Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 5. 2020,
9.34

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

3

Natisni članek

Renault Revoz

Petek, 29. 5. 2020, 9.34

3 leta, 10 mesecev

Varčevanje Renaulta: 15 tisoč odpuščanj, z ukrepi tudi v Slovenijo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

3

Renault | Renault namerava v treh letih privarčevati dve milijardi evrov in število zaposlenih zmanjšati za okrog 15 tisoč. | Foto Reuters

Renault namerava v treh letih privarčevati dve milijardi evrov in število zaposlenih zmanjšati za okrog 15 tisoč.

Foto: Reuters

Renault je predstavil triletni varčevalni načrt, vreden dve milijardi evrov, ki obsega racionalizacijo poslovanja in proizvodnje, predvideva pa tudi do 15 tisoč odpuščanj. Novomeškega Revoza na zemljevidu tovarn, ki jih bodo ukrepi prizadeli, za zdaj ni.

Nova strategija je posledica zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu, ki so se kazale že pred izbruhom epidemije bolezni covid-19. Ta je nato razmere še bistveno poslabšala in na marsikaterem trgu tako slabe prodaje novih avtomobilov ni bilo že od konca druge svetovne vojne. Renault je tako danes razkril strategijo poslovanja, ki predvideva varčevanje v višini dveh milijard evrov.

V Franciji bodo morali odpustiti 4.600 ljudi, v drugih državah pa bo skupno ostalo brez dela še več kot 10 tisoč ljudi. Renault bo tako začel dogovore s francoskimi sindikati. Skupno Renault po celem svetu zaposluje 180 tisoč ljudi, od tega 48.500 v Franciji.

Elektrificirana vozila bodo morala dobiti pomembno mesto v načrtih Renaulta, če želi podjetje od Francije dobiti pet milijard evrov pomoči. | Foto: Reuters Elektrificirana vozila bodo morala dobiti pomembno mesto v načrtih Renaulta, če želi podjetje od Francije dobiti pet milijard evrov pomoči. Foto: Reuters

Zmanjšali bodo število izdelanih avtomobilov

Kako bo Renault privarčeval dve milijardi evrov? Najprej prek sinergij partnerstva z Nissanom in Mitsubishijem. Zmanjšali bodo število različnih komponent in povečali standardizacijo proizvodnje.

V tovarnah bodo pospešili digitalizirane projekte in prehod na standard industrije 4.0. Renault je tudi prilagodil obseg globalne proizvodnje z lanskih štirih milijonov novih vozil na 3,3 milijone v letu 2024.

"Obseg prodaje smo načrtovali preveč na veliko. Zdaj se vračamo nazaj k temeljem," je danes povedala predsednica Renaulta Clotilde Delbos, ki jo bo s 1. julijem na čelu Renaulta sicer tudi uradno zamenjal Luca De Meo.

Renault grand scenic in ford s-max
Avtomoto Neuradno: bo Renault ukinil tri zelo znane avtomobile?

Revoz je ena najbolj modernih Renaultovih tovarn, ki izdeluje clia, twinga in smarta forfour. | Foto: Gregor Pavšič Revoz je ena najbolj modernih Renaultovih tovarn, ki izdeluje clia, twinga in smarta forfour. Foto: Gregor Pavšič Revoz za zdaj zunaj ukrepov odpuščanj

Medtem ko so napovedali zamrznitev širitve proizvodnje v Romuniji, novomeškega Revoza za zdaj ni na zemljevidu tovarn z napovedanimi spremembami. Revozu so sicer iz francoskega Flinsa, kjer se je zdaj tovarna znašla v težavah, predali proizvodnjo svojega najbolje prodajanega modela clio.

Renault se sicer nadeja pet milijard evrov pomoči od francoske države, ki je 15-odstotna lastnica podjetja. Pristojni minister je sicer to pomoč že pogojeval z zaključenim dogovorom s sindikati zaposlenih in strategijo prehoda na okolju prijaznejše avtomobile z nižjim izpustom CO2.

Ne spreglejte