skupini, ki se je pogajala o vstopu Renaulta na takratni jugoslovanski trg, in bil imenovan za predstavnika Renaulta v ljubljanskem podjetju Cosmos.

Med letoma 1971 in 1977 je bil direktor Renaultovega predstavništva v Bolgariji in direktor Renaulta v Romuniji. Med letoma 1978 in 1992 je služboval na različnih delovnih mestih Renaultove direkcije za vzhodno Evropo in mednarodne posle.

Na čelo Revoza je kot njegov generalni direktor prišel leta 1992, po spremembi organizacije podjetja pa so ga leta 1994 imenovali za predsednika njegove uprave. Za svoj prispevek pri spodbujanju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo je tega leta prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

Leta 1997 dobil nagrado gospodarske zbornice

Za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke je leta 1997 dobil nagrado Gospodarske zbornice Slovenije. Med letoma 1996 in 2001 je hkrati z upravo Revoza kot direktor vodil še Renaultov oddelek za vzhodno in jugovzhodno Evropo.

Pomembno vlogo je odigral že takoj ob prihodu Renaulta v Slovenijo, ko je šlo za dodelitev proizvodnje renaulta 4 eni od tovarn na ozemlju takratne Jugoslavije. Sicer pa je bila njegova poklicna pot znotraj te družbe ves čas povezana s Slovenijo.

Tako je tudi v obdobju osamosvajanja in negotovih gospodarskih razmer v Sloveniji ter širše vztrajal pri ohranjanju proizvodnje, komercialne dejavnosti in pri nadaljnjem razvoju.

Njegovi sodelavci so mu hvaležni za njegov prispevek k razvoju podjetja, ki se je z leti uveljavilo kot eno od najuspešnejših znotraj skupine Renault in zveze Renault Nissan, so še zapisali v Revozu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin