Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
17. 3. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto

Nedelja, 17. 3. 2013, 20.05

8 let

Toyota RAV4 – tudi v Sloveniji bo stavil na evolucijo prostornosti in dinamičnosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Toyoti ga opisujejo kot očeta modernih SUV-jev, ki ima po vsem svetu, v 150 državah, kar 4,5 milijonov sinov. Genomska karta generacije RAV4 4.0 je urbana kot še nikoli in precej prostornejša.

Ne dolgo nazaj je bil glavni tudi pri nas …

No, tudi v Evropi je RAV4 žel uspehe, kar dokazuje prodajna številka 1,2 milijona. Kakšna pa je njegova slovenska pot? Od dneva, ko je prvi RAV4 res kot nekakšna reinkarnacija SUV-jev izvorne celice zapeljal tudi na slovenske ceste, se je v avtomobilskem svetu, jasno, marsikaj spremenilo.

Še leta 2006, komaj 6 let pred uradnim začetkom najbolj temačnega časa evropskega in slovenskega avtomobilskega trga, ki žal še kar traja, so slovenski kupci pokupili kar 495 teh Toyotinih bolj na asfalt orientiranih terencev, ta številka pa je takrat pomenila 17,7-odstotni tržni delež v segmentu.

Potem pa se je zgodilo …

Kriza, ki je slovenski avtomobilski trg dobesedno pahnila dvajset let nazaj, in prava ekspanzija terenske mehkobe, v kateri elektronika vse bolj izpodriva mehaniko ter tako niža ceno in seveda množi konkurenco. Če so torej leta 2006 slovenski kupci lahko na domačem trgu izbirali med desetimi različnimi predstavniki razreda SUV, jih imajo danes na voljo kar 19. Zato ni čudno, da je imel RAV4 pri nas lani le še 1,9-odstotni tržni delež, povedano drugače, med 2.779 v Sloveniji prodanimi SUV-ji je bilo le 53 toyot RAV4.

Ekspanzija terenske mehkobe ga je prerodila, zgleduje se po svojem premiumskem sorodniku Lexusu

Toda že letos naj bi bila slika precej drugačna, saj tudi na naše ceste prihaja 4. generacija toyote RAV4, ki jo je verjetno prav konkurenca povsem prerodila, povečala, posodobila po videzu in tehniki ter ob tem celo pocenila, saj pri slovenskem uvozniku obljubljajo, da bo bolje opremljen novi RAV4 za do 2.500 cenejši od starega. Konkurenčen pa želi biti tudi z nekaterimi precej premiumskimi potezami, katerih vir navdiha je Lexus. Četudi boste recimo novega RAV-a 4 gnali prek luž in blata, si pozneje pred gledališčem, pri izstopu iz vozila, ne boste umazali hlač ali pa dolgega krila, saj po vzoru prestižnega lexusa RX-a bočna vrata prekrivajo v notranjost pomaknjen karoserijski prag, zato se ta ne umaže. Lexusove elemente pa je mogoče opaziti, te smo napisali že v testu novega aurisa, tudi v notranjosti na armaturni plošči.

Tej prestižni znamki pa se želi RAV4 približati tudi z zvočno zatesnjenostjo potniškega prostora. Na slovenskih cestah, kjer je zima pustila prave kraterje, je RAV4 pokazal, da v njem res ni "čričkastih" decibelov, pa tudi na avtocesti, tja proti 150 kilometrom na uro, je avtomobil presenetljivo tih in zato še bolj udoben. Pohvalno.

Z veliko sodobne vsebine se pri nas želi vrniti na pota stare slave

V bitki za slovenske kupce pa naj bi meč zdaj neposredno prekrižal z Volkswagnovi tiguanom, Fordovo kugo, mazdo CX-5, hondo CRV in Hyundaievim santa fejem. Zaradi prihoda nove in res precej dodelane 4. generacije jih zastopnik letos namerava prodati že dvakrat več kot lani, 150 torej. Pri tem naj bi med drugim pomagalo pet nivojev opreme (active, limited, elegant in executive), pri čemer že osnovna, active, ponuja napredno stabilnostno elektroniko VSC+TRC, 7 zračnih blazin, 17-palčna platišča, radio CD MP3 s povezavo Bluetooth, klimo, ogrevana zunanja ogledala, senzor nadzora tlaka v pnevmatikah, strešne nosilce, usnjen volan, dnevne luči LED …

Del tržne strategije pa predstavlja tudi širok nabor dodatkov: vlečna naprava, prtljažni nosilci, karoserijski elementi za ojačitve videza "offroad", platišča …

Čisto svež dizel 2WD za asfaltne namene

Nova toyota RAV4 želi tudi pri nas precej odločneje nastopiti med kupci, ki si takšen avtomobil zaželijo predvsem zaradi višjega sedenja, mešanice enoprostorskega in karavanske uporabnosti ter prostornosti in bolj markantnega videza.

Po meri teh čisto asfaltnih voznikov, tistih, ki jim je terenski imidž všeč,a so dejansko pripravljeni sebi in drugim priznati, da prav nič ne potrebujejo štirikolesnega pogona, je ukrojen tudi nov dvolitrski dizelski motor D-4D z močjo 91 kilovatov, opremljen s sistemom start&stop, ki bo na voljo le v različicah s pogonom na sprednji kolesni par (2WD). Ta motor se je na kratki testni vožnji proti Idriji izkazal kot zares varčen in povsem dovolj zmogljiv.

Tovarniški podatki za ta motor sicer obljubljajo 4,9-litrsko povprečje in 127-gramski izpust ogljikovega dioksida. Po koncu slabe 200-kilometrske etape domače predstavitve, ki je vsebovala tudi dinamično vožnjo, pa nam je potovalni računalnik, celo na poligonu med stožci, pokazal 6,1 litra. To je podatek, ki nedvomno obeta.

Pojdite in preverite! Evropejci smo dobili najbolj izpopolnjenega …

Toyota je svoje razvojne inženirje poslala na vse ključne trge, v Evropo, ZDA in Azijo, da so prisluhnili glasu ljudstva in želje kupcev dejansko implementirali v novinca. 4,57 metra skupne dolžine in 2,66 metra med obema osema je dobra osnova za precej prepričljivo odmerjene centimetre v potniški kabini. Razdalja med prvimi in zadnjimi sedeži je skoraj en meter (970 mm), kar je najboljši dosežek v razredu.

Zadaj se sedi odlično. Prostora je res skoraj toliko, kot v večjih vozilih segmenta D, nastavljati pa je mogoče tudi naklon naslonjala zadnje klopi.

RAV4 je narejen po meri aktivne družine, ki s sabo velikokrat tovori športne rekvizite in celo kolesa ob podrti zadnji klopi.

To so inženirji med ljudmi slišali in tudi upoštevali, zato je po novem prtljažnik v osnovni postavitvi velik 547 litrov, poveča pa se ga lahko na res zajetnih 1746 litrov.

Posebej po meri evropskega voznika pa so inženirji povečali še površino oziroma dolžino sedalnega dela voznikovega in sovoznikovega sedeža, povsem na novo zasnovali in nastavili odzivnost električnega servovolanskega mehanizma, ki omogoča natančno in bolj neposredno vodljivost, ter obračalni krog premera 10,6 metra.

Evropska različica se lahko pohvali z manj gibanja karoserije pri odločnejših zavojih, na sploh pa je najbolj dinamična, pri Toyoti so jo celo označili kot športno, kolikor to za SUV sploh pride v poštev.

Napredni štirikolesni pogon s terensko ostrino in odlično asfaltno asistenco

4x4-konkurentom naj bi težave delal RAV-ov zares prepričljiv štirikolesni pogon s sistemom Integrated Dynamic Drive System. Ta prevzema vlogo nadzornika in dirigenta misije oprijema ter zbira informacije izpod koles in na podlagi analize pridobljenih podatkov deli delo preostalim krmilnim enotam (dynamic torque control AWD, pre-torque control, VSC, EPS, pre-torque control ...).

Kljub bistveno bolj cestni podobi pa novinec na račun izpopolnjenega štirikolesnega pogona tako ostaja med najbolj drznimi predstavniki svojega razreda, ko je treba zapustiti udobje gladkega asfalta.

V sprednjem delu zadnjega diferenciala je elektromagnetna sklopka, ki nenehno nadzira in prilagaja pogonsko razmerje med prvo in zadnjo osjo. Po potrebi je pogon v razmerju 50:50 do hitrosti 40 km/h mogoče tudi zakleniti.

Od 22.900 evrov dalje, štirikolesni pogon pa so ovrednotili s 4.500 dodatnimi evri

Cene se v Sloveniji začnejo pri 22.900 evrih kolikor zahtevajo za dvokolesno gnanega in z vstopnim paketom opremljenega RAV-a 4 (2,0 dizel 2WD, 91 kW in CO2: 127 g/km). Prenos pogona tudi na zadnji kolesni par pomeni povečanje prej navedene vsote za 4.500 evrov.

Ta denar pa prinaša še prostorninski (+ 0,2 l) in kilovatni (+ 19 kW) motorni prirastek (2,2 dizel 4WD / 110 kW / CO2: 147 g/km).

Za najbolje opremljeno različico, ki ima v serijski opremi tudi samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi, električno zapiranje prtljažnika, sistem za opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu, nadzor mrtvega kota, usnje … pa bo treba pripraviti 37.600 evrov.

Ne spreglejte