Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
6.30

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

8

Natisni članek

omejitev hitrosti Volvo

Sreda, 6. 3. 2019, 6.30

5 let

Samo še 180 kilometrov na uro: Volvo bo omejil hitrost svojih avtov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

8

Volvo bo s prihodnjim letom na vseh svojih modelih omejil najvišjo hitrost na 180 kilometrov na uro. S tem želijo povečati varnost in uresničiti napovedi, da od leta 2020 v njihovih avtomobilih ne bo nihče več izgubil življenja.

Omejitev najvišje hitrosti na 180 kilometrov na uro bodo pri Volvu aktivirali na avtomobilih, ki bodo že v modelnem letu 2021. | Foto: Gašper Pirman Omejitev najvišje hitrosti na 180 kilometrov na uro bodo pri Volvu aktivirali na avtomobilih, ki bodo že v modelnem letu 2021. Foto: Gašper Pirman

Za večjo varnost

Spremembe bodo implementirali na globalni ravni v drugem četrtletju prihodnjega leta za vsa vozila modelnega leta 2021. Švedi so se za ta drzni korak odločili, ker je njihova raziskovalna ekipa odkrila, da pri hitrosti 180 kilometrov na uro še lahko nudijo določeno stopnjo varnosti. Čeprav imajo tako rekoč vse države v veljavi nižje omejitve, jih vozniki močno prekoračijo. Pri Volvu so se zato odločili in uvedli hitrostno omejitev, kot pravijo, vsako rešeno življenje opravičuje to odločitev.

Avtomoto Skrivnostna Volvova kamera: varnost ali nadzor voznikov?

Pričakujejo plaz kritik

Hakan Samuelsson, izvršni predsednik Volva, pričakuje odpor ljudi in tudi kupcev, a kot je pojasnil, je bil Volvo že pod udarom kritik, ko so vozniku vzeli svobodo in v vsak avto začeli vgrajevati varnostni pas. Sprememba najvišje hitrosti navsezadnje ne bo v večji meri prizadela bodočih kupcev, saj najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro dosegajo le modeli z oznako Polestar.

Strokovnjaki za varnost pri Volvu so opozorili, da se večina voznikov ne zaveda nevarnosti velike hitrosti. Varnostna tehnologija, vgrajena v avtomobil, takrat ne more več preprečiti težjih poškodb in smrti v primeru nesreče.

Avtomoto Volvo XC40 - samosvoj SUV, nikakor le pomanjšan #foto
Ne spreglejte