Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen afera

Sreda, 23. 9. 2015, 17.42

8 let

Winterkorn odstopil z mesta prvega moža Volkswagna: "Dajem možnost za nov začetek …"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagnova afera je dobila prvi epilog: Martin Winterkorn je odstopil z mesta predsednika uprave. "S svojim odstopom dajem možnost za ta novi začetek," pravi eden najvplivnejših menedžerjev sveta.

Presunile so ga razsežnosti vseh nepravilnosti

"Šokiran sem nad dogodki v zadnjih dneh. Še posebej sem presunjen, da so bile v skupini Volkswagen mogoče nepravilnosti takšnih razsežnosti. Volkswagen potrebuje novi začetek – tudi v smislu osebja. S svojim odstopom dajem možnost za ta novi začetek," je v izjavi sporočil Martin Winterkorn, ki zapušča krmilo koncerna Volkswagen.

Odvetniki so že na delu …

Afera Volkswagen je izbruhnila, ko je ameriška agencija za zaščito okolja sporočila, da je Volkswagen, največji evropski proizvajalec avtomobilov, na nekatere dizelske modele svojih vozil nameščal programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v obdobju uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi.

Iz Volkswagna so nato sporočili, da so po svetu s spornim programom opremili okoli 11 milijonov dizelskih vozil. Škandal je že sprožil vrsto dodatnih preiskav po vsem svetu, med drugim se obeta tudi v domači Nemčiji. Več državljanov je pri državnem tožilstvu v Braunschweigu podalo tudi kazenske ovadbe.

Nemško državno tožilstvo je sprožilo predhodno kazensko preiskavo v primeru goljufanja Volkswagna. Pri tem se osredotočajo predvsem na morebitne pravne postopke proti odgovornim osebam v družbi. O natančni vsebini prejetih kazenskih ovadb državljanov pa za zdaj oblasti ne govorijo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do ravnanja Volkswagna so kritični v nemškem industrijskem združenju BDI. "Made in Germany odraža izvrstne proizvode," je poudaril prvi mož združenja Ulrich Grillo. "Stojim za nemško industrijo in za dobrim delom, opravljenim milijonkrat vsak dan," je dodal.

Le preglednost, odprtost in hitri postopki nam lahko pomagajo

Grillo je ob tem poudaril, da morajo podjetja spoštovati pravila. "Vsakršno manipulacijo obsojamo," je dejal in pozdravil Volkswagnovo odločitev o neodvisni preiskavi. "Le preglednost, odprtost in hitri postopki nam lahko pomagajo," je dejal.

Ostri so bili tudi v nemškem avtomobilskem združenju VDA. "Zloraba posebne programske opreme motorja – to preprosto ne gre," je dejal predsednik VDA Matthias Wissmann. V združenju ta škandal jemljejo zelo resno, obenem pa ne bi bilo pošteno, če bi se zaradi njega na udaru znašlo na stotine dobaviteljev in proizvajalcev za ameriški trg, je dodal.

Ne spreglejte