Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota

Četrtek, 23. 1. 2014, 15.21

8 let

Toyota ohranja status avtomobilskega kralja sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Toyota ostaja največja med avtomobilskimi velikani. Koncern iz Nagoje je lani prodal 9,98 milijona vozil in tako za seboj pustil največja tekmeca, ameriški General Motors in nemški Volkswagen.

V Toyoti si letos želijo prestopiti magično mejo desetih milijonov

V primerjavi z letom 2012 se je prodaja vozil vseh blagovnih znamk (Toyota, Lexus, Daihatsu in tovornjaki Hino) povečala za dva odstotka, to pa so v družbi pripisali predvsem dobrim rezultatom na rastočih trgih in v ZDA.

General Motors je lani prodal 9,71 milijona vozil, Volkswagen pa 9,5 milijona (če se vključi še tovornjake znamk Scania in MAN, pa nekoliko več kot 9,7 milijona).

Za letos v Toyoti napovedujejo 10,32 milijona prodanih vozil, s čimer bi tako družba kot prvi avtomobilski proizvajalec presegla magično mejo desetih milijonov. Proizvodnja naj bi znašala celo 10,43 milijona vozil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Njeno vladavino je pred kratkim ogrozila naravna nesreča

Toyota je ameriškega giganta General Motors s prestola največjega avtomobilskega podjetja vrgla leta 2008, a je morala nato naziv leta 2011 začasno spet prepustiti detroitskemu velikanu.

Takrat je trpela posledice potresa in cunamija na Japonskem, ki je močno zamajal proizvodne verige japonskih proizvajalcev.

Prvo mesto si je ponovno priborila lani in tako za seboj pustila tudi težave s tehničnimi okvarami in množičnimi vpoklici vozil v letu 2010.

ZDA za Toyoto ostajajo obljubljena dežela, dobro jim gre tudi na Kitajskem

Lani je Toyotina prodaja ob okrevanju trga rasla predvsem v ZDA (za sedem odstotkov na 2,24 milijona vozil), presenetljivo pa kljub kitajsko-japonskim sporom tudi na Kitajskem (za devet odstotkov na 917 tisoč vozil).

Le za en odstotek se je prodaja povečala v Evropi (848 tisoč vozil), na domačem trgu pa je nazadovala za pet odstotkov na 2,3 milijona vozil.

Ne spreglejte