Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
30. 11. 2011,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volvo

Sreda, 30. 11. 2011, 14.48

8 let

Volvova glavna razvojna strategija obsega elektrifikacijo in učinkovitost

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Volvu so prepričani, da so prevzeli vodilno vlogo v prizadevanju za do okolja prijazne avtomobile in radikalno zmanjšanje porabe goriva. Njihovi glavni vodili sta elektrifikacija in učinkovitost.

Stefan Jacoby: Trdimo, da smo vodilni pri skrbi za okolje!

"Trdimo, da smo vodilni pri skrbi za okolje, saj spodbujamo elektrifikacijo motorjev, običajni pogon pa smo omejili izključno na štiricilindrske motorje," je povedal Stefan Jacoby, generalni direktor družbe Volvo Car Corporation, na pred kratkim končanem avtomobilskem salonu v Los Angelesu. V prid besedam prvega moža Volva govorijo tudi podatki organizacije European Federation for Transport and Environment (T&E), po katerih je Volvo pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida vodilni proizvajalec avtomobilov v Evropi. Podatki omenjene institucije kažejo, da je švedski proizvajalec v zmanjševanju izpustov nevarnega toplogrednega plina prekosil kar osem največjih evropskih proizvajalcev avtomobilov, saj je izpust zmanjšal kar za devet odstotkov.

Tretjino vseh sredstev namenijo raziskovanju zelenih pogonskih virov

"Ta odličen rezultat je posledica naše okoljevarstvene usmerjenosti, ki se združuje pod oznako 'DRIVe Towards Zero'. Tretjina vsega denarja je namenjena raziskovanju zmanjševanja izpusta ogljikovega dioksida. Na trg prihajajo naši novi motorji z neverjetno majhno porabo goriva in prepričani smo, da bomo tudi tokrat premagali konkurenco," pravi Stefan Jacoby.

Varčni štirivaljnik z zmogljivostmi šestvaljnikov?

Paleta novih motorjev VEA (Volvo Environmental Architecture) je sestavljena izključno iz štirivaljnih motorjev, ki bodo v nekaterih konfiguracijah kombinirani z elektrifikacijo ali preostalimi tehnologijami, kot je na primer pogon s pomočjo kinetičnega vztrajnika.

"Čas je, da avtomobilska industrija preneha šteti cilindre. Osredotočanje na štirivaljne motorje je odličen način, kako zagotoviti čim manjšo porabo goriva z enako zmogljivostjo motorja. Našim kupcem bomo ponudili štirivaljni motor višje zmogljivosti, kot jo zdaj ponujajo šestvaljniki. Njihova poraba pa bo manjša, kot jo imajo današnji šestvaljniki," je povedal Stefan Jacoby.

V paleti motorjev tudi hibridne kombinacije in tudi povsem električno gnani sistemi

Paleta VEA je sestavljena iz bencinskih motorjev z direktnim vbrizgom in klasičnih dizelskih motorjev z do 35 odstotkov manjšo porabo goriva. Posamezni motorji bodo pridobili moč tudi s pomočjo hibridnega pogona ali preostalih naprednih tehnologij.

Del Volvove do okolja prijazne usmeritve predstavlja tudi model volvo V60 plug-in hybrid, ki bo evropskim kupcem na voljo jeseni prihodnje leto. Gre za prvi dizelski plug-in hibrid na svetu, ki bo vozniku omogočal doseg 50 km na zgolj električni pogon in porabo 1,9 l/100 km pri kombinirani vožnji. Skandinavci pa so na trg že poslali omejeno količino modela volvo C30 electric, katerega električni doseg znaša do 150 km.

Ne spreglejte