Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
9. 3. 2016,
12.01

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Toyota

Sreda, 9. 3. 2016, 12.01

7 let, 10 mesecev

Toyota prius – nov začetek za najbolj priljubljenega hibrida tudi v Sloveniji

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Četrta generacija toyote prius je od včeraj naprej na voljo tudi slovenskim kupcem. Izboljšan v vseh pogledih bo, upoštevajoč popust, na prodaj za 25.950 evrov. Slovenci smo jih do zdaj kupili 400.

Leta 1995 prvi metri, leta 2016 milijoni kilometrov vsak dan

Od rojstva zloglasnega projekta 21, ki je postavil temelje Toyotinega hibridnega poslanstva, mineva že 24. leto. Naj spomnimo – po dveh letih razvoja je Toyota s prvim delujočim prototipom prevozila prvih 500 metrov, le dve leti za tem (leta 1997) je na cesto zapeljal začetnik nove ere – prvi serijski prius.

Danes koncern Toyota izdeluje in prodaja že 36 različnih hibridnih izvedenk oziroma modelov, med vsemi pa je najuspešnejši še vedno pionir z imenom prius, ki je v več kot dveh desetletjih postal sinonim složnega sodelovanja elektrike in klasičnega motorja na notranje izgorevanje. V Slovenijo je pripeljala četrta generacija, ki je, kot smo zapisali že v temeljitem in informacijsko izčrpnem poročilu s prve vožnje, v primerjavi s predhodnikom izboljšana v praktično vseh pogledih.

Kaj prius zna in v čem je boljši od prejšnjega

Prius je prvi Toyotin avtomobil, zasnovan na novi modularni platformi TNGA (Toyota new global architecture). Nov arhitekturni pristop pomeni standardizacijo številnih ključnih komponent vozil (kot drugi model se bo na njej peljal v Ženevi razkrit atraktivno C-HR).

Takšen oziroma podoben pristop, ki ga med drugim s pridom izkoriščajo že pri koncernu PSA in Volkswagnu, ne zmanjšuje le zapletenosti izdelave in znižuje stroške razvoja – oblikovalcem omogoča več kreativne svobode. Tovrstno poenotenje nekaterih proizvodnih procesov na primer pomeni, da je Toyota število vseh volanskih drogov svojih modelov s 40 zmanjšala na osem, število stopalk pa z 22 na 4.

V primerjavi s prejšnjo generacijo priusa nosilna struktura TNGA prinaša tudi za 60 odstotkov večjo vzvojno togost karoserije, 25 milimetrov nižje težišče (kar je ogromno), skoraj decimeter nižji motorni pokrov, pri katerem je logotip nameščen celo nižje kot pri športnem kupeju GT86, kar 55 milimetrov pa je nižji tudi položaj sedenja.

Le na elektriko tudi pri 110 kilometrih na uro

1,8-litrski bencinski motor je bil ob prehodu generacij vsestransko optimiziran, nikelj-metalna baterija med vožnjo ponuja do 28 odstotkov hitrejše polnjenje, njena kompaktnejša zasnova pa je v sodelovanju z novo platformo v prtljažniku sprostila tudi dodatnih 57 litrov več prtljažnega prostora.

Le s pomočjo elektrike zmore prius pospešiti do okoli 50 kilometrov na uro, a je sposoben ob vseh izpolnjenih pogojih (eden od njih je polna baterija) bencinski motor samodejno izklopiti pri hitrostih do 110 kilometrov na uro.

Največja novost pri pogonskem sklopu pa je nov brezstopenjski menjalnik, ki še naprej deluje po principu planetnega gonila, a je zaradi dodatnih zobniških prenosov popolnoma spremenil vozniško izkušnjo. Nadležna zvočna kulisa je potihnila, več je tudi uglajenosti. Več o tehnologiji in praksi novega priusa preberite v poročilu s prve vožnje (prva povezava spodaj).

Ne spreglejte