Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 11. 2017,
7.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Lexus Toyota

Petek, 24. 11. 2017, 7.40

6 let, 5 mesecev

Toyota želi v Sloveniji preroditi znamko Lexus, kakšen je njen potencial?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Toyota želi v Sloveniji znova preroditi svojo premium znamko Lexus, ki ji pripada enoodstotni tržni delež. Prihodnje leto sledi prenova salona v Ljubljani, čez dve leti tudi dva nova modela. V roke Slovencev leta 2018 že 120 novih lexusov?

Športni terenec RX je eden pomembnejših Lexusovih prodajnih adutov. | Foto: Ciril Komotar Športni terenec RX je eden pomembnejših Lexusovih prodajnih adutov. Foto: Ciril Komotar

Ali ste pravi za Lexus: 90-sekundni origami test

Test: Lexus RX 450h F sport – ekološki luksuz, žlahten kot japonski vrtovi

Hibridi, elektrika, avtoplin: kako hitro Slovenci sprejemamo avtomobilsko alternativo?


"V Evropi Lexusov tržni delež znaša okrog dva odstotka, v Sloveniji trenutno odstotek trga," ocenjuje Gašper Picelj, vodja regionalne prodaje pri podjetju Toyota Adria. | Foto: Mediaspeed "V Evropi Lexusov tržni delež znaša okrog dva odstotka, v Sloveniji trenutno odstotek trga," ocenjuje Gašper Picelj, vodja regionalne prodaje pri podjetju Toyota Adria. Foto: Mediaspeed Največ težav s prodorom v Evropi, kjer premium trg obvladujejo nemške znamke

Lexus je Toyotina prestižna znamka, katere korenine segajo v leto 1983. Takrat je Toyotina uprava dobila idejo, da bi izdelali iz različnih vidikov "najboljši avtomobil na svetu". Medtem ko se je Lexusu uspelo uveljaviti v ZDA, je imala japonska znamka pričakovano več težav v Evropi. Trg premium avtomobilov tu (enako tudi na globalnem trgu) obvladujejo tri nemške premium znamke Mercedes-Benz, BMW in Audi. Lexus je na primer v prvih desetih mesecih letošnjega leta v Evropi prodal 36 tisoč svojih vozil, Mercedes pa 728 tisoč.

Pri Toyoti se zavedajo, da Lexus nikoli ne bo prava "mainstream" velikoserijska premium znamka, vseeno pa avtomobili z drznim oblikovalskim slogom, hibridnim pogonom in svojo zgodbo zagotavljajo določen potencial. Zato bodo poskušali Lexus kot znamko spet učinkoviteje zagnati tudi v Sloveniji. Pred gospodarsko krizo jim je v Sloveniji letno uspelo prodati tudi okrog 200 lexusov.

Le še bencinski in hibridni pogon

"Lexus je že pred leti iz svoje ponudbe odpravil dizelske motorje, danes je na voljo le še bencinski in hibridni pogon. Več kot 90 odstotkov prodanih lexusov ima hibridni pogon. Res je, delamo triletni načrt za novo rojstvo znamke v Sloveniji. Želimo povečati prodajo in prisotnost v premium segmentu, a zaradi dolge tradicije nemških znamk je to v Evropi še posebej težko. V Evropi Lexusov tržni delež znaša okrog dva odstotka, v Sloveniji trenutno odstotek trga," ocenjuje Gašper Picelj, vodja regionalne prodaje pri podjetju Toyota Adria.

V Sloveniji nameravajo prihodnje leto prodati 120 vozil in prenoviti osrednji prodajni salon v Ljubljani. Leta 2019 pričakujejo tudi dva nova modela.

Fotografije: Spoznajte športnega terenca lexus RX

Fotogalerija
1 / 45
Ne spreglejte