Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 4. 2018,
6.53

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Volkswagen Herbert DIess

Četrtek, 12. 4. 2018, 6.53

6 let

Kdo je Herbert Diess

Učil se je pri BMW, zdaj bo vodil Volkswagen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Vodstvo Volkswagna bo predvidoma v petek odločalo o zamenjavi predsednika Matthiasa Mullerja s Herbertom Diessom, ki v Wolfsburgu dela šele tretje leto. Kdo je Diess, ki bo očitno postal vodja največjega proizvajalca avtomobilov na svetu?

Herbert Diess se je pri Volkswagnu izkazal s sposobnostjo krmarjenja med različnimi interesi in notranjimi konflikti, prav tako tudi z uspešnim zmanjševanjem stroškov. | Foto: Reuters Herbert Diess se je pri Volkswagnu izkazal s sposobnostjo krmarjenja med različnimi interesi in notranjimi konflikti, prav tako tudi z uspešnim zmanjševanjem stroškov. Foto: Reuters

Ko je Diess prišel k Volkswagnu, je tega vodil še Martin Winterkorn. | Foto: Ko je Diess prišel k Volkswagnu, je tega vodil še Martin Winterkorn. Napovedana zamenjava na vrhu uprave Volkswagna, največjega proizvajalca avtomobilov na svetu, je presenetljiva. Koncern se izvija iz dizelske afere, beleži izjemne prodajne in tudi poslovne rezultate. Neuradno so Müllerja, nekdanjega predsednika znamke Porsche, vse obveznosti predsednika Volkswagna tudi utrudile in zdaj je očitno napočil čas za Diessovo ero vodenja družbe.

Diess je pri Volkswagnu še novinec, tja je prišel iz BMW

Medtem ko je Müller pri Volkswagnu zaposlen že štiri desetletja oziroma svojo celotno kariero, se je Diess v Wolfsburg preselil leta 2015. Tja je prišel le nekaj mesecev pred izbruhom dizelske afere.

Leta 1989 je začel delati pri družbi Bosch. Postal je vodja njihove tovarne v Španiji in se nato leta 1996 pridružil BMW. Kot vodji naročanja mu je uspelo stroške dobaviteljev zmanjšati za štiri milijarde evrov.

Nato je prevzel vodenje razvoja in tudi uprave. Tam ga je konec leta 2014 naposled zamenjal Harald Kruger, Diess pa se je prihodnje leto iz Münchna preselil v Wolfsburg.

Tudi pri Volkswagnu se je izkazal z dogovori za zniževanje stroškov

Ob svojem prihodu je naletel na očitke sindikatov, da kot vodja znamke Volkswagen ne bo kos svoji nalogi. Toda v trdih pogajanjih mu je uspelo zagotoviti zadovoljivo rešitev, s katero je bilo mogoče število delovnih mest zmanjšati za 30 tisoč in prihraniti 3,7 milijarde evrov.

Danes 59-letni Diess bo na čelu uprave predvidoma zamenjal pet let starejšega Müllerja. Med razlogi za zamenjavo je tudi Diesssova vloga pri prihodnjem razvoju Volkswagnovega koncerna, ki se nanaša na obdobje po dizelski aferi. Diess je domnevno tudi velik zagovornik elektromobilnosti, o kateri pri Volkswagnu v zadnjih letih tako veliko govorijo.

Ne spreglejte