Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2022,
22.29

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

3

Natisni članek

srečanje Youngtimer

Nedelja, 21. 8. 2022, 22.29

1 leto, 7 mesecev

srečanje Avtonostalgija 80 & 90

"Youngtimerji" napolnili Ljubljano, srečanje, polno nostalgije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

3

Tudi temni oblaki nad Ljubljano niso pregnali množice obiskovalcev, še manj pa skoraj tristo avtomobilskih navdušencev, ki so prišli pokazat svojega mladodobnika na 4. srečanje youngtimerjev v Sloveniji. Kot smo pričakovali, smo imeli marsikaj videti, skoraj nemogoče pa je s prstom pokazati, kateri avto je najbolj navdušil.

Na sobotno srečanje smo se odpravili zgodaj in smo bili tam med prvimi obiskovalci, a zdaleč ne med prvimi razstavljavci. Najbolj zagreti so bili namreč tam parkirani takoj po uradnem začetku programa, a se je pravi naval zgodil po poldnevu. Tako mladi kot tudi stari se niso mogli nagledati vseh novih avtomobilov, ki so kot po tekočem traku prihajali na prizorišče. Ozračje pa je dodobra razgrel prihod vroče toyote supre, ki je vsaj za nekaj trenutkov z glasnim izpuhom pridobila pozornost prav vseh obiskovalcev.

Mercedes starodobnik
Avtomoto Vse bolj so priljubljeni, njihove cene v nebo
Slovenski avto leta Vransko
Avtomoto Youngtimerji so novi hit tudi v Sloveniji: to so vse podrobnosti

Izbrati najboljšega: težka naloga organizatorjev

Napovedi so se uresničile, srečanja youngtimerjev, torej avtomobilov, izdelanih v osemdesetih in devetdesetih letih, oziroma najbolje rečeno, srečanje avtomobilov iz obdobja, ko so proizvajalci vanje vgrajevali avtoradie s kasetofonom, se je udeležilo skoraj tristo udeležencev. Glede na videno se zdi, da je bilo največ avtov znamke BMW. Veliko je bilo tudi italijanskih znamk in volkswagnov. Vsekakor se je zbrala pisana druščina avtomobilov, za vsak okus nekaj.

Rdeča nit srečanja je bilo predvsem druženje. To se je videlo tudi pri gledalcih in lastnikih avtomobilov, vsi so bili pripravljeni na pogovor, velika večina je ugodila prošnjam najmlajših, da so lahko sedli za volan svojih sanjskih avtomobilov. Kot je razložil Tomaž Beguš, tajnik kluba Avtonostalgija 80 & 90 in eden izmed organizatorjev gre za največje youngtimer srečanje v regiji. "Sprva smo se zgledovali predvsem po avstrijskih organizatorjih tovrstnega dogodka, zdaj jih počasi že prehitevamo. Organizacija je zelo zahtevna, priprave so potekale že pol leta prej," je še povedal.

Galerija: dobro vzdušje in številni mladodobniki

Fotogalerija
1 / 22

Supra je bila popestritev, a nas je povleklo k sosedom

Ko se je na prizorišče pripeljala toyota supra, je s pokanjem iz izpušnega sistema pritegnila pozornost skoraj vsakega obiskovalca. Mlajši so s telefoni v roki tekli blizu in prvič v živo videli svoj japonski idol. Sami smo že sedli za volan te supre (povezava spodaj) in smo tudi v soboto občudovali, kaj je uspelo narediti Toyoti. A vseeno smo se več časa zadrževali pri sosedih, Italijanih. Nekaj Alfinih modelov je bilo res čudovitih in popolno ohranjenih, nikakor pa se nismo zmogli nagledati lancie bete coupe.

Za najboljši avto iz obdobja osemdesetih let so izbrali alfo romeo 75, "gre za avto z malo kilometri, v pristnem originalnem stanju in gre za danes že zelo redek avto," je pojasnil Beguš. Za najboljši avto iz devetdesetih let je bil izbran BMW 850i, saj gre za "vozilo v najboljšem možnem stanju, lastnik pa je "komplikator" v najbolj plemenitem pomenu besede."

Še zanimivost, najbolj oddaljen udeleženec je prišel iz Avstrije z BMW 750iL (serija E38), ki je bil dokazano v lasti podpredsednika firme KTM in ima razkošno opremo. Je tudi neprebojen.

Elektrika? V ospredju je bil vonj po bencinu.

Morda sta tudi prihod električnih vozil in napoved umika prodaje avtov s termičnimi motorji še dodatno podžgala predvsem mlajše voznike, ki se navdušujejo nad avtomobili svoje mladosti. Večina lastnikov je bilo mlajših, večina se je na srečanje pripeljala z avtom, ki so ga občudovali v svoji mladosti in je v zadnjih letih postal tudi cenovno dosegljiv. To ne pomeni, da gre za poceni avtomobile. Skoraj vsi so bili skrbno negovani, delno obnovljeni in so čudovit prikaz, kakšna je lahko podoba avta ob skrbnem lastniku. Nas je najbolj očarala lancia beta coupe, organizatorji pa so za najboljšega izbrali alfo romeo 75 in BMW M850i. | Foto: Gašper Pirman Nas je najbolj očarala lancia beta coupe, organizatorji pa so za najboljšega izbrali alfo romeo 75 in BMW M850i. Foto: Gašper Pirman

Youngtimer srečanje | Foto: Neža Beguš Foto: Neža Beguš

Youngtimer srečanje | Foto: Rene Aleš Gašperšič Foto: Rene Aleš Gašperšič

Youngtimer srečanje | Foto: Rene Aleš Gašperšič Foto: Rene Aleš Gašperšič

Youngtimer srečanje | Foto: Rene Aleš Gašperšič Foto: Rene Aleš Gašperšič

Youngtimer srečanje | Foto: Neža Beguš Foto: Neža Beguš

Ne spreglejte