Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
31. 5. 2024,
7.47

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
električni avtomobili renault twingo Renault

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2024, 7.47

1 mesec, 3 tedne

Renault twingo

Uradno: Renault v razvoj s Kitajci, proizvodnja v Revozu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Renault twingo | Foto Renault

Foto: Renault

Renault bo novega twinga, ki ga bodo izdelovali v Evropi – najverjetneje kar v novomeškem Revozu – razvil s pomočjo kitajskega tehničnega partnerja.

Evropski avtomobilski proizvajalci krčevito iščejo učinkovite rešitve, kako v nekaj letih izdelati cenejše električne mestne avtomobile. To so avtomobili s ceno okrog 20 tisoč evrov, kolikor danes na primer stane spodobno opremljeni renault clio s klasičnim bencinskim (nehibridnim) motorjem.

Kitajci bodo pomagali pospešiti razvoj in nižati stroške

Renault je sprva nameraval novo generacijo twinga razviti z Volkswagnom, a do sodelovanja naposled ni prišlo. Volkswagen bo svoj avtomobil izdelal sam, pri Renaultu pa so zdaj potrdili razvoj twinga s pomočjo kitajskega tehničnega partnerja. Podrobnosti niso znane, prav tako ne, katero kitajsko podjetje bi Renaultu lahko pomagalo.

Kitajski partner bo Renaultu pomagal predvsem iz časovnega in stroškovnega vidika. Novega twinga bodo še naprej razvijali in oblikovali v Evropi, tu bo potekala tudi končna proizvodnja. Med najresnejšimi lokacijami za proizvodnjo twinga je novomeški Revoz. Prav dejstvo, da želi Renault malčka izdelovati v lastnih tovarnah, je bilo med vzroki konca pogovorov o sodelovanju z Volkswagnom.

Kitajski partnerji postajajo ključni

Kitajski tehnični partnerji za evropske proizvajalce niso novost. Volkswagen je tako partnerstvo za ohranjanje konkurenčnosti na kitajskem trgu sklenil z Xpengom, Audi z družbo SAIC, Stellantis pa z Leapmotorjem.

 

Ne spreglejte