Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
22.34

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

4

Natisni članek

SVAMZ starodobniki Youngtimer

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 22.34

1 leto, 11 mesecev

Youngtimerji - avtomobili iz časa glasbene kasete

Youngtimerji so novi hit tudi v Sloveniji: to so vse podrobnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

4

Slovenski avto leta Vransko | Beguš je lastnik tudi originalnega BMW-ja 320i coupe (E36), ki je bil prvi zmagovalec izbora Slovenski avto leta v letu 1993. | Foto Uroš Modlic

Beguš je lastnik tudi originalnega BMW-ja 320i coupe (E36), ki je bil prvi zmagovalec izbora Slovenski avto leta v letu 1993.

Foto: Uroš Modlic

Ne, starodobniki niso več "vroča roba" avtomobilskega sveta. Tako kot drugod se tudi v Sloveniji prebuja vročica za youngtimerji oziroma mladodobniki. Torej za avtomobili, ki niso več zaobljeni in polni kroma. To so avtomobili mladosti generacije X in starejših milenijcev, nam je razložil Tomaž Beguš, soustanovitelj in tajnik slovenskega youngtimer kluba Avtonostalgija 80&90.

Od jeseni 2020 so youngtimerji oziroma mladodobniki v Sloveniji dobili svoj klub in s tem postajajo tudi vse bolj priljubljena avtomobilska skupina pri nas. Z organizacijo prvega kluba Avtonostalgija 80&90 in skupnim sodelovanjem z zvezo SVAMZ lahko lastniki perspektivnih avtomobilov, ki še niso dopolnili 30 let pridobijo tudi certifikat, ki jim prinaša popust pri zavarovalnicah in druge ugodnosti. Toda veliko prahu so dvignila stroga pravila za pridobitev certifikata. Zaradi množičnosti avtomobilov, izdelanih okoli preloma tisočletja, si status youngtimerja zaslužijo le originalni in izjemni primerki.

"Če povem po pravici, imam veliko raje člane, ki so v klubu zaradi ljubezni do teh avtomobilov, kot pa tiste, ki so v klub včlanjeni izključno zaradi popusta," nam je povedal Tomaž Beguš, soustanovitelj in tajnik kluba Avtonostalgija 80&90.

Starodobniki 2022
Avtomoto To bodo novi "oldtimerji": med njimi tudi slovenski ljubljenci

Vse preveč si jih želi certifikat zaradi prihrankov

"Imamo veliko izkušenj in človeka takoj prepoznamo, ali je prišel po certifikat samo zaradi cenejšega zavarovanja ali je resničen ljubitelj. Če ima avto vgrajeno plinsko napeljavo, je jasno, da jo ima vgrajeno zato, ker bo avto uporabljal vsak dan. Na našo prošnjo o demontaži plinske napeljave pa za njim izgine vsaka sled. Takšnih in drugačnih prosilcev za certifikat je zelo veliko, večina jih želi samo cenejše zavarovanje. Nekateri želijo izkoristiti sistem, ker si ne morejo privoščiti novega avtomobila in bi si s pridobitvijo certifikata radi še dodatno znižali stroške. Lep primer nekoga, ki želi izkoristiti certifikat, je bil lastnik BMW-ja E46 iz leta 2002 in prevoženimi 360 tisoč kilometri. Avto je bil znižan, oblečen v folijo, imel je plinsko napeljavo, a je lastnik želel certifikat na podlagi nekaterih tovarniških dodatkov, ki so bili vgrajeni v avto. Tako to ne gre."

Klub Avtonostalgija 80&90 je del Slovenske veteranske avto-moto zveze (SVAMZ). Število vlog za pridobitev certifikata in za včlanitev v klub je vedno več, skupnost pa na družabnem omrežju Facebook šteje že več kot sedem tisoč članov.

Med youngtimerje se uvrščajo avtomobili vse od golfa 1 in nekako do alfe romeo 166. Torej za avte od sredine 70-ih let in do nekje preloma stoletja. Če je bil avtomobil predstavljen že pred letom 2000, a je na ceste zapeljal kasneje ga klub Avtonostalgija 80&90 še vedno lahko uvršča med mladodobnike. | Foto: Volkswagen Med youngtimerje se uvrščajo avtomobili vse od golfa 1 in nekako do alfe romeo 166. Torej za avte od sredine 70-ih let in do nekje preloma stoletja. Če je bil avtomobil predstavljen že pred letom 2000, a je na ceste zapeljal kasneje ga klub Avtonostalgija 80&90 še vedno lahko uvršča med mladodobnike. Foto: Volkswagen

Kaj pravzaprav je youngtimer?

To je vozilo, ki se je praviloma izdelovalo v obdobju 80-ih in 90-ih let, je ohranjeno, originalno, tehnično zanimivo in, kot radi rečemo, ima dušo. Z youngtimerjem ima lastnik neko dolgoročno vizijo – ohranjati ga za prihodnje rodove. Ker se youngtimer vozi samo občasno, tu poraba ne sme predstavljati problema, četudi znaša 20 litrov na sto prevoženih kilometrov.

Po Begušovem mnenju je razvrstitev po smernicah FIVE (Evropske veteranske zveze), ki jasno določa, da so starodobniki vsi tisti avtomobili, ki so starejši od  30 let, in mladodobniki, ki so stari med 20 in 30 let, zastarela. "Od prvega clia je minilo že 32 let. Temu avtu nikakor ne moremo reči oldtimer. Nikoli ne bo oldtimer. Lahko pridobi certifikat za zgodovinsko vozilo, a bo lastnik clia do njega upravičen le, če bo avto izstopal iz množice. Starejši starodobniški zanesenjaki praviloma avtomobile, ki so generacijsko mlajši od mercedes benza tipa W115, ki so ga izdelovali do leta 1976, zavračajo. Pod youngtimerje se uvrščajo in se bodo večno uvrščali avtomobili iz časov glasbene kasete. To nekako sovpada z golfom prve generacije in se konča nekako pri alfi romeo 166. Takšna je tudi praksa v tujini."

Zaradi strogih pravil so veliko ljudem trn v peti

"Zaradi omejevanja letno prevoženih kilometrov prihajamo z ljudmi v spor. Do številke tri tisoč kilometrov na letni ravni smo prišli s pomočjo preprostega izračuna. Če razporedimo tri tisoč kilometrov na dvajset let, je to šestdeset tisoč kilometrov. To avtu ne bo škodovalo. Če bi nekdo naredil na leto 15 tisoč kilometrov, je to 300 tisoč kilometrov, in takšna kilometrina bi avtu že škodovala," je še povedal Beguš.

Za pridobitev certifikata so pravila oziroma zahteve usklajene z usmeritvami zveze FIVA. Vozilo mora biti ljubiteljsko voženo in vzdrževano. Kot pravijo, vožnja pozimi in po dnevnih opravkih nima nič skupnega z ohranjanjem tehnične kulture. Vsak, ki pridobi certifikat, se zaveže k omejenemu številu letno prevoženih kilometrov (največ tri tisoč na leto, izjemoma do pet tisoč). Obenem mora imeti vozilo shranjeno v garaži ali parkirano na suhem prostoru ter mora obvezno imeti v lasti še en avtomobil za vsakodnevno rabo.

"Ali lastnik na letni ravni res prevozi le do toliko kilometrov, ne pregledujemo. Tukaj igramo na karto zaupanja. Že ob podelitvi certifikata vemo, komu lahko zaupamo. Ima pa naš klub Avtonostalgija 80&90 ogromno nasprotnikov. Veliko ljudem smo trn v peti. Obtožujejo nas, da gre za omejevanje človekovih pravic in svoboščin. Vsem tem odgovarjamo, da je članstvo v klubu in tudi pridobitev certifikata prosta odločitev. Vanjo jih nihče ne sili in vsak ima možnost še naprej uporabljati avto na način kot do sedaj. Certifikat je zgolj nagrada in motivacija."

Beguš si želi, da bi se v povezavi s klubom manj govorilo o pridobivanju certifikatov in več o samem članstvu v klubu. Kot velik ljubitelj youngtimerjev si obenem želi, da bi se ljudje za članstvo odločili zaradi druženja in izmenjavi izkušenj ter ne samo prihrankov, ki jih certifikat prinaša. | Foto: RM Sotheby's Beguš si želi, da bi se v povezavi s klubom manj govorilo o pridobivanju certifikatov in več o samem članstvu v klubu. Kot velik ljubitelj youngtimerjev si obenem želi, da bi se ljudje za članstvo odločili zaradi druženja in izmenjavi izkušenj ter ne samo prihrankov, ki jih certifikat prinaša. Foto: RM Sotheby's

Avto mora biti izjemen

"Klub ima trenutno 84 članov. Številka je kar velika, toda želeli bi več takih, ki aktivno sodelujejo, spoštujejo dolžnosti in niso tukaj samo zaradi popusta." Kot so zapisali na uradni strani kluba, imamo v Sloveniji na stotine ljubiteljev avtomobilskih "polstarin", kupljenih iz preprostega razloga – starejši model je v tistem trenutku cenejši od generacijsko novejšega. To v praksi pomeni, da so to vozila, ki jih bodo lastniki ob prvi resni okvari prodali ali odpeljali na odpad.

"Prvo pravilo je originalnost. Bolj je avto pogost, več so jih izdelali, bolj smo pri izdaji certifikata strogi. Recimo opel astra, druge generacije. Gre za zelo pogost avto pri nas, a obstajajo izjeme. Eno je imel v lasti znan že pokojni slovenski arhitekt. Pred petimi leti je njegov sin, prodal njegovo astro z le osem tisoč kilometri. Imel je še originalno ABC tablico, originalen račun, servisno knjižico, prospekte in vso dokumentacijo. Bil je v stanju kot bi ga pripeljal iz salona. Za to vrsto avtomobila zaradi same pogostosti praviloma ne dajemo certifikata youngtimerja, ampak ta astra je tipična izjema, ki lahko dobi certifikat."

Brez delitve certifikatov, en certifikat za vse

Ko lastnik starodobnika pridobi certifikat, je ta obarvan rumene barve, certifikat za youngtimerja pa je obarvan v roza barvo. Pri obeh se veljavnost po petih letih podaljša ob dokazovanju brezhibnosti vozila in upoštevanju vseh pravil. Ni pa youngtimer oproščen letne dajatve za uporabo cest, tako kot je to pri starodobnikih.

"Youngtimer certifikat sicer velja le za prehodno obdobje. Veljal bo do takrat, ko bo avto dopolnil trideset let in pridobil starodobniški status. V našem klubu delamo na tem, da bi bil certifikat enoten. Radi bi, da se certifikat dodeli kot splošno zgodovinskemu vozilu," je še pojasnil Beguš.

Tomaž Beguš ima poleg že prej omenjenega BMW E36 v lasti še hondo civic 4. generacije in fiat cinquecenta. Vsi trije so povsem originalni, v odličnem stanju, z malo prevoženimi kilometri in stalno parkirani v garaži. | Foto: Tomaž Beguš Tomaž Beguš ima poleg že prej omenjenega BMW E36 v lasti še hondo civic 4. generacije in fiat cinquecenta. Vsi trije so povsem originalni, v odličnem stanju, z malo prevoženimi kilometri in stalno parkirani v garaži. Foto: Tomaž Beguš

Ne spreglejte