Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
12.42

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ajdovščina

Četrtek, 15. 2. 2018, 12.42

6 let, 2 meseca

V Ajdovščino prihaja heliodrom za sto tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

V Ajdovščini bodo poleg letališča zgradili vzletno-pristajalno ploščad za helikopterje, ki bo stala sto tisoč evrov.

Ajdovščina bo dobila uradno ploščad za vzlete in pristanke helikopterjev. | Foto: Simon Plestenjak Ajdovščina bo dobila uradno ploščad za vzlete in pristanke helikopterjev. Foto: Simon Plestenjak

Ploščad bodo zgradili do konca leta

V Ajdovščini sta pismo o nameri gradnje podpisala državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin. Pri gradnji heliodroma je Beočin obljubil podporo domače občine in še naprej ustrezne pogoje za delovanje civilne zaščite, gasilske enote in reševalne službe.

Vso potrebno dokumentacijo bodo imeli v roku treh mesecev, ploščad pa bodo predvidoma zgradili do konca letošnjega leta. Investicija znaša sto tisoč evrov.

Kakšne bodo koristi?

"To je pomembno predvsem zaradi tega, ker bomo imeli možnost izvajanja helikopterskih intervencij v primeru naravnih in drugih nesreč. Prav tako je to pomembno tudi za občane za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči, ker moramo vedeti, da je ta postala nek standard tudi v Sloveniji. Zato je treba infrastrukturo preurediti tako, da se bo lahko obolele in poškodovane čim hitreje pripeljalo na ustrezna mesta," je povedal Bizjak.

Ploščad bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo helioport koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev. V primeru izrednih razmer je vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki je nameščena v omenjen regijskem skladišču.

Ploščad bo stala v neposredni bližini obstoječega logističnega centra za zaščito in reševanje ob ajdovskem letališču, kjer je prostor rezerviran še za gradnjo gasilsko-reševalnega centra in policijske postaje.
Ne spreglejte