Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Volkswagen polo

Sreda, 18. 10. 2017, 12.05

6 let, 5 mesecev

Volkswagen polo: karizmatični nemec želi uloviti "slovenskega" clia #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Volkswagen Polo slovenska predstavitev | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Volkswagen polo želi na valu digitalne revolucije v segment, ki mu kraljuje renault clio, vnesti nekaj svežine ter z novo podobo, velikodušnim dimenzijskim prirastkom in najnovejšimi asistenčnimi sistemi postaviti dobre temelje za prihod majhnega športnega terenca T-roc. Za 6. generacijo tretjega najpomembnejšega Volkswagnovega prodajnega stebra se bo v Sloveniji prihodnje leto odločilo vsaj 2.750 kupcev.


Poudarki:

Polo je v Sloveniji drugi najbolje prodajani avtomobil v svojem segmentu. Zaostaja le za renault cliom. Volkswagen polo je vstopil v 6. generacijo in bo s tehnološko najnovejšimi sistemi in mladostniško potniško kabino poskusil ubraniti napad prodajno vse uspešnejših majhnih športnih terencev. | Foto: Gašper Pirman Volkswagen polo je vstopil v 6. generacijo in bo s tehnološko najnovejšimi sistemi in mladostniško potniško kabino poskusil ubraniti napad prodajno vse uspešnejših majhnih športnih terencev. Foto: Gašper Pirman

V petih generacijah so do zdaj prodali že 14 milijonov enot. Najbolje prodajana je bila 4. generacija, skupaj so jih prodali pet milijonov.

Segment, kjer nastopa polo, se krči, vedno večja pa je prodaja manjših športnih terencev.

Presenetljivo velik je delež (44,5 odstotka) dizelsko gnanih različic.

V Sloveniji je registriranih kar 28 tisoč polov.

V 6. generaciji je zrasel za 8,1 centimetra in je za 6,9 centimetra širši. Medosna razdalja, ki je zrasla za 9,4 centimetra, preseže 2,5 metra. Prtljažnik je v primerjavi s predhodnikom za četrtino večji: od 351 do 1.125 litrov.

Na začetku prodaje bo na voljo litrski trivaljni bencinski agregat TSI, 1,6-litrski dizelski agregat TDI in različica TGI na zemeljski plin (CNG) bosta na voljo proti koncu leta. Močnejši, 1,5-litrski TSI bo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.


V svojem segmentu je polo drugi najbolje prodajani model. Zaostaja za renault cliom in je uvrščen pred dacio sandero. | Foto: Gašper Pirman V svojem segmentu je polo drugi najbolje prodajani model. Zaostaja za renault cliom in je uvrščen pred dacio sandero. Foto: Gašper Pirman

Dizelski agregat še ni rekel zadnje besede

Proizvajalci vozil so pod vedno večjim političnim in javnim pritiskom glede dizelskih agregatov. Številne države, med njimi tudi Slovenija, sprejemajo direktive, ki bodo v prihodnjih letih popolnoma spremenile prodajne številke in razmerje med proizvajalci vozil. Zaradi izbruha afere Dieselgate se je javna podoba dizelskih agregatov močno poslabšala, prvič po letu 2009 pa se je zgodilo, da so v Evropi prodali več bencinskih kot dizelskih avtomobilov. Kljub dimenzijsko razmeroma majhnemu segmentu in vse boljšim bencinskim agregatom je presenetljiv podatek, da se še vedno kar 44,5 odstotka kupcev odloči za dizelsko gnano različico. V primerjavi s preteklimi leti je upad prodaje zanemarljiv, v letu 2014 pa je delež dizelsko gnanih polov v Sloveniji znašal kar 53,7 odstotka.

Segment se krči, na vrata trkajo manjši športni terenci

Polo piše zgodovino že več kot štirideset let in od vsega začetka velja za enega najpomembnejših igralcev na trgu. Z vsako generacijo je še pridobival veljavo ter se po prodajnih številkah postavil ob bok passatu in golfu. A njegov pohod na sam vrh omejuje hiter porast prodaje majhnih športnih terencev, ki počasi prevzemajo vse večji prodajni delež. Pri Volkswagnu bodo veliko stavili na novi model T-roc, ki bo k nam zapeljal še letos, polo pa bo z dimenzijsko rastjo in tehnološko najnovejšimi sistemi poskusil stopiti iz golfove sence.

Hkrati bo polo poskrbel za nižanje povprečne starosti kupcev. Z izstopajočim videzom, igrivimi barvami in mladostniško potniško kabino, ki je zaradi dodatnih centimetrov pridobila prostornost, bo nagovarjal mlade po duši. Na seznamu dodatne opreme je širok nabor varnostno-asistenčnih sistemov, med najopaznejše elemente pa spadajo digitalni merilniki v armaturni plošči. Avtomobilu prinašajo vtis digitalne izpopolnjenosti in tehnološke naprednosti, obenem pa se polo prav po tem elementu najbolj razlikuje od tekmecev. Vsi testni primerki s predstavitve so bili opremljeni z običajnimi analognimi merilniki, saj bodo v tovarni vgradnjo naprednih in prilagodljivih merilnikov začeli šele zdaj.

Številne igrive barvne kombinacije bodo privabile nekoliko mlajše kupce. Ti bodo do popolnosti izkoristili digitalne sisteme, ki so lahko vgrajeni v pola. | Foto: Gašper Pirman Številne igrive barvne kombinacije bodo privabile nekoliko mlajše kupce. Ti bodo do popolnosti izkoristili digitalne sisteme, ki so lahko vgrajeni v pola. Foto: Gašper Pirman

Polo je dimenzijsko zrasel in v potniški kabini pridobil dobrodošle centimetre. Kupci lahko potniško kabino s številnimi personalizacijskimi elementi popestrijo in uredijo po svojem okusu. | Foto: Gašper Pirman Polo je dimenzijsko zrasel in v potniški kabini pridobil dobrodošle centimetre. Kupci lahko potniško kabino s številnimi personalizacijskimi elementi popestrijo in uredijo po svojem okusu. Foto: Gašper Pirman

Sprva le bencin, do konca leta tudi dizel in TGI

Slovenski kupec bo sprva lahko izbiral med bencinsko gnanimi poli, saj sta ob lansiranju na voljo litrski atmosferski agregat s 55 kilovati ter litrski prisilno polnjeni agregat TSI s 70 in 85 kilovati. Ob koncu leta bosta na voljo še 1,6-litrski dizelski agregat TDI z 59 in 70 kilovati ter litrski TGI, ki deluje na zemeljski plin (CNG). Proti koncu prihodnjega leta bosta ponudbo obogatila še 1,5-litrski TSI s 110 kilovati in najmočnejši 2,0-litrski bencinski agregat TSI s 147 kilovati, ki bo vgrajen v športno različico GTI.

V primerjavi s predhodnikom je 6. generacija pola dražja za približno 500 evrov, vendar v zameno kupec pridobi več serijsko nameščene opreme in izboljšane materiale. Tako se vse začne pri vstopni ceni 12.591 evrov, vsaj toliko bo namreč treba odšteti za litrski atmosferski agregat in paket opreme trendline. Za najzanimivejši 85-kilovatni agregat TSI s paketom opreme comfortline bo treba odšteti vsaj 15.107 evrov, za paket highline pa 15.852 evrov. Ljubitelji dizelskih agregatov boste morali pripraviti vsaj 15.282 evrov oziroma 16.567 evrov za močnejšo različico. Na voljo sta še posebna paketa opreme beats in r-line. Oba prinašata unikatne karoserijske dodatke, še nekoliko bolj športno in mladostniško potniško kabino ter izdatno izraženo personalizacijo modela.

Noče ostati v senci večjega golfa, zato je dobil prepoznaven proizvajalčev oblikovalski podpis, ki prinaša ostre in ravne linije. | Foto: Gašper Pirman Noče ostati v senci večjega golfa, zato je dobil prepoznaven proizvajalčev oblikovalski podpis, ki prinaša ostre in ravne linije. Foto: Gašper Pirman Opcijsko je na voljo 10,26-palčni digitalni zaslon, ki se lahko dopolnjuje z voznikovimi digitalnimi merilniki. | Foto: Gašper Pirman Opcijsko je na voljo 10,26-palčni digitalni zaslon, ki se lahko dopolnjuje z voznikovimi digitalnimi merilniki. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte