Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 6. 2021,
21.49

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

6

Natisni članek

volkswagen multivan Volkswagen

Četrtek, 10. 6. 2021, 21.49

2 leti, 10 mesecev

Volkswagen multivan

Razkrit: Volkswagnov kombi še ni bil tako blizu avtomobilu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

6

Volkswagen multivan | Nova generacija Volkswagnovega potniškega kombija, ki zdaj nastaja na avtomobilski platformi MQB. | Foto Volkswagen

Nova generacija Volkswagnovega potniškega kombija, ki zdaj nastaja na avtomobilski platformi MQB.

Foto: Volkswagen

Star je že 71 let, a še vedno lahko ponudi veliko novega. Volkswagnov kombi je zdaj prvič samostojni model in si platforme ne deli več s tovornim kombijem transporterjem. Multivan je bližje avtomobilu kot kadarkoli prej, poleg vpadljivega oblikovanja je novost tudi priključno hibridni pogon.

Sprednji del novega multivana, ki ima enake osnovne elemente kot tudi novi golf. | Foto: Volkswagen Sprednji del novega multivana, ki ima enake osnovne elemente kot tudi novi golf. Foto: Volkswagen Novi volkswagen multivan je dolg 4,9 metra, širok 1,9 metra in enako tudi visok. Na voljo bo tudi v različici s podaljšano medosno razdaljo, kjer znaša skupna dolžina 5,1 metra. Novi multivan je tako nekoliko večji od predhodnika šeste generacije.

Razlike so velike in novi multivan v dolgi zgodovini tega modela je ena izmed pomembnejših evolucij. Multivana so prvič izdelali na avtomobilski platformi, in sicer podaljšani različici platforme MQB, to si deli z avtomobili, kot so volkswagen tiguan, škoda kodiaq in seat tarraco.

Do zdaj je multivan izhajal z iste osnove kot tovorni transporter. Pri Volkswagnu so zdaj oba kombija ločili, tovornega bodo izdelali skupaj s Fordom in bo nastal na osnovi transita.

Bolj prilagodljiv in tudi s povsem ravnim dnom v potniškem prostoru

Po zaslugi "avtomobilske" platforme je multivan dobil več priložnosti pri zasnovi notranjosti, prav tako so mu lahko namenili tudi koncernski priključno hibridni pogon. Pri Volkswagnu obljubljajo najbolj prostoren in prilagodljiv multivan do zdaj.

Pri tem opozarjajo na modularni sistem sedežev in večfunkcijsko mizico. Zadnjih pet sedežev je mogoče povsem odstraniti, sedeže druge vrste pa zavrteti za 180 stopinj.

Nova generacija multivana nekoliko spominja na oblikovalske poteze tega kombija iz sredine osemdesetih let.  | Foto: Volkswagen Nova generacija multivana nekoliko spominja na oblikovalske poteze tega kombija iz sredine osemdesetih let. Foto: Volkswagen

Vozniški prostor je prečiščen in minimalističen, usmerjen pa v digitalno. Enako torej kot tudi pri novih Volkswagnovih osebnih avtomobilih. | Foto: Volkswagen Vozniški prostor je prečiščen in minimalističen, usmerjen pa v digitalno. Enako torej kot tudi pri novih Volkswagnovih osebnih avtomobilih. Foto: Volkswagen

Prostornina potniškega prostora vse do 1.844 litrov

Ker multivan nima več klasične ročne zavore in prestavne ročice, so lahko po vsej površini zagotovili ravno dno. Tako je mogoče prtljažnik z osnovnih 469 litrov povečati vse do 1.844 litrov prostornine.

Opazne so tudi spremembe pri voznikovem prostoru, ki pa ga poznamo iz novih volkswagnov. Del serijske opreme so večfunkcijski volanski obroč, digitalni merilniki in dobrih 10 palcev velik zaslon nad sredinsko konzolo.

V ospredju dva bencinska motorja, prvič tudi priključni hibrid

Pri pogonih bosta sprva na voljo 1,5-litrski in dvolitrski bencinski motor, sledil pa bo tudi dvolitrski 200-"konjski" dizelski motor. Omenjeni priključni hibrid sestavljata elektromotor in 1,4-litrski bencinski motor, ki zagotavljata sistemsko moč 215 "konjev".

Zmogljivost baterije je 13 kilovatnih ur, kar bo zagotavljalo doseg do 50 kilometrov. Pri različici PHEV bo za prenos moči skrbel šeststopenjski samodejni menjalnik DSG, v preostale pa bo vgrajen osemstopenjski menjalnik DSG.

Prilagodljivost potniškega prostora:

Volkswagen multivan | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen multivan | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen multivan | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Ne spreglejte