Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
7. 8. 2022,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,23

13

Nemčija Youngtimer starodobniki

Natisni članek

Nedelja, 7. 8. 2022, 21.55

1 leto, 11 mesecev

Starodobniki

Vse bolj so priljubljeni, njihove cene v nebo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,23

13

Mercedes starodobnik | Mercedes-Benz je v Nemčiji med starodobniki najpogostejša znamka. | Foto Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je v Nemčiji med starodobniki najpogostejša znamka.

Foto: Mercedes-Benz

Cene starodobnikov v Nemčiji, ki velja za najpomembnejši evropski trg tako za nove kot stare avtomobile, letijo v nebo. V zadnjih 20 letih so se cene v povprečju skoraj početverile.

Priljubljenost starodobnih avtomobilov in tudi tako imenovanih "youngtimerjev" nezadržno raste. Ta trend opažamo v Sloveniji, še veliko bolj je izrazit na največjih trgih v Evropi. Nemci so imeli v začetku letošnjega leta registriranih 648 tisoč starodobnikov. Še leta 2018 jih je bilo le 422 tisoč, pred desetimi leti pa 231 tisoč.

Slovenski avto leta Vransko
Avtomoto Youngtimerji so novi hit tudi v Sloveniji: to so vse podrobnosti

Volkswagen hrošč | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Starodobnikov je za dobra dva odstotka

Nemški avtomobilski vozni park je relativno mlad. Starodobniki, ki so stari 30 let in več, predstavljajo 2,3 odstotka vseh registriranih vozil v Nemčiji. Največ (26 odstotkov) avtomobilov je starih od pet do devet let, 21 odstotkov jih je starih od deset do 14 let, dobrih deset odstotkov pa manj kot dve leti. Tudi delež avtomobilov, starih od 15 do 29 let, je kar 19-odstoten. Iz tega segmenta se bo v prihodnjih letih polnil bazen starodobnikov.

Cenovno so med njimi velikanske razlike. Nekatere je mogoče dobiti že za nekaj tisočakov, na drugi strani so vrednosti nekaterih najbolj ekskluzivnih milijonske. V dvajsetih letih se je povprečna vrednost starodobnikov skoraj početverila. Po posebnem ocenjevalnem indeksu je točkovna vrednost starodobnikom samo od leta 2012 narasla za 166 odstotkov.

Več kot dve tretjini jih je nemških

Najbrž ni presenetljivo, da je kar 68 odstotkov vseh trenutno registriranih starodobnikov v Nemčiji domačih proizvajalcev. Ameriške znamke, ki so očitno bolj priljubljene od italijanskih in britanskih, imajo osemodstotni delež.

Med nemškimi znamkami prednjači Mercedes-Benz (158 tisoč registracij) pred Volkswagnom (125 tisoč registracij), Porschejem (43 tisoč registracij), BMW (37 tisoč registracij) in Oplom (27 tisoč registracij).

Med posameznimi modeli je najštevilčnejši mercedes-benz W 123 (43 tisoč registracij), sledita mu volkswagen beetle (43 tisoč registracij) in Volkswagnov kultni kombi (29 tisoč registracij).

Ne spreglejte